Irma yksi kaikkien aikojen pahimmista koko maapallolla

Maailman meteorologinen järjestö WMO on listannut hurrikaani-Irman jo tähän mennessä tekemiä ennätyksiä. Se on monin tavoin mitattuna yksi pahimmista sykloneista.

Hurrikaani Irma
Ihmiset katselevat aaltojen murtumista rantaan havannassa, Kuubassa.
Ihmiset katselevat aaltojen murtumista rantaan havannassa, Kuubassa.Ernesto Mastrascusa / EPA

Floridaa juuri nyt pieksevä Irma on vienyt hurrikaaneja ja tornadoja aiheuttavien syklonien huippukeston uudelle kymmenluvulle. Tähän asti pisimpään kestänyt maksimituulennopeus oli 24 tuntia. Niin kauan taifuuni Haiyan jaksoi vuonna 2013 pitää yllä maksimivauhtiaan 82,7 metriä sekunnissa. Irma piti yllä samaa vauhtia 37 tuntia, kertoo Maailman meteorologinen järjestö WMO.

Maksimituulennopeudellaan 82,7 m/s Irma nousee Atlantin hurrikaanien listalla jaetulle toiselle sijalle. Vuonna 1980 hurrikaani Allenin huippunopeudeksi mitattiin 84,93 m/s. Yhtä rajuja kuin Irma ovat olleet Florida Keys 1935, Gilbert 1988 ja Wilma 2005.

Irma on maksiminopeudellaan voimakkain myrsky Atlantilla Karibian ja Meksikonlahden ulkopuolella.

Ennätysputki viitosluokan hurrikaanina

Irma ehti tehdä ennätyksen viitosluokan hurrikaanien kestossa. Se pysyi viitosluokan hurrikaanina kolme peräkkäistä päivää, mikä on koko satelliittiajan mittaushistorian pisin jakso. Satelliittimittaus alkoi vuonna 1966. Viitosluokan hurrikaanina Irmaa pidettiin kaikkiaan 3,25 vuorokautta ja samaan ylsi Cuba vuonna 1932.

Irmalle on mitattu kaikkiaan 10,5 päivää hurrikaanina, mikä taas on pisin aika vuoden 2004 Ivanin jälkeen.

Irmaan on myös kasautunut valtavat määrät energiaa. Se on synnyttänyt syklonienergiaa enemmän kuin kahdeksan tähänastista hurrikaanikauden myrskyä yhteensä.

Kuuba ja Florida pahimmalla tulilinjalla

Karibianmeren koillisosassa Leeward-saarilla Irma on kovin koskaan nähty myrsky. Siellä mitattiin maksimituulennopeus 84,93 m/s. Kuubassa Irma tarkoitti ensimmäistä viitosluokan hurrikaania sitten vuoden 1924 Cuban.

Yhdysvaltain mantereella Floridassa Irma oli ensimmäinen nelosluokan hurrikaani vuoden 2004 Charleyn jälkeen. Floridassa ei ylipäänsä ole koettu suurta hurrikaania vuoden 2005 Wilman jälkeen.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus