Hääpukuja kierrättävä Maija Putkonen: "Täällä tarvitaan nenäliinaa vain onnenkyyneliin"

Huoneentaulukin siitä muistuttaa: "Asiakas on aina oikean kokoinen". Oma ikävä kokemus on juurtunut niin syvälle Maija Putkosen mieleen, ettei hän oikeastaan muistutusta tarvitsisi.

Maija Putkosen yrityksen hääpuvussa poseeraavaa Silke Valkeinen on tehnyt töitä plusmallina. Kuva: Riika Raitio / Yle

Yksi syy, miksi Maija Putkonen yrityksensä perusti, oli halu varmistaa, ettei kukaan toinen morsian joutuisi kokemaan samaa kuin hän: poistumaan hääpukuliikkeestä itkien.

Putkonen muistaa edelleen, kuinka myyjä katsoi häntä päästä varpaisiin heti, kun hän astui myymälän ovesta sisään.

– Hän tarkoitti varmaan hyvää asiakaspalvelullisesti, kun hän sanoi, että meillä ei varmaan ole mitään sun kokoista täällä. Minä ajattelin, että olenko niin ruma ja lihava, ettei minun pitäisi mennä edes naimisiin.

Toinen tärkeä syy, miksi Putkonen perusti yrityksensä, oli halu kierrättää.

– Haluan antaa oman panoksen maailman pelastamiseen – vaikka yksi hääpuku kerrallaan.

Maija Putkonen Kuva: Riika Raitio / Yle

Wedding Garage lukee kyltissä, joka roikkuu toisessa pariovessa. Ovien takana toimii Putkosen kierrätyshääpukuja myyvä yritys.

– Kun etsimme mieheni kanssa taloa, hän sanoi minulle, että haluaisi tilan, jossa voisi nikkaroida. Tässä se nyt on, Putkonen virnistää ja esittelee viihtyisäksi sisustettua autotallia, joka pursuu pitsiä, silkkiä, tylliä, huntuja ja juhlakenkiä.

Morsian on aina oikean kokoinen.

Yrittäjä Maija Potkonen

Putkonen tietää, että moni morsian astuu ovesta peloissaan, "koska kaikenkokoisilla on joku juttu tai kohta, joka halutaan piilottaa".

– Haluan toimia turvasatamana. Täällä voi olla rennosti. Käytänkin kaikki puhejudon opit saadakseni morsiamen unohtamaan jännityksen ja nauttimaan, sanoo turvalllisuusalalla aiemmin työskennellyt Putkonen. 

Hääpuvun sovituksessa on monella latautuneet fiilikset. Ja usein tilanne päättyy siihen, että ison peilin ääressä tarvitaan nenäliinaa, mutta vain onnenkyyneliä varten.

– Jos puku ei sovi morsiamelle, se on vääränlainen tai minä olen väärässä, mutta ei morsian. Morsian on aina oikean kokoinen.

Maija Putkosen mielestä on "ihan höpöhöpöä, että koko määrittäisi mitenkään ihmistä". Kuva: Riika Raitio / Yle

Putkosen mielestä hauskimpia ovat tilanteet, jossa morsian ilmoittaa tarvitsevansa a-linjaisen puvun, joka piilottaa vartalon. Putkonen nimittäin vastaa, että nyt laitetaankin merenneitopuku, joka korostaa kurveja.

– Yleensä morsian vastaa siihen, ettei hän halua todellakaan halua näyttää kurvejaan. Minä sanon siihen, että sinä todellakin haluat: sinä olet aivan upea.

Kun morsian sitten suostuu sovittamaan, hän saattaa nähdäkin itsensä ihan uudesta kuvakulmasta.

 – Taivaallisen ihanat hääpukusuunnittelijat Italiassa, Ranskassa ja Englannissa osaavat tehdä sellaiset linjat, jotka korostavat parhaita piirteitä. Se on aivan eri asia ostaa kaupasta neliskanttinen vaate kuin pukea päälleen hääpuku, joka on tehty 270 osasta.

Monina kuukausina kirjanpitäjä tienaa tästä enemmän kuin minä.

Yrittäjä Maija Potkonen

Putkosen liike on "hääpukujen eliittikerho", johon ei kelpaa mikä tahansa. Lähtökohtana on, että puku on käytetty pesulassa ja sen jälkeen säilytetty valolta suojattuna, hengittävässä pukupussissa.

– Puku saa olla korkeintaan 5–6 vuotta vanha ja hyvässä kunnossa.

Esimerkiksi ryppyinen tai tunkkaiselta tuoksuva, jätesäkissä säilytetty puku saa Putkoselta hylkäyksen, vaikka hän kovasti sanojaan varookin, "koska kenenkään hääpuvusta ei pitäisi sanoa, ettei se ole kovin hyvä".

30 euron hinnasta sopiva puku pääsee muutamaksi kuukaudeksi Putkosen myytäväksi. Jos puku menee kaupaksi, Potkonen ottaa myynnistä provision.

Vaikka käytettyjen pukujen sopiva hintataso on käynyt Putkoselle hyvin selväksi, hän arvelee, ettei hänen bisnesvainunsa ole silti kovin vahva.

– Mutta tämä on ihanaa. Innostun aina itsekin, kun asiakas pukee puvun päälleen.

Kuva: Riika Raitio / Yle

Pukuja tulee Putkoselle myytäväksi pitkin Suomea, mutta myös ulkomailta.

– Viimeksi tuli puku Lontoosta ja sitä ennen San Franciscosta. Meiltä on taas lähtenyt pukuja Pariisiin ja Pietariin.

Tähän asti kaikki puvun ostajat ovat käyneet paikan päällä kokeilemassa pukua.

Äskettäin Putkosen liikkeessä asioi naisia Lähi-idästä, mutta kaupat jäivät syntymättä.

– Täältä ei löytynyt niin suurieleistä pukua, kuin mitä morsian etsi. Suomalaiset olivat liian vaatimattomia.