1. yle.fi
  2. Uutiset

"Jos tämä ei ole ilmastonmuutos, en tiedä mikä on" – Miamin pormestari vaatii Trumpia puhumaan aiheesta

Ympäristönsuojeluviraston EPA:n johtajan mukaan myrskyjen syistä puhumisen aika on myöhemmin.

ilmastonmuutos
Myrskyisä meri Florida Keysissä Islamoradan alueella hurrikaani Irman enteillessä tulostaan 9. syyskuuta.
Myrskyisä meri Florida Keysissä Islamoradan alueella hurrikaani Irman enteillessä tulostaan 9. syyskuuta. Gaston de Cardenas / AFP

Miamin ja Floridan odottaessa hurrikaani Irmaa, kerää seuraava myrsky jo voimia Atlantilla. Irma sekä sen perässä tuleva, toiseksi korkeimman myrskyluokituksen Jose, ovat Miamin pormestarin mielestä selviä merkkejä yhdestä asiasta:

– Jos tämä ei ole ilmastonmuutos, en tiedä mikä on. Tämä on todella tyyppiesimerkki siitä, mitä on odotettavissa, Tomás Regalado sanoo.

Miami Heraldin haastattelema republikaanipormestari (siirryt toiseen palveluun) vaatiikin presidentti Donald Trumpia sekä maan ympäristönsuojeluviraston EPA:n johtoa myöntämään, että ilmastonmuutoksella ja kesän äärimmäisillä sääilmiöillä on yhteys.

Miamin pormestari on huolissaan erityisesti Floridan eteläisen osan tulevaisuudesta ilmastonmuutoksen ja meren pinnan nousun vuoksi. Ja siksi aiheesta pitää hänen mukaansa puhua nyt.

– Presidentin ja EPA:n ja jokaisen päätösvastuussa olevan tulee puhua ilmastonmuutoksesta, Regalado sanoi.

Pormestarin vaatimus lienee kuittaus EPA:a johtavan Scott Pruittin yhdysvaltalaiskanava CNN:lle torstaina antamaan kommenttiin (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan kuluneen kesän hurrikaanien syistä ja seurauksista puhumisen aika ei ole nyt.

Pruitt totesi, että huomion tulee nyt keskittyä myrskyn vaikutuksiin ja ihmisten auttamiseen, ei myrskyn aiheuttajiin.

– Näiden myrskyjen syistä ja seurauksista tulee puhua, muttei juuri nyt, Pruitt sanoi ja lisäsi, että kongressi tulee käsittelemään asiaa aikanaan.

Raportti: Ilmastonmuutos vaikuttaa jo

Ilmastonmuutosta "kiinalaisten juoneksi" kutsuneen Trumpin päätös nimittää hiilidioksidipäästöjen vaikutusta ilmastonmuutokseen vähättelevä Pruitt ympäristönsuojeluviraston johtoon nostatti keväällä vastustusta. Pruitt ei kiistä ilmastonmuutosta, mutta on todennut tutkijoiden olevan erimielisiä ilmaston lämpeämisen laajuudesta sekä siitä, onko se ihmisen aiheuttamaa.

Yhdysvaltalaislehti The New York Timesin elokuun alussa esiin nostama raportti kuitenkin kertoo keskilämpötilan Yhdysvalloissa nousseen vuodesta 1980 selvästi ja nopeasti.

Liittovaltion viraston tutkijoiden yhteistyössä tekemä raportti summaa (siirryt toiseen palveluun) amerikkalaisten kokevan nyt ilmastonmuutoksen vaikutukset. Neljän vuoden välein tehtävä virallinen ilmastonmuutosrapotti odottaa presidentti Trumpin hallinnon hyväksyntää.

Lue myös: Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja: "Kaikkien aikojen luonnonmullistusvuosi"

Lue seuraavaksi