Ensimmäiset lähes hirmumyrskyluokan tuulet saavuttaneet Florida Keysin saaret

Hirmumyrsky Irma lähestyy vauhdilla Floridaa. Myrsky on jälleen voimistunut hurrikaaniluokituksen toiseksi korkeimpaan luokkaan.

Hurrikaani Irma
Floridan Miami Beach kuvattuna 9. syyskuuta ennen hurrikaani Irman saapumista.
Floridan Miami Beach kuvattuna 9. syyskuuta ennen hurrikaani Irman saapumista. Joe Raedle / AFP

Hirmumyrsky Irman ensimmäiset hurrikaaniluokan tuulet ovat piiskanneen Floridan niemimaan eteläkärjessä sijaitsevia Keysin saaria Yhdysvaltain hurrikaanikeskuksen mukaan alueella on tuullut liki 32 metriä sekunnissa ja tuulet voimistuvat Irman lähestyessä Floridaa.

Hurrikaani lähestyy meren yli Floridaa, ja lämpimästä merivedestä energiaa ammentava Irma on jälkeen vahvistunut. Irman tuulet puhaltavat hieman yli 58 metriä sekunnissa, mikä on neljännen luokan hurrikaanin määritelmä viisiportaisessa asteikossa.

Ennen saapumistaan Floridaan Irman tuulet saattavat vielä voimistua.

Irman odotetaan iskevän maa-alueille ensin Florida Keysissä ja myöhemmin Cape Coralin tai Fort Myersin alueella. Kolmannen kerran hurrikaani iskeytynee lähelle Tampa Bayta edetessään Floridan länsirannikkoa.

Floridan länsirannikko on alavaa aluetta, ja Irman aiheuttamat yli neljän metrin aallot voivat aiheuttaa alueelle pahaa tuhoa ja vaikeita tulvia.

Yli seitsemää miljoonaa floridalaista on jo saanut evakuointikehoituksen osavaltion noin 21 miljoonasta asukkaasta. Osavaltion kuvernööri on varoittanut, että kaikkien asukkaiden olisi hyvä varautua evakuointikehotukseen.

Ihmiset jättivät kotinsa ennen hurrikaani Irman saapumista Key Largossa Floridassa 8. syyskuuta.
Ihmiset jättivät kotinsa säästyäkseen hurrikaani Irman tuhoilta Key Largossa Floridassa 8. syyskuuta.Marc Serota / AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vetosi floridalaisiin, että he pakenisivat myrskyä.

Floridassa asuinalueet ovat autioituneet ja maantiet ruuhkautuneet ihmisten paetessa myrskyn tieltä. Noin 70 000 on hakeutunut hätämajoituksiin.

Viranomaisten mukaan kaikki eivät ole noudattaneet evakuointikehotusta. Pahimmille riskialueille, kuten Florida Keysiin on jäänyt ihmisiä, mutta heidän tarkkaa määrää ei tiedetä.

Hätämajoituspaikoissa ei ole palveluja tai pelastushenkilökuntaa. Lisäksi riskialueille jääneille on tähdennetty, etteivät avustajat pääse katastrofin iskiessä nopeasti paikalle.

Sähköt ovat poikki ympäri Floridaa jo ainakin 160 000 ihmiseltä. Katkojen uskotaan kestävän useita päiviä, jopa kauemmin.

Lähteet: AP, AFP, Reuters, STT