Sinivalkoiset naiset juoksivat Pariisissa – ulkosuomalaiset iloittelivat Euroopan suurimmassa naisten juoksutapahtumassa

Pariisissa järjestettiin sunnuntaina Euroopan suurin naisten juoksutapahtuma La Parisienne, tällä kertaa vahvoin suomalaismaustein.

ulkosuomalaiset
Suomi100-juoksun maisemissa ja tunnelmassa ei ollut valittamista.
Suomi100 -juoksun maisemissa ja tunnelmassa ei ollut valittamista. Juha Nurminen

PariisiSata salamaa, sata, sata, sata, sata, sata salamaa, kaikui Pariisin kaduilla. Sinivalkoiset hiukset, huivit, korut ja juoksutrikoot heiluvat, kun Suomen lipun väreihin sonnustautunut naisporukka lämmitteli Antti Tuiskun Sata salamaa -kappaleen tahtiin.

Moni oli tullut paikalle Eiffel-tornin juurelle kaukaa. Ranskansuomalainen Leena Clarac oli esimerkiksi matkustanut Pariisiin eteläranskalaisesta Montaubanin kaupungista. 61-vuotias Clarac kertoi juoksevansa, tai ehkä pikemminkin kävelevänsä, isoäitijoukkueessa nimeltä Ainottaret.

– Olen valmistautunut tapahtumaan helmikuusta asti! Olen houkutellut ystäviä mukaan sekä pohtinut asuani, aikatauluja ja sinivalkoista teemaa. Tarkoitus on silti pikemminkin juhlia kuin urheilla, Clarac naurahti.

Isoäitisarjassa kilpaillut Leena Clarac pääsi iloisena maaliin.
Isoäitisarjassa kilpaillut Leena Clarac pääsi iloisena maaliin. Juha Nurminen

Samaa mieltä tuntuivat olevan muutkin suomalaisjuoksijat. La Parisienne on Euroopan suurin naisten juoksutapahtuma, johon osallistui tänä vuonna yli 30 000 juoksijaa. Tungos keskustan kapeilla kaduilla oli siis paikoin sellainen, ettei juoksusta tullut mitään.

Ulkomailla suomalaisuus on tärkeää

– Tiedossa tuskin on mitään huippuaikoja eikä se haittaa yhtään, huikkasi Pariisissa kahdeksan vuotta asunut it-konsultti Elisa Rautio.

Juoksua harrastava Rautio oli meikannut huulensa ja silmänsä sinisiksi ja kiinnittänyt korviinsa itse tekemänsä siniristilippu-korvakorut. Hän juoksi Pohjolan tyttäret–nimisen joukkueen riveissä.

Emilia Latvajärvi ja Elisa Rautio juoksivat Pohjolan-tyttäret nimisessä joukkueessa.
Emilia Latvajärvi ja Elisa Rautio juoksivat Pohjolan-tyttäret nimisessä joukkueessa. Juha Nurminen

– Halusin ehdottomasti osallistua, tämä on yksi tapa syventää siteitä Suomeen. Kotimaa on kaukana, mutta ulkomailla asuessa suomalaisuutta ajattelee jopa enemmän, Rautio pohti.

Vuodesta 1997 asti järjestetty La Parisienne on suosittu juoksutempaus, jonka noin seitsemän kilometrin mittainen reitti kiemurtelee pitkin Pariisin historiallisen ydinkeskustan ja Seine-joen varren katuja.

Äiti juoksi, isä ja tytär kannustivat.
Äiti juoksi, isä ja tytär kannustivat. Juha Nurminen

Juoksemalla juhlistettiin Suomen itsenäisyyttä

Tällä kertaa mukana oli yli sadan hengen sinivalkoinen juoksuporukka, joka juhlisti Suomen satavuotista itsenäisyyttä. Katujen varrella oli myös runsaasti kannustusjoukkoja: suomalaisranskalaisia perheitä ja muun muassa joulupukki.

Kolea sää ei pelottanut Pariisin keskustan bulevardeille kerääntyneitä sinivalkoisia kannatusjoukkoja.
Kolea sää ei pelottanut Pariisin keskustan bulevardeille kerääntyneitä sinivalkoisia kannatusjoukkoja. Juha Nurminen

Tapahtuman puuhanainen Päivi Garcia kertoi, että SuomiFinland 100 -juoksun suuri suosio yllätti hänetkin. Ulkosuomalaisilla on vahva halu juhlistaa Suomen juhlavuotta, mutta tapahtumia ei ole järjestetty kovinkaan paljon, Garcia pohtii.

– Halusimme pistää itse pystyyn jotain sellaista, joka näkyy Pariisin kaduilla. Juoksuun olisi tullut paljon enemmän osallistujia, kuin mukaan lopulta mahtui – joukkueisiin liittyi porukkaa Sveitsistä ja Saksasta asti, hän sanoo.

Juoksun järjesti 30 vuotta sitten Suomesta Pariisiin muuttanut Päivi Garcia.
Juoksun järjesti 30 vuotta sitten Suomesta Pariisiin muuttanut Päivi Garcia. Juha Nurminen

Moni juoksijoista kertoi halunneensa osallistua jollain konkreettisella tavalla Suomen satavuotissyntymäpäivän juhlintaan. Niin myös Pariisiin aikoinaan ylioppilaskirjoitusten jälkeen muuttanut Emilia Latvajärvi.

–Juhlavuosi on lisännyt yhteenkuuluvuutta muiden ulkosuomalaisten kanssa. Mielestäni mikä tahansa tapahtuma, joka tuo meitä yhteen, on todella tervetullut, hän totesi.