Hyppää sisältöön

Meksikon maanjäristysalueilla nukutaan taivasalla – Hautausmaa ruuhkautui ruumiista

Osa paikallisista syyttää hallitusta siitä, ettei köyhä etelä ole saanut riittävästi apua rikkaammasta Pohjois- ja Keski-Meksikosta.

Pelastustyöntekijät jatkoivat maanjäristyksessä kadonneiden etsintää Oaxacassa Meksikossa 9. syyskuuta. Kuva: Jorge Nunez / EPA

Meksikoa torstain ja perjantain välisenä yönä vavisuttanut maanjäristys on vaatinut jo ainakin 91 ihmisen hengen, viranomaiset kertoivat maanantaiaamuna Suomen aikaa.

Lauantaina Oaxacan maakunnan viranomaiset kertoivat, että osavaltion alueella on kuollut järistyksessä 71 ihmistä. Kuolonuhreista monet olivat zapoteekki-alkuperäiskansaan kuuluvia ihmisiä Juchitanin kaupungista, joka oli lähellä järistyksen keskusta.

Chiapasin osavaltiossa uhriluku nousi sunnuntaina 16:een ja Tabascossa neljään.

Juchitanin kaduilla on edelleen paljon rojua. Vapaaehtoisryhmään kuuluva mies kertoi, että enää raunioista ei etsitä ihmisiä vaan tuetaan yhteisöä.

Juchitanin kaupungissa paikallisen hautausmaan tilat ruuhkautuivat haudattavista ruumiista viikonlopun aikana. Kaupungissa 5 000 kotia tuhoutui järistyksessä.

– Puhumme yli 800 000 ihmisestä, jotka mahdollisesti menettivät kaiken, ja jotkut rakkaimpiaan, Oaxacan kuvernööri Alejandro Murat sanoi Meksikon televisiolle sunnuntaina.

Jälkijäristykset jatkuivat eteläisessä Meksikossa sunnuntaina, ja monet pelkäsivät palata koteihinsa. Ihmiset nukkuivat puutarhoissa, sisäpihoilla ja taivasalla, useimmat talojensa lähistöllä ryöstelijöiden pelossa.

Kolmen päivän suruaika

Maanjäristys, jonka magnitudi oli 8,1 tai 8,2 mittaajasta riippuen, vauroitti kymmeniä tuhansia taloja. Se on viranomaisten mukaan vaikuttanut ainakin kahden miljoonan ihmisen elämään Meksikon köyhissä eteläosissa.

Presidentti Enrique Peña Nieto on julistanut Meksikoon kolmen päivän suruajan. Jotkut uutistoimisto Reutersin haastattelemat paikalliset asukkaat valittivat, ettei etelä saa tarvittavaa apua rikkaammasta Pohjois- ja Keski-Meksikosta. Järistyksestä kärsinyt Ivan Rodriguez sanoi AFP:lle, etteivät asukkaat ole saaneet juuri apua.

Järistys on arvioitu vuosisadan voimakkaimmaksi Meksikossa.

Lisää aiheesta:

Meksikon järistysalueella asuva Ranferi Millán: "Heräsimme järistykseen ja tajusimme, että nyt on vakava paikka"

Suomalaiset kertovat maanjäristyksestä: Méxicossa alkoi lattia tanssia, Guatemalassa järistys yllätti pituudellaan