Myrskytuhoja ei vielä voi edes arvioida, kertoo kuubalainen toimittaja

István Ojeda Bello kertoo Yle Uutisille, että viestiyhteydet toimivat, mutta sähköt ovat hurrikaani Irman takia monelta alueelta poikki.

Ulkomaat
Myrskytuhoja Caibarienin kaupungissa Villa Clarassa, Kuubassa.
Myrskytuhoja Caibarienin kaupungissa Villa Clarassa, Kuubassa.Alejandro Ernesto / EPA

Las Tunasin maakunnassa Kuuban itärannikolla työskentelevä toimittaja István Ojeda Bello kertoi myrskyn koettelevan vielä saaren pohjoisosia ja Havannaa, mutta ohittaneen jo itäosat.

Sade ja tuuli pieksivät aiemmin Las Tunasia ja katkoivat puhelin- ja sähkölinjoja. Hurrikaani aiheutti myös onnettomuuksia, joissa ihmisiä on loukkaantunut. Joissain paikoin on raportoitu maanvyöryistä.

Parhaillaan viranomaiset arvioivat vahinkoja, joiden määrä nähdään vasta myöhemmin. Pahimmin Irma on tähän mennessä aiheuttanut tuhoja István Ojeda Bellon mukaan saaren keskiosissa, Camagüeyn, Sancti Spírituksen ja Ciego De Ávilan provinsseissa.

Suurimpana ongelmana kuubalaistoimittaja pitää sähkökatkoja, jotka johtuvat siitä, että tärkeimmät voimalat on pysäytetty turvallisuussyistä. Sähköyhtiöt myös korjaavat parhaillaan katkenneita linjoja.

Myrskytuulet ovat edelleen niin kovia, ettei kaikkia tuhoja ole pystytty arvioimaan.

István Ojeda Bello, toimittaja, Las Tunas, Kuuba

Miljoona ihmistä evakuoitiin suojaan rannikolta erilaisiin keskuksiin, kuten kouluihin. Osa on matkannut sukulaistensa luo.

– Viranomaisten tärkein tehtävä on ollut estää kuolonuhrit, sanoo István Ojeda Bello.

István Ojeda Bello, kuubalainen toimittaja
Kuubalainen toimittaja István Ojeda Bello työskentelee saaren itäosan Las Tunasissa.István Ojeda Bello

Myrskyn siirryttyä pohjoiseen Las Tunasissa on jo rauhallista, mutta Irma riepottelee vielä Matanzasia ja Havannaa, missä tulvavesi on noussut kaduille.

Sähköt ovat poikki Havannassa, tv-lähetyksiä on silti pystytty jatkamaan.

– Myrskytuulet ovat edelleen niin kovia, ettei kaikkia tuhoja ole pystytty arvioimaan, toimittaja kertoo.

Periódico 26 (siirryt toiseen palveluun)-lehdessä työskentelevä István Ojeda Bello sanoo kuubalaisten kuitenkin tottuneen jokavuotisiin hurrikaaneihin ja osaavan varautua niihin. Siksi kuolonuhreilta on toistaiseksi vältytty.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus