"Länsimaat ovat nielaisseet syötin" – Jussi Niinistön mukaan Venäjän Zapad-harjoitus on myös informaatiosotaa

Puolustusministeri Jussi Niinistö suhtautuu Itämerellä pidettäviin harjoituksiin rauhallisesti mutta ymmärtää huolen tilanteen mahdollisesta kärjistymisestä.

Puolustusministeri Jussi Niinistö
Suomen lähialueilla on on tällä viikolla kolme suurta sotaharjoitusta. Puolustusministeri Jussi Niinistö kommentoi Aamu-tv:ssä näiden harjoitusten tarkoitusta.

Itämerellä käy kuhina tällä viikolla, kun meneillään on kolme isoa sotaharjoitusta: Ruotsin järjestämä monikansallinen Aurora alkaa tänään maanantaina ja Venäjän Zapad tulevana torstaina. Kriisinhallintaan keskittyvä Northern Coast pantiin alulle jo viime perjantaina.

Etukäteen eniten huomiota on herättänyt Venäjän Zapad-harjoitus. Lännen ja idän välien kiristyminen on lisännyt pelkoja sotilaallisista yhteentörmäyksistä.

Zapadissa on kyse muustakin kuin Venäjän voimannäytöstä, arvioi Suomen puolustusministeri Jussi Niinistö (sin).

– Se on varmasti myös informaatiosodankäyntiä. Länsimaat ovat täysillä nielaisseet syötin, siinä määrin Zapadista on rummutettu, Niinistö totesi Ylen aamu-tv:ssä maanantaina.

Niinistö: Etyj-sopimusten rikkomisesta seuraa lähinnä paheksuntaa

Venäjän virallisen ilmoituksen mukaan Zapadiin osallistuu tällä kertaa 12 700 sotilasta. Etyjin sääntöjen mukaan paikalle ei tarvitse kutsua tarkkailijoita, jos sotilaiden määrä jää alle 13 000:n.

– [Venäjällä] on jo lähes perinteeksi muodostunut, että ei ilmoiteta koko harjoitukseen osallistuvien lukua.  Etyjin sopimuksessa ei ole mitään sanktioita, kyse on lähinnä paheksunnasta, jos toimii vastoin yhdessä sovittua periaatetta, Niinistö kertoi aamu-tv:ssä.

Niinistö on jo aiemmin todennut pitävänsä uskottavina arvioita, joiden mukaan todellinen Venäjän sotilaiden määrä nousee moninkertaiseksi, ehkä jopa yli 100 000:n. Hän ei kuitenkaan usko tilanteen kärjistymiseen samalla tavalla kuin esimerkiksi Krimillä 2014 tai Georgiassa 2008.

– Varsin normaalilta Venäjän harjoittelulta tämä vaikuttaa. En näe mitään arveluttavia piirteitä, mutta katsotaan, mihin harjoitus johtaa, Niinistö sanoi ja muistutti Zapadin olevan säännöllisesti järjestettävä tapahtuma.

Niinistö pitää sattumana, että Itämerelle osuu kolme isoa harjoitusta samaan aikaan.

– Tällaisia suuria kansainvälisiä harjoituksia tyypillisesti suunnitellaan vuosia, ja syksy on harjoituskautta. Tällä kertaa vain sattui kolme harjoitusta tähän, sen suurempia johtopäätöksiä ei kannata vetää.

Lue myös: