Kotoa muuttavan nuoren talousopas – 10 vinkkiä, miten otat oman taloutesi haltuun

Apua talousongelmiin kannattaa hakea ajoissa, eikä niitä tarvitse hävetä.

Kuva: Esko Jämsä / AOP

Syksyllä moni nuori aloittaa ensi kertaa oman talouden pyörittämisen. Opiskelun tai työn takia toiselle paikkakunnalle muuttavat nuoret perustavat ensimmäisen oman kodin.

Tässä ohjeita, miten omista raha-asioistaan voi pitää hyvää huolta. Jos raha-asiat menevät sotkuun, kannattaa häpeilemättä hakea nopeasti apua.

Kuva: Derrick Frilund / Yle

10 vinkkiä hyvään taloudenpitoon

1. Ryhdy pitämään kirjaa tuloistasi ja menoistasi. Selvitä, mistä saat rahaa, ja mihin sitä kulutat. Valmiita sähköisiä pohjia talouden suunnitteluun ja seurantaan löydät esimerkiksi Marttojen ja Takuusäätiön sivuilta. Samaan tarkoitukseen sopii yhtä hyvin myös ruutuvihko.

2. Yritä pitää taloutesi tasapainossa, niin että tulosi riittävät menojesi maksamiseen. Taloussuunnitelmasta näet paljonko tarvitset rahaa pakollisiin menoihin, kuten vuokraan tai yhtiövastikkeeseen, ruokaostoksiin tai lääkkeisiin. Sen jälkeen tiedät paljonko rahaa jää muihin menoihin. Suunnitelmasta näet myös, milloin säännölliset laskut tulevat, ja voit varautua niiden maksamiseen.

3. Säästä pahan päivän varalle. Yllättäviä menoja tulee jokaiselle, ja niitä varten kannattaa laittaa säännöllisesti tai silloin tällöin sivuun rahaa. Säästää voi myös tuleviin isompiin menoihin, esimerkiksi matkaan tai autoon.

4. Jos rahaa jää säästöön, voit miettiä myös niiden sijoittamista tai ryhtymistä asuntosäästäjäksi.

5. Koeta välttää heräteostoksia esimerkiksi verkossa. Mieti tarvitsetko todella tätä tavaraa.

6. Älä osta velaksi. Esimerkiksi kauppojen maksukortteja tai luottokortteja käyttäessään unohtaa helposti, että ostaa lainarahalla, joka on maksettava ennemmin tai myöhemmin pois.

7. Jos rahat eivät riitä kaikkien laskujen maksamiseen, niin maksa ensin tärkeimmät laskut. Näitä ovat asumiseen liittyvät vuokra- vesi ja sähkölaskut. Seuraavaksi maksat muut tärkeät menot kuten ruoan, lääkkeet, puhelimen ja vakuutukset. Pienet laskut ja velat kannattaa maksaa ennen suuria, koska suhteessa niistä tulee enemmän lisäkustannuksia esimerkiksi perintämaksuina.

**8. Älä ota velkaa maksaaksesi laskujasi. **Tästä voi alkaa paha kierre, jota on vaikea pysäyttää.

9. Tartu ajoissa maksuongelmiin. Jos et pysty maksamaan laskujasi, ota yhteyttä velkojiin ja sovi uusi maksuaikataulu.

**10 Ota yhteyttä kotikuntasi velkaneuvontaan tai Takuusäätiöön, jos raha-asiasi ovat jo menneet pahasti solmuun. **Sinulla on esimerkiksi paljon maksamattomia ulosottoon menneitä laskuja, tai et pysty lyhentämään velkaasi. Tai olet saanut maksuhäiriömerkinnän, etkä sen takia saa pankki- tai luottokorttia, et voi ostaa osamaksulla ja vuokra-asunnon, puhelinliittymän tai nettiyhteyden saaminen vaikeutuu. Kuntien velkaneuvonnat ja Takuusäätiö antavat ilmaista neuvontaa velkaongelmiin. Voit myös hakea Takuusäätiön takausta järjestelylainaan, jolla lainakuluja pyritään alentamaan yhdistämällä lainojasi. 

Lisää vinkkejä taloudenpitoon ja -suunnitteluun sekä velkaongelmiin löydät esimerkiksi Marttojen (siirryt toiseen palveluun), Kuluttajaliiton (siirryt toiseen palveluun) tai Takuusäätiön (siirryt toiseen palveluun) sivuilta.