1. yle.fi
  2. Uutiset

Ahvenanmaan rauhanleirin järjestäjä: "Miksi Venäjän viranomaiset tukisivat rauhanaktivisteja?"

Ahvenanmaalla Jomalassa on käynnissä etukäteiskohun nostattanut rauhanleiri. Leirille osallistuu joukko ruotsalaisia ja venäläisiä kirjailijoita, taiteilijoita ja poliitikkoja.

rauhanaate
Pelle Sunvisson
Pelle Sunvisson.Ari Welling / Yle

Mediaa oli runsaasti paikalla, kun ruotsalaiset ja venäläiset rauhanaktivistit saapuivat Maarianhaminan satamaan.

Åland17 -rauhanharjoituksen järjestelyistä vastaa Tukholman rauhanyhdistys (Stockholms Fredsförening), nokkamiehenä on yhdistyksen entinen puheenjohtaja Pelle Sunvisson.

Kukaan ei puhu muista ratkaisuista, kuin aseiden lisäämisestä. Siksi on paljon meitä, jotka haluavat kuulla vaihtoehtoisen ratkaisun.

Pelle Sunvisson

Hän löytää helposti selityksen median ja kansalaisten kiinnostukseen. Sunvisson sanoo, että loputtomalle asevarustelulle on löydyttävä toinen vaihtoehto.

– Kukaan ei puhu muista ratkaisuista, kuin aseiden lisäämisestä. Siksi on paljon meitä, jotka haluavat kuulla vaihtoehtoisen ratkaisun. Tämä saa ihmiset kiinnostumaan, sanoo Sunvisson.

Gregersön leirikeskus Ahvenanmaalla.
Gregersön leirikeskus Ahvenanmaalla.Ari Welling / Yle

Rauhanaktivisti ei kummeksu leiripaikkaa

Demilitarisoitua eli aseetonta Ahvenanmaata leirin pitopaikkana on arvosteltu ja kummasteltu.

Pietarilainen rauhanaktivisti Leda Galina näkee, että Gregersön leirikeskus on ihanteellinen rauhanaatteelle.

– Tämä on sotilasvapaa alue ja on hyvä, että niitä on olemassa. Haluaisimme tällaisia alueita enemmän ja sotilasalueita aina vain vähemmän ja vähemmän, sanoo Galina.

Pietarilaiset Leda Galina ja Ksenia Tzebakevitz.
Pietarilaiset Leda Galina ja Ksenia Tzebakevitz.Ari Welling / Yle

Leirin rahoitus osin yksityisiltä

5 000 euroa leirin kustannusten kattamiseen tulee Tukholman rauhanyhdistykseltä (Stockholms Fredsförening). Loput rahat tulevat Sunvissonin mukaan "yksityisiltä lahjoittajilta".

Sunvisson kiistää, että rahaa tulisi Venäjältä ja sen viranomaisilta.

– Miksi he tukisivat venäläisiä aktivisteja, jotka ovat erittäin kriittisiä Venäjän asevarustelua kohtaan. Siinä ei ole minkäänlaista logiikkaa, ärähtää Sunvisson.

Teemme yhteistyötä niiden venäläisten kanssa, jotka tekevät siellä työtä paremman Venäjän eteen.

Carl Schlyter

Myös Pietarista tullut leiriläinen Ksenia Tzebakevitz uskoo, että leiriä rahoittavat aivan muut kuin venäläiset.

– Vähän aikaa sitten katsoin tilastoja siitä, mihin Venäjän budjettirahoja käytetään. Eivät ne mene tämmöiseen pasifismin tukemiseen. Rahaa ei riitä tarpeeksi edes tieteen tekemiseen, sanoo Tzebakevitz.

Ruotsalainen EU-parlamentaarikko Carl Schlyter pelasi muiden leiriläisten kanssa jalkapalloa perjantaina.
Ruotsalainen EU-parlamentaarikko Carl Schlyter pelasi muiden leiriläisten kanssa jalkapalloa perjantaina.Ari Welling / Yle

Mukana ruotsalaisia EU-parlamentaarikkoja

Sunnuntaihin asti jatkuvalla leirillä on mukana kirjailijoita ja poliitikkoja. Yksi heistä on ruotsalainen EU-parlamentaarikko Carl Schlyter Ruotsin vihreistä.

– Teemme yhteistyötä niiden venäläisten kanssa, jotka tekevät siellä työtä paremman Venäjän eteen. Meidän pitää ymmärtää, miten toimia heidän ehdoillaan. Näin voimme yhdessä luoda paremmat edellytykset turvallisuudelle alueellamme, sanoo Schlyter.

Lue seuraavaksi