Herätys: Hurrikaani Irma iskee Floridaan, ojitetut suot fosforipäästöjen takana ja Jussi Vatasen monet roolit

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Floridan Miami Beach kuvattuna juuri ennen hurrikaani Irman saapumista 9. syyskuuta.
Floridan Miami Beach kuvattuna juuri ennen hurrikaani Irman saapumista 9. syyskuuta. Saul Loeb / AFP

Hurrikaani Irma iskee Floridaan

Irma-hurrikaani on rantautumassa Floridan niemimaalle. Hirmumyrskyluokan tuulet pieksevät jo Floridan eteläkärjessä sijaitsevia Keysin saaria. Osavaltioon on määrätty 6,3 miljoonan asukkaan evakuointi, ja Miamin kadut ammottavat tyhjyyttään. Ylen kirjeenvaihtaja Mika Hentunen seuraa hurrikaanin etenemistä paikan päällä.

Yhä useammat nigerialaisnaiset joutuvat ihmiskaupan uhreiksi

14-vuotias Mercy myytiin Eurooppaan seksiorjaksi. Naisia ja tyttöjä koulitaan Pohjois-Afrikassa leireillä jopa kuukausia ennen heidän kuljetustaan Eurooppaan. Mercy pääsi kuitenkin pakoon salakuljettajilta.

Nigerialaisia pakolaisia Qara Pollyssa 2015.
Nigerilaisia naisia Libyassa vuonna 2015.AOP / STR

Ojitetut suot typpi- ja fosforipäästöjen takana

Neljäsosa Suomen metsäpinta-alasta on ojitettu ja siitä huomattava osa on vanhaa suota. Nyt saadut tutkimustulokset osoittavat, että juuri näiltä alueilta typpi- ja fosforipäästöt vesistöihin kasvavat vuosikymmenten mittaan, kun vanha suoturve maatuu. Päästöt vesistöihin voivat olla jopa kymmenkertaisia siihen verrattuna, mitä aiemmin on oletettu. Nyt metsitetyiltä soilta kerätään puuta kiihtyvään tahtiin. Luonnonvarakeskus suosittelee luopumista avohakkuista, jotka edelleen kiihdyttävät ravinnepäästöjä.

Monitoimikone harventaa männiiköä
Yle

Jussi Vatasen monet roolit

Jussi Vatanen on tänä syksynä sekä rakastettava hömelö Napapiirin sankareissa että reilun miehen perikuva Tuntemattomassa sotilaassa. Vatanen myöntää samaistuvansa rimpuileviin roolihahmoihinsa. Hän ryhtyikin näyttelijäksi, jotta voittaisi ujoutensa. Vatasta pidetään näyttelijänä, joka on aina hauska. Mielikuva voi muuttua lokakuussa, kun hän näyttelee Koskelaa uudessa Tuntematon sotilas -elokuvassa.

Näyttelijä Jussi Vatanen.
Derrick Frilund / Yle

Tänään sataa koko maassa

Sunnuntai on sateinen ja tuulinen päivä. Ylen meteorologin Toni Hellisen mukaan paikoin vettä voi sataa runsaasti. Uudeltamaalta Koillismaalle yltävällä alueella voi sataa vuorokaudessa melkein koko syyskuun keskimääräinen sademäärä kerralla. Lisää säästä yle.fi/saa.

Sääkartta sunnuntaille 10. syyskuuta.
Sääkartta sunnuntaille 10. syyskuuta. Yle

Päivitetty klo 9:18. Jutussa luki väärin, kuinka montaa ihmistä Floridan evakuointimääräys koskee. Oikea määrä on 6,3 miljoonaa.