Kamalat äidit helpottavat toistensa turhautumista – murrosikäisten äideille tarkoitettu vertaistoiminta tuodaan Tornioon ensimmäisenä Lapissa

Muuttuiko lapsi lähes yhdessä yössä äidin kullasta murisevaksi möröksi? Kamalat äidit -vertaistoiminta kasvattaa suosiota, sillä murrosiän alku koettelee monen äidin hermoja ja tunteita.

murrosikä
Perheiden talo.
Äitien vertaistukiryhmä alkaa kokoontua Tornion Perheiden talolla maanantai-iltaisin.Jenna Laukkanen / Yle

Kun lapsi muuttuu lyhyessä ajassa murrosikäiseksi, jonka kanssa ei enää osaakaan tehdä mitään oikein, saattaa vanhemman keinot olla vähissä. Uusi tilanne voi olla hämmentävä ja rasittava, jolloin vinkit ja pelkkä keskustelu samassa tilanteessa olevien kanssa auttaa jaksamaan.

Tähän tarpeeseen perustettiin aikanaan ensimmäiset Kamalat äidit -ryhmät, joiden hyväksi todettu toiminta on nyt levinnyt jo 15 paikkakunnalle. Pohjoisimmat ryhmät ovat Oulussa, mutta nyt vertaistuki halutaan tuoda Tornioon. Perheiden talolla alkava ryhmä on Lapin ensimmäinen.

Ryhmän toinen vetäjä, Perheiden talon toiminnanjohtaja Merja Frantti tietää itsekin millaista on elää murrosikäisten kanssa – hänellä itsellään on kotona neljä teiniä.

– Joka päivä saa miettiä miten jonkun asian sanoo, ja aina kuitenkin sanoo väärin. Äiti saattaa muuttua yhdessä yössä kamalaksi ja se oikeastaan kuuluukin vähän asiaan, Frantti kuvailee.

Frantti uskoo, että ryhmästä olisi hyötyä murrosikäisten äideille.

– Ryhmä muotoutuu juuri sellaiseksi kuin sen osallistujat haluavat. Voi olla, että joku toinen on jo vähän pidemmällä murrosikäisen kanssa elämisessä ja toisella tilanne vasta alussa, ja silloin voi saada hyviä vinkkejä, Frantti vinkkaa.

Parasta on äitien verkostoituminen, jolloin sitä arjen tukea saa myöhemminkin.

Minna Miettinen

Toiminnalle on tarvetta

Kamalat äidit on rekisteröity tavaramerkki, joka tarjoaa valmiin sapluunan paikallisten ryhmien järjestämiseen, vaikuttamatta kuitenkaan millään tavalla keskusteluihin. Ryhmät kokoontuvat aina 10 kertaa, minkä jälkeen voidaan aloittaa uusi ryhmä.

Toimintaa tukee Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus, minkä ansiosta osallistuminen on äideille maksutonta. Nykyinen rahoitus hankemuotoisena päättyy vuoden 2017 lopussa, mutta jatkolle on haettu rahoitusta.

Projektityöntekijä Minna Miettisen mukaan Kamalien äitien toiminnalle on selkeä tarve, joten toimintaa aiotaan jatkaa tavalla tai toisella, vaikka uutta avustusta ei saataisikaan.

– Tarvettahan aina on, murrosikäisten äidithän ovat vähän kuin uusiutuva luonnonvara. Parasta on äitien verkostoituminen, jolloin sitä arjen tukea saa myöhemminkin, Miettinen toteaa.

Tornioon mahtuu vielä Kamalia äitejä

Torniossa Kamalat äidit -ryhmää yritetään perustaa nyt ensimmäistä kertaa, ja vaikka ensimmäinen tapaamiskerta oli jo, mukaan mahtuu vielä useita äitejä. Seuraava kokoontuminen on Perheiden talolla 25. syyskuuta kello 18.

– Murrosikähän on pitkä käsite. Joillakin se alkaa jo kymmenennen ikävuoden jälkeen ja toinen puhkeaa murrosikään vasta kaksikymppisenä. Ryhmä on tarkoitettu sellaiselle äidille, joka kokee että tarvitsee tukea ja haluaa vaihtaa ajatuksia toisten samassa tilanteessa olevien äitien kanssa.