1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmastonmuutos

Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja: "Kaikkien aikojen luonnonmullistusvuosi"

Yksittäisen hirmumyrskyn syyksi ei voida suoraan määritellä ilmastonmuutosta, mutta riskit vastaaville katastrofeille ovat ilmastonmuutoksen takia kasvaneet.

ilmastonmuutos
NOAA:n satelliittikuvassa 7. syyskuuta näkyvät vasemmalta oikealle lueteltuina hurrikaani Katia, hurrikaani Irma ja hurrikaani Jose.
NOAA:n satelliittikuvassa 7. syyskuuta näkyvät vasemmalta oikealle lueteltuina hurrikaani Katia, hurrikaani Irma ja hurrikaani Jose.Jose Romero / AFP

Yhdysvaltain Florida odottaa huomenna Irma-hurrikaanin rantautumista alueelle. Samalla suunnalla on riehunut myös kaksi muuta hurrikaania, Katia ja Jose.

Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Juhani Damski kuvailee kuluvaa vuotta luonnonmullistusten kannalta "superlatiivien vuodeksi", ennenkokemattomaksi.

– Irman kokoluokka on aivan valtava. Kohtaamme sellaisia luonnonilmiöitä, joihin emme ole modernina yhteiskuntana tottuneet. Tämä on varmasti suurin ero aiempiin vuosiin.

Hirmumyrskyjen ennustaminen on Damskin mukaan parantunut huomattavasti, samoin kuin luonnonkatastrofeihin varautuminen. Tällä kertaa Floridaa lähestyvä hurrikaani on kuitenkin kooltaan niin suuri, että se voi peittää koko niemimaan. Myrskytuulien lisäksi odotettavissa on rankkoja vesisateita ja rannikkotulvia. Koko Floridan väestö, joka ei ole lähtenyt hirmumyrskyn alta pakoon, on vaarassa.

Hirmumyrskyjen ja meriveden lämpenemisen välillä selvä yhteys

Yksittäistä hirmumyrskyä ei voi kuitenkaan suoraviivaisesti selittää ilmastonmuutoksella, Damski sanoo.

– Tämä on normaali ilmakehän ja meren välinen ilmiö, jossa maapallon epätasainen lämpö aiheuttaa tarpeen ilmakehälle ja merelle purkaa lämpötilaeroja, jos näin teoriasta oiotaan mutkat suoriksi.

Hirmumyrskyjen esiintymisen ja merivesien lämpenemisen välillä voidaan kuitenkin nähdä Damskin mukaan selkeä korrelaatio.

– Riski, joka rajuilmoihin, trooppisiin myrskyihin ja hirmumyrskyihin liittyy, tulee varmasti kasvamaan. Niiden vaikutukset ovat myös kasvamassa, mukaan lukien taloudelliset ja yhteiskunnalliset vaikutukset.

Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Juhani Damski sanoo, että kaikkialla maailmassa on varauduttava eri tavoilla ilmeneviin ilmastonmuutoksen riskeihin.YLE / Paavo Koponen

Nimenomaan rajut hirmumyrskyt ovat entistä tavallisempia. Sen sijaan ilmastonmuutoksen vaikutus hirmumyrskyjen esiintymistiheyteen on vielä epäselvä. Aiheesta tehdään paraikaa erittäin paljon tutkimusta.

Damski ennustaa, että kaikkialla maailmassa joudutaan varautumaan muutoksiin ilmastossa ja niiden seurauksiin. Riskit eri puolilla maailmaa ovat varsin erilaisia.

– Esimerkiksi Pohjolassa ilmasto lämpenee nopeammin kuin muualla. Se tulee vaikuttamaan hyvin voimakkaasti meidän talviimme. Kaikkialla, missä on ihmistoimintaa, täytyy varautua muutokseen.

*Lue myös *

Floridassa ennenkokematon joukkopako – Miamin keskusta ammottaa tyhjyyttään

Näin hirmumyrskyt voivat hieman heijastua myös suomalaisten vakuutuksiin – "En dramatisoisi"

Irma iskee saarille ja mantereelle – keräsimme kuvia myrskyyn valmistautumisesta ja tuhoista

"Pelottaa hieman" – suomalainen Sanna Mäkilä päätti odottaa hurrikaania kotonaan Floridassa

Lue seuraavaksi