Hyppää sisältöön

Barometri paljastaa: Yrittäjät yllättävän arkoina – monella kasvutavoitteet kateissa

Kasvu ei koske kaikkia yrityksiä, summaa Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen tuoreen barometrin vaisun tuloksen. Elinkeinoministeriö on tuloksesta toista mieltä mutta myöntää, että hyvään alkuun päässyt kasvu voi pysähtyä työvoimapulaan.

Kuva: Tommi Pylkkö / Yle

Pienten ja keskisuurten yritysten odotukset seuraavalle vuodelle eivät ole suuren suuria. Vaikka talous kasvaa, tuore pk-yritysbarometri (siirryt toiseen palveluun) paljastaa, että odotukset suhdanteista ovat kohentuneet keväästä vain hieman.

Syksyn barometri perustuu 4 700 yrityksen vastauksiin. Yrityksistä 47 prosenttia arvioi suhdanteiden paranevan, yhdeksän prosenttia pelkää niiden heikkenevän 12 kuukauden aikana. Barometrin saldoluku nousi kevään 35:stä 38:aan.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen on pettynyt barometrin tulokseen ja toteaa, että kasvu ei koske kaikkia yrityksiä.

– Se voi olla merkki siitä, että kasvu on huteralla pohjalla.

Yrittäjiä edustava Pentikäinen perääkin erittäin vahvaa palkkamalttia.

Kyselyyn vastanneista yrityksistä noin viidenneksellä ei ole kasvutavoitteita, ja näiden yritysten osuus on kasvanut keväästä, Suomen Yrittäjät huomauttaa.

Arviot investoinneista ovat yhä alhaalla, kevään tasolla, eikä edes voimakkaaseen kasvuun pyrkivissä yrityksissä suunnitella investointeja sen enempää kuin maaliskuussa. Pk-yritykset eivät taida uskoa talouskasvun kestävän pitkään, pohditaan Suomen Yrittäjissä.

Elinkeinoministeriö puolestaan korostaa sitä, että voimakkaasti kasvuhakuisista yrityksistä suhdanteiden kohenemiseen uskoo 87 prosenttia.

Uhkana on se, ettei osaavaa työvoimaa löydy, sanoo elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.).

Barometri on Suomen Yrittäjien, Finnveran ja työ- ja elinkeinoministeriön tilaama.

.
.