Paavi muistutti Kolumbiassa huumeiden tuhoisuudesta ja kirkon uudistumisesta

Kolumbiassa vierailulla oleva paavi Franciscus on ottanut kantaa puheissaan myös yhteiskunnallisiin kysymyksiin.

Kolumbia
Paavi Franciscus viisipäiväisellä vierailulla Kolumbiassa.
Paavi Franciscus viisipäiväisellä vierailulla Kolumbiassa.Mauricio Duenas / EPA-EFE

Roomalaiskatolisen kirkon päämiehen, paavi Franciscuksen viisipäiväinen vierailu Kolumbiassa voidaan nähdä myös poliittisena kannanottona. Kokaiinikaupunkina tunnetussa Medellinissä paavi muistutti kaupungin murhanhimoisesta menneisyydestä ja rukoili huumekauppiaita ja ihmiskauppiaita muuttamaan tapansa.

Paavi kehotti roomalaiskatolista kirkkoa lähtemään mukavuusaluseltaan ja kohtaamaan haasteita, kuten Kolumbian rauhanprosessi.

– Meidän ei tule pelätä uudistumista. Kirkko tarvitsee aina uudistumista. Uudistuminen tuo mukanaan uhrauksia ja rohkeutta, paavi sanoi.

Medellin on Kolumbian ex-presidentin Alvaro Uriben vahvaa tukialuetta. Uribe on vastustanut jyrkästi hallituksen ja Farc-sissien rauhansopimusta. Sopimuksessa Kolumbian suurin kapinallisjärjestö luopui aseista ja muuttui poliittiseksi puolueeksi.

Arvostelijoiden mukaan sopimus päästi väkivaltaiset sissit liian vähällä.

Lähes 1,3 miljoonaa ihmistä osallistui paavi Franciscuksen ulkoilmamessuun Medellinissä lauantaina.

Sunnuntain paavin kohteena on Cartagena

Sunnuntaina paavi vierailee Cartagenassa, jossa hän kunnioittaa espanjalaista jesuiittapappia ja lähertyssaarnaajaa Saint Peter Claveria (1581–1654). Espanjassa syntynyt Claver eli Kolumbiassa 1600-luvulla yli 40 vuotta. Häntä kunioitetaan työstä, jota hän teki oman aikanssa köyhien ja syrjäytyneiden auttamiseksi.

Claver kastoi aikanaan kymmeniä tuhansia afrikkalaisia orjia, joita tuotiin satamaan myytäviksi. Hän antoi heille ruokaa ja auttoi sairaita. Hän vastusti espanjalaisten siirtomaita. Hän on myös merenkulkijoiden suojeluspyhimys.

Cartagenan alue on nykyisin Kolumbian tärkein matkailukohde. Se on suuri satamakaupunki maan pohjoisrannalla. Kaupungissa ihmisten asema on edelleen hyvin epätasa-arvoinen ja rotuihin jakautunut.

Paavi palaa Roomaan sunnuntai-iltana.

Lähteet: AP, AFP, Reuters, STT