Luulitko flippereiden hävinneen? Pelistä tuli keski-ikäisten miesten trendiharrastus

Flipperin SM-kisat järjestetään 20 vuoden tauon jälkeen. Lahti on Suomen ”flipperipääkaupunki” harrastajien mukaan.

suomenmestaruus
Flipperin SM-kisat Lahdessa
Flipperin SM-kisat Lahdessa

Flippereiden kulta-aika oli useampi vuosikymmen sitten. Vuosien hiljaiselon jälkeen, flipperipelaaminen on lajin harrastajien mukaan kovassa kasvussa.

Aika paljon on sitä porukkaa, joka on lapsuudessa pelannut silloin 30-40 –vuotta sitten.

Marco Suvanto

– Suomessa, kuten maailmallakin uusia pelaajia on tullut kovaa tahtia viime vuosina. Joka vuosi tulee nykyään uusia flipperikoneitakin, joten kyllä tämä on kasvava laji, summaa Suomen Flipperinpelaajat ry:n puheenjohtaja Marco Suvanto.

Suvannon mukaan flipperit purevat hyvin varsinkin keski-ikäisten miesten nostalgianälkään.

– Aika paljon on sitä porukkaa, joka on lapsuudessa pelannut silloin 30-40 vuotta sitten. Nuorempi sukupolvi on myös kovaa vauhtia innostumassa lajista.

SM-kisat palasivat 20 vuoden tauolta

Flipperipelaamisen suomenmestaruuskisat on järjestetty edellisen kerran vuonna 1997, eli 20 vuotta sitten.

Suomenmestaruuskisojen pitkä tauko johtuu harrastajien mukaan konsolipelien yleistymisestä. Vanhoihin vanerilaatikkoihin kyhätyt flipperit jäivät pölyttymään, kun videopelit rynnivät koteihin.

Jos haluaa olla Suomen mestari, pitää osata pelata vanhoja sekä uusia pelejä.

Marco Suvanto

– Pienempiä kisoja on järjestetty koko ajan, mutta nyt aika oli kypsä isommille kisoille. Näihin SM-kisoihin on ilmoittautunut kymmeniä pelaajia, joten kyllä tälle oli tilaustakin, Suvanto toteaa.

Lahtelaiseen ravintolaan on kannettu keräilijöiden kokoelmista yli 20 flipperiä. Joukossa on vanhoja pelikoneita, mutta myös ihan uusia. Flipperin SM-kisat ovatkin kisajärjestäjien mukaan aikamatka pelin eri vuosikymmenille.

– Jokaiselle pelaajalle on arvottu kuusi konetta, jotka ovat eri ikäkausilta. Jos haluaa olla Suomen mestari, pitää osata pelata vanhoja sekä uusia pelejä, Suvanto kertoo.

Lahti on Suomen flipperipääkaupunki

Flipperiharrastajien mukaan Lahtea voi tituleerata Suomen flipperipääkaupungiksi. Suvannon mukaan flipperit ovat melko lailla hävinneet baareista ja huoltoasemilta ympäri maan, mutta Lahdessa on edelleen hyvä mahdollisuus törmätä flippereihin.

– Lahti on mielenkiintoinen paikka, koska täällä on toistakymmentä baaria tai kuppilaa, joissa on edelleen flippereitä.

Kisat eivät onnistuisi ilman harrastajien kokoelmia

SM-kisoihin tuodut flipperit ovat peräisin keräilijöiden ja harrastajien kokoelmista. Innokkaimmilla suomalaisilla flipperiharrastajilla saattaa Suvannon mukaan olla toistakymmentä pelikonetta kokoelmissaan. Suvannon omista kokoelmista löytyy 14 flipperiä.

Kokoelma on kasvanut neljääntoista, koska niin kuin monessa muussakin harrastuksessa, nälkä kasvaa syödessä.

Hintahaarukka on aina sinne 7000 euroon saakka.

Marco Suvanto

– Aina kun joku kertoo ostaneensa ensimmäisen koneen, sitten onnitellaan tulevasta kokoelmasta, Suvanto naureskelee.

Kyse ei ole kuitenkaan ihan ilmaisesta harrastuksesta.

– Vanhempia koneita voi saada tuhannellakin eurolla, mutta hintahaarukka on aina sinne 7 000 euroon saakka, Suvanto summaa.