STUK: Floridan ydinvoimalat kestävät hurrikaanit, äärioloihin on osattu varautua

Toistaiseksi vain yksi laitosten yhteensä neljästä reaktorista on ajettu alas.

hirmumyrskyt
St. Lucien ydinvoimala Hutchinson Islandilla Floridassa.
St. Lucien ydinvoimala Hutchinson Islandilla Floridassa.AOP

Floridan niemimaan itärannikolla sijaitsee kaksi ydinvoimalaa: Turkey Point ja St. Lucie. Ne ovat olleet toiminnassa 1970-luvulta lähtien ja kestäneet tähän mennessä useita hurrikaaneja ja hirmumyrskyjä. Tosin eivät aivan täysin koskemattomina.

Turkey Pointin voimalaitos Biscayne-lahden rannalla sai kolhuja 25 vuotta sitten, kun hirmumyrskyluokkaa 5 ollut Andrew kulki sen laitosalueen läpi. Rakenteita vaurioitui ja sähköä tuovat voimalinjat menetettiin, kertoo Yhdysvaltain ydinturvallisuusviranomainen NRC verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun).

Hurrikaaneja kulkee säännöllisesti yli, tuulennopeudet ovat korkeat, merivesi saattaa nousta ja rankkasateet voivat piestä aluetta. Ainakin nämä asiat pitää huomioida ydinvoimalan suunnittelussa hurrikaanialueella.

Kirsi Alm-Lytz, ydinvoimalaitosten valvontaosaston johtaja, STUK

Noista ajoista on kuitenkin opittu ja nyt tiedetään paljon enemmän siitä, miten pitää toimia hurrikaaniaikoina.

– Ydinvoimaloiden suunnittelussa pitää aina huomioida ulkoiset olosuhteet ja äärimmäiset sääolot, kuten tulvat ja maanjäristykset. Riippuu tietysti voimalaitoksen sijainnista, mitä olosuhteita pitää huomioida, sanoo Suomen Säteilyturvakeskuksen STUKin ydinvoimalaitosten valvontaosaston johtaja Kirsi Alm-Lytz.

Turkey Pointin ydinvoimala Floridassa.
Turkey Pointin ydinvoimala Floridassa.AOP

Turkey Point ja St. Lucie sijaitsevat aivan meren rannassa. Niiden suunnittelussa on pitänyt Alm-Lytzin mukaan huomioida ainakin nämä: hurrikaaneja kulkee säännöllisesti yli, tuulennopeudet ovat korkeat, merivesi saattaa nousta ja rankkasateet voivat piestä aluetta.

Kuitenkin olosuhteet voivat yllättää. Näin kävi Japanin Fukushimassa 2011. Valtava maanjäristys ja sitä seurannut tsunami veivät melkein 19 000 ihmisen hengen ja aiheuttivat maailman toiseksi pahimman ydinonnettomuuden.

– Varautua voi hyvinkin äärimmäisiin olosuhteisiin. Fukushimassa ei oltu valmistauduttu riittävästi maanjäristyksen varalta. Hurrikaanien saapumiseen voidaan valmistautua paremmin kuin maanjäristyksiin, sanoo Alm-Lytz.

Yhdysvaltain itärannikon ja Karibianmeren hurrikaanikausi kestää kesäkuusta marraskuuhun, ja niiden saapuminen osataan ennustaa hyvinkin tarkasti. Maanjäristyksen ennakoiminen sen sijaan on hyvin vaikeaa.

Hurrikaanit – tyypillinen harjoitus Yhdysvalloissa

Tällä hetkellä toinen Turkey Pointin reaktoreista on ajettu alas, toinen on edelleen toiminnassa. St. Lucien molemmat reaktorit ovat toiminnassa. Pahimmat tuulet näyttävät menevän laitosalueiden ohitse.

– Valmiusharjoituksia on Yhdysvalloissa varmasti vuosittain, kuten Suomessakin. Niissä varaudutaan vakaviin häiriötilanteisiin. Luulen että juuri hurrikaanit ovat hyvin tyypillinen harjoitustilanne Yhdysvalloissa.

Ovathan nämä kuitenkin erikoistilanteita.

Kirsi Alm-Lytz, ydinvoimalaitosten valvontaosaston johtaja, STUK

STUKin Kirsi Alm-Lytz kertoo, että Säteilyturvakeskus keskustelee muiden maiden ydinturvallisuusviranomaisten kanssa säännöllisesti. Kansainvälisissä työryhmissä vaihdetaan tietoa puolin ja toisin laitosten tapahtumista ja niissä tehdyistä parannuksista.

Irma hurrikaani ei kuitenkaan ole aiheuttanut normaalioloista poikkeavaa seurantaa STUKissa.

– Mielenkiintoista seurattavaahan tämä on, mutta luulen että niitä hurrikaaneja siellä aika-ajoin menee yli. Ainakin NRC:n tiedotteen mukaan nämä ovat tyypillisiä tilanteita, joissa kokoonnutaan valmiuskeskuksiin seuraamaan tilanteen kehittymistä. Samanaikaisesti ylimääräistä henkilökuntaa on miehitetty laitospaikoille. Ovathan nämä kuitenkin erikoistilanteita, pohtii Alm-Lytz.