Näin hirmumyrskyt voivat hieman heijastua myös suomalaisten vakuutuksiin – "En dramatisoisi"

Vakuutusyhtiöt osaavat varautua erilaisiin luonnonmullistuksiin. Suomalaiset yhtiöt eivät ole enää olleet suoraan mukana kansainvälisten riskien kantamisessa.

jälleenvakuutus
Hurrikaani Irman tuhoama katu Saint-Martinin saarella 8. syyskuuta.
Hurrikaani Irman tuhoama katu 8. syyskuuta. Ranskan valtion vakuutusyhtiö on arvioinut hurrikaanin aiheuttaneen Saint-Martinin ja Saint-Barthelemyn alueilla 1,2 miljardin euron arvosta vahinkoja. Martin Bureau / AFP

Karibianmeren ja Yhdysvaltain eteläisellä alueella liikkuvat, tuhoa aiheuttaneet hurrikaanit ja muut luonnonmullistukset eivät ainakaan nopeasti tule näkymään suomalaisten vakuutusyhtiöiden liiketoiminnassa. Näin arvioi Finanssiala ry:n vt. toimitusjohtaja Esko Kivisaari.

Enki Research -tutkimuslaitoksen arvion mukaan Irma-myrsky voi aiheuttaa Floridassa tuhoa noin 83 miljardin euron edestä. Myös monessa muussa Karibianmeren alueen maassa ja Meksikossa omaisuus on usein vakuutettua, ja voinut joutua tuhojen kohteeksi.

Kivisaari toteaa vakuutuksia ajatellen olevan kahdenlaista maailmaa, josta toisessa omaisuus ei ole vakuutusten piirissä. Esimerkiksi Intiassa on ollut tuhoisia tulvia, ja kaikkiaan Etelä-Aasian tulvissa on kuollut yli 1 200 ihmistä.

– Intian suunnalla suurin osa omaisuudesta on vakuuttamatonta. Kehittyneet maat ovat paremmassa tilanteessa tässäkin mielessä, Kivisaari toteaa.

Hän toivookin, että Intiaan löytyy tarvittavaa apua avustusjärjestöjen kautta.

Suomalaisyhtiöt jättäytyivät tappioiden jälkeen pois

Kivisaaren mukaan väli-Amerikan ja eteläisen Yhdysvaltojen alueella tuhojen korvaamista ja korjaamista tehdään kahdella tavalla: on valtiollisia järjestelmiä, joista saa apua, ja toisaalta vakuutusyhtiöiden maksettavaksi tulevat korvaukset jaetaan kansainvälisen jälleenvakuutusverkoston kautta maailmanlaajuisesti.

Näin korvauksia päätyy maksettavaksi vakuutusyhtiöille, jotka ovat ottaneet riskiä kansainväliseltä markkinalta. Suomalaiset vakuutusyhtiöt eivät kuitenkaan ole suoraan mukana tässä joukossa.

– Suomalaiset olivat jälleenvakuuttajina ottamassa riskejä maailmalta joskus 1980-luvulla, ja tekivät silloin tappiota. Sen jälkeen suomalaiset vakuutusyhtiöt ovat vetäytyneet muiden maiden riskien kantamisesta, Kivisaari kertoo.

– Emme ole jälleenvakuutuksen kautta riskin kantajia käytännössä ollenkaan. Nyt tapahtuvilla luonnonkatastrofeilla on häviävän pieni suora merkitys suomalaisille yhtiöille ja vakuutusasiakkaille.

Välilliset vaikutukset voivat näkyä hitaasti

Kansainvälisten jälleenvakuutusmarkkinoiden hinnanmuutokset voivat kuitenkin hiljalleen näkyä myös suomalaisten yhtiöiden kustannuksissa.

– Aina kun tulee isompia katastrofeja, jälleenvakuutusmarkkinat kovenevat eli hinnat kohoavat. Suomalaisilla vakuutusyhtiöillä on tarve ottaa suuremmille riskeille jälleenvakuutusta ulkomailta, ja näiden jälleenvakuutusten hinta saattaa nousta tällaisten tapahtumien seurauksena, Kivisaari toteaa.

Vakuutusyhtiöillä on erilaisia mahdollisuuksia reagoida tällaisiin kustannuksiin. Kivisaari luettelee keinoiksi esimerkiksi pienet vakuutusmaksujen korottamiset, joistakin riskeistä pidättäytymisen tai oman jälleenvakuutuspolitiikan muuttamisen. Hintoja ei siis välttämättä koroteta, mutta jollakin muulla tavalla sopeudutaan tilanteeseen.

– Suoria vaikutuksia katastrofeilla ei suomalaiseen vakuutusyhtiökenttään ole, mutta välillistä vaikutusta on. Välillisiä vaikutuksia voi tulla ensi vuoden puolella, kunhan ensin tulee tietoa, paljonko korvattavaa tulee kansainväliseen jälleenvakuutusverkostoon, Kivisaari sanoo.

Syyskuun 11. päivän iskut uutta jopa vakuutusalalle

Kivisaaren mukaan vakuutusyhtiöt ovat kansainvälisesti varsin hyvin ottaneet huomioon luonnonkatastrofit, joita on nähty aiemminkin ja jotka ovat jossakin määrin ennakoitavissa. Vuonna 2001 syyskuussa New Yorkissa tapahtuneiden iskujen vaikutukset sen sijaan aiheuttivat keskustelua vakuutusalalla.

– Silloin tapahtuma oli ennen kokematon, uudenlainen riski, joka heilutti selvästi jälleenvakuutusmarkkinoita. Silloin oli epävarmuuden tilaa jonkin aikaa. Luonnontapahtumia taas on koettu ennenkin, ne eivät ole yllättäviä ilmiöitä.

– En dramatisoisi välillisiäkään vaikutuksia. Tämä on tuttua, tätä varten vakuutussektori on olemassa, että hoidetaan asiat kun riskit toteutuvat, Kivisaari toteaa.

*Lue myös *

Miamin rannat ja kadut tyhjenevät Irman tieltä – Ylen kirjeenvaihtaja: "Miljoonien ihmisten joukko pakenee myrskyä"

Irma-hurrikaani saapui Kuuban rannikolle

Tuhoutuneita hotelleja ja taloja, lunastuskuntoisia autoja: Tällaista jälkeä Irma jätti jälkeensä – Video

Miljoonakaupunki Houston valtavien tulvien vallassa – "Vesi nielaisee meidät"