Draamaa hevoskynnön SM-kilpailuissa: Vauhkoontunut hevosvaljakko juoksi yleisön sekaan

Vuojoen kartanon pellolla Eurajoella syntyi pieni paniikki yleisössä, kun vauhkoontunut hevospari syöksyi kohti hevoskyntöä seuraamaan tulleita ihmisiä.

Eurajoki
Pellon kyntöä hevosparilla.
Kuvan suomenhevoset Hovingatar ja Taavetin Taava osallistuivat kilpailuun, mutta eivät liity tapaukseen. Ohjastajana Jari Kupiainen.Jari Pelkonen / Yle

Eurajoella lauantaina järjestetyt hevoskynnön SM-kilpailut saivat dramaattisen alun, kun juuri ennen kisojen aloitusvaon kyntöä yksi paikalla olleista hevosvaljakoista pääsi ohjastajaltaan karkuun.

Uhkaavan tilanteen aikana yhteen valjastetut kaksi tuhatkiloista Percheron-työhevosta rynnivät pitkin peltoa, jossa oli juuri alkamassa kisojen ensimmäinen kilpailukyntö. Paikalla oli noin parisataa ihmistä sekä lisäksi reilut kymmenen muuta hevosta odottamassa kilpailun alkua.

– Siinä tapahtui sellainen säikähdys, joka on hevosten kanssa aina mahdollinen. Nämä hevoset eivät ole koskaan ennen lähteneet käsistä, ihmetteli hevosten omistaja Miika Åfelt.

Paniikki, mutta ei vahinkoja

Varsin vaarallisen oloinen tilanne Vuojoen kartanon pellolla oli ohi muutamassa minuutissa. Sen aikana toinen hevosista muun muassa kompastui valjaisiin ja auraan, jotka heittelehtivät villinä hevosten perässä.

Näyttävän kuperkeikan jälkeen hevoskaksikko suuntasi suoraan kohti yleisöä, jossa syntyi hetken kestänyt pieni paniikki. Osa yleisöstä joutui väistämään kiireellä kohti tulevia hevosia, toiset hakivat suojaa katsomorakenteista ja myös autoista.

Lopulta tilanteesta selvittiin ilman vahinkoja. Hevosten lyhyt karkumatka päättyi läheisen Eurajoen rantaan, jossa Miika Åfelt sai hevosensa kuriin. Åfelt toimi myös kilpailun juontajana ja hän antoi heti muun muassa käskyn huolehtia paikalla olevat lapset turvaan.

– Oli harvinainen tilanne. Onneksi tapahtuma siunattiin, eikä mitään vahinkoa sattunut. Se olisi toki ollut mahdollista, Åfelt miettii.