Livornon kadut muuttuivat joiksi - rankkasade pyyhkäisee Italian yli

Kolmivuotias tyttö selvisi ainoana hengissä, kun perhe jäi saarroksiin talonsa kellariin Livornossa.

luonnononnettomuudet
Ilmakuvassa ruskean veden valtaan joutunut kaupunki
Livornossa vettä satoi kymmeniä senttejä neljässä tunnissa.Vigili Del Fuoco / EPA

Rankkasade pieksi sunnuntaina Italiaa. Suurinta tuhoa vesi sai aikaan maan keskiosissa Toscanassa. Vettä satoi neljän tunnin aikana 40 senttiä. Ainakin kuuden ihmisen kerrotaan kuolleen.

Järkyttävin tilanne syntyi Livornon kaupungissa, kun perhe jäi veden saartamaksi kotitalonsa kellariin. Vain perheen kolmivuotias tytär selvisi, neljä muuta perheenjäsentä löydettiin hukkuneina.

Ainakin yksi ihminen kuoli maanvyöryssä.

Livornon pormestari sanoi, että tilanne on kriittinen ja koko kaupunki polvillaan.

– Italian hallitus aliarvioi tilanteen. Meille annettiin vain oranssin tason varoitus, ei punaisen tason varoitusta. Uhreja saattaa vielä tulla lisää, mutta kaikki uhrit olisi voitu välttää, jos me olisimme tienneet, mitä on tulossa, pormestari Filippo Nogarin sanoi.

Livornon kaduilla muta vyöryi ja autot peittyivät veteen. Junayhteydet olivat poikki monin paikoin Toscanan rannikolla.

Oranssin tason varoitus on edelleen voimassa Firenzessä. Sadealue jatkoi sunnuntaina matkaansa etelään. Pisan kaupungissa rakennukset tulvivat ja kaatuneet puut tukkivat teitä. Oranssi varoitus on voimassa myös Sisiliassa.

Rooma kärsii nyt rankkasateesta

Myös pääkaupunki Rooma sai osansa sunnuntain rankkasateista. Useita metroasemia ja alikulkuja oli suljettu. Tv-kanava La Repubblican uutiskuvissa näkyi kaduilla kelluvia roska-astioita.

Italialainen kuluttajajärjestö Codacons moitti kaupunginhallintoa.

– Jälleen kerran tämä kaupunki on osoittanut, että sen varautuminen vesisateeseen on täysin olematonta. Tämä on täysin ennenkuulumatonta: myrsky saa kaaoksen aikaan, järjestö jyrisi.

Roomassa oli juuri ennätyskuuma kesä ja yli kolmen kuukauden mittainen sateeton jakso. Sateen arvioidaan jatkuvan vielä maanantainakin.

Italian suurimman maatalousjärjestön Coldirettin mukaan tilannetta pahensi pitkään jatkunut kuivuus. Sen jäljiltä maa oli kovaa eikä se pystynyt imemään vettä. Järjestön mukaan ilmastonmuutos aiheuttaa ääri-ilmiöitä, jotka vaikeuttavat Italian kansallista maataloustuotantoa.

Lähteet: AFP, AP