Hyppää sisältöön

Pienen ammattikunnan suuri ponnistus: sata käsinverhoiltua designtuolia huutokaupataan Suomen luonnon hyväksi

Jopa puolet Suomen ammattiverhoilijoista osallistuu tempaukseen, joka nostaa käsityöperinnettä ja satavuotiasta Suomea.

Suomen leijonalla koristeltu Kilta-tuoli myydään sunnuntaina Habitare-messuilla. Kuva: Vesa Marttinen / Yle

Espoon Koskelossa sijaitsevan teollisuusvaraston hyllyt ovat täynnä muoveihin pakattuja designtuoleja. Ja lisää tulee koko ajan: Katariina Steuer vastailee jatkuvasti puhelimeensa ja neuvoo ihmisille paikkaa, jonne tuoleja voi tuoda.

Steuer on Suomen Verhoilijamestarien liiton puheenjohtaja, ja juuri nyt päällä on projekti, johon osallistuu noin puolet liiton jäsenistä – ja verrattain pienestä ammattikunnasta.

Sata tuolia on ammattiverhoilijoiden tempaus, jonka tarkoituksena on huutokaupata sata käsityönä verhoiltua tuolia Suomen luonnon hyväksi. Jokainen tuoli on yksilöllinen ja verhoiltu nimenomaan tätä tarkoitusta varten.

Tuolit huutokaupataan Helsingin Habitare-messujen yhteydessä 17. syyskuuta. Tuotto lahjoitetaan Suomen Luonnonsuojeluliiton 100 Luontohelmeä -hankkeelle.

– Me verhoilijat olemme aika vahvasti kiertotaloudessa mukana. Säilytämme vanhaa, korjaamme vanhaa. Lisäksi jäsenkuntamme on ympäri Suomea, samoin kuin sata luontohelmeä, Steuer perustelee.

Tamperelaisen Sinikka Mäkelän verhoileman tuolin hauska yksityiskohta on kettinki. Kuva: Vesa Marttinen / Yle

Vielä pari viikkoa sitten samaisen varaston hyllyillä lepäsi eduskuntatalon huonekaluja, joiden entisöinti työllisti pitkään verhoilu- ja puusepänliikettä, jota Steuer puolisoineen pyörittää.

Suomi-tuoli tehtiin Pohjanmaalla

Nyt hyllyillä on mitä mielenkiintoisimpia tuoleja eri puolilta Suomea. Erikoisuuksiin kuuluu valkoisella keinonahalla verhoiltu Kilta-tuoli, johon on kirjoittu Suomen leijonavaakuna. Kädenjälki kuuluu Alahärmässä verhoiluliikettä pitävälle Marja Nukalalle.

– Kilta-tuoli on hyvin suosittu, perinteinen Martelan konttorituoli. Näitä on useampiakin sadan joukossa, Steuer kertoo.

Toinen hauska erikoisuus on tamperelaisen Sinikka Mäkelän tekemä mustalla kankaalla verhoiltu jousitettu tuoli, jonka saumat on koristeltu kettingillä.

– Tämä on oikea äijätuoli! Todella tyylikäs, Steuer sanoo.

Kyllä tällä on lapset on saatu kasvatettua ja koulutettua.

Katariina Steuer

Verhoilijan ammattia harjoittaa Steuerin arvion mukaan tänä päivänä päätoimisesti noin pari sataa ihmistä eri puolilta Suomea.

– Verhoilijamestarien liitossa on noin 170 jäsentä. Kaikki ammattilaiset eivät ole jäseniä, ja kaikki eivät tee tätä päätoimisesti.

Merkittävä osa verhoilijoista on yksityisyrittäjiä. Osa on erikoistunut vain nykyhuonekaluihin, osa verhoilee myös veneitä, autoja tai vaikkapa moottoripyörän satuloita. Steuerin mukaan verhoilijan leipä on yhtä tiukassa kuin minkä tahansa käsityöalan yrittäjän.

– Kyllä tällä on aina eletty ja eletään edelleen. Lapset on saatu kasvatettua ja koulutettua.