Yle Miamissa: Florida odottaa arvaamatonta Irma-myrskyä – "Kaikki voitava on tehty"

Miamin alueella mentiin nukkumaan toivoen, että aamulla on sähköt ja katto pään päällä.

Hurrikaani Irma
Yle Miamissa
Yle Miamissa

MIAMI Miamin länsiosassa sijaitsevan Courtyard Marriott -hotellin aulassa oli illan pimetessä kepeä tunnelma. Myrskyn lähestyminen päätti useita päiviä jatkuneen jännityksen eikä enää voinut muuta kuin odottaa ja toivoa parasta.

– Talo on suojattu ja kaikki voitava tehty, hotelliin saapunut paikallinen asukas sanoi.

Hotelliin oli saapunut useita koiran kanssa matkustavia lapsiperheitä. Keskeiset kysymykset lauantai-iltana olivat, mahtaako aamulla olla enää sähköä tai puhelin- ja nettiyhteyttä? Pitäisikö lavuaariin jättää varmuuden vuoksi vettä tai onkohan auto turvassa hotellin pihalla?

Ihmisiä Monopoly-pelilaudan ääressä.
Irma-myrskyä on lähtenyt pakoon jopa seitsemän miljoonaa floridalaista. He tappavat aikaa väliaikaisissa majapaikoissa ja toivovat parasta.Mika Hentunen / Yle

Keysilla pakkoevakuointeja

Myrskyn pelätään jälleen voimistuvan sen lähestyessä Floridaa. Irma-hurrikaani saapuu Floridan eteläkärjen Keysin saarille Suomen aikaa sunnuntaina aamupäivällä. Viranomaiset määräsivät lauantaina Keysille pakkoevakuointeja.

Myrskyn suunta on siirtynyt niin, että se näyttää uhkaavan Keysin lisäksi eniten Floridan länsirannikkoa.

Myrskyrintama on kuitenkin poikkeuksellisen laaja. Myös kaakkoisrannikolla sijaitsevassa Miamissa pelätään raskaita tuhoja, jopa viisi metriä korkeita meren myrskyaaltoja ja rankkasateiden nostattamia tulvia.

Floridan kuvernöörin Rick Scottin lauantai-iltaisen tiedotustilaisuuden viesti oli ytimekäs:

– Jos teidän on käsketty evakuoitua, lähtekää nyt.

Ulkonaliikkumiskielto voimassa

Miamiin myrskyrintamaa odotetaan iltapäivällä, Suomen aikaa noin iltayhdeksältä.

Tuuli alkoi voimistua lauantaina päivän mittaan. Puuskainen tuuli vinkui kuin elokuvissa ja väänsi tienvarren palmuja kaarelle. Vettä satoi runsaasti, välillä ankaria kuuroja.

Näin hurrikaani Irman arvioidaan etenevän.
Näin hurrikaani Irman arvioidaan etenevän.Yle

Hirmumyrsky ei ole pelkkää tuulta ja rankkasadetta, vaan siihen sisältyy usein pyörremyrskyjä ja trombeja. Browardin piirikunnassa bongattiin ensimmäinen trombi lauantaina illansuussa. Myöhemmin vahvistettiin, että trombeja oli kaksi.

Miami Beachilla ulkonaliikkumiskielto astui voimaan paikallista aikaa kello kahdeksan illalla. Sillä ei ole suurta merkitystä, sillä rannat ja rantakadut ovat ammottaneet tyhjyyttään jo pari päivää.

Miami Beachin ja Miamin keskustan yhdistävällä MacArthurin sillalla ajoi illansuussa autoja harvakseen. Tavallisesti sillan ylittää 150 000 autoa päivässä.

Lue myös: Ensimmäiset lähes hirmumyrskyluokan tuulet saavuttaneet Florida Keysin saaret