Maitotilallinen kyllästyi salaliittoteorioihin "maidon värjäämisestä" – vastaiskusta Facebookissa tuli välittömästi hitti

Maitotilan yrittäjä kertoo satojatuhansia katselukertoja keränneellä videolla lehmään asennettavista "väripatruunoista" naama peruslukemilla. Tosiasiassa maitoa ei värjätä.

maito
Ruutukaappaus Facebookista Ala-Korholan maatilan sivuilta.
Ruutukaappaus Facebookista

Hetken päähänpisto. Näin kuvailee maatalousyrittäjä Raija Rissanen Facebookiin lataamaansa videota, jossa hän kertoo, miten maito värjätään tilalla valkoiseksi. Kuopiossa Ala-Korholan maitotilaa pitävä Rissanen esittelee videolla valkoista "väripatruunaa", joka työnnetään lehmän nieluun asettimen avulla (voit katsoa videon täältä (siirryt toiseen palveluun)).

Video on tietysti sarkastista huumoria, sillä maitoa ei todellisuudessa värjätä valkoiseksi, ei maitotilalla eikä meijerissä. Videolla nähtävät "väripatruunat" ovat kivennäisaine-boluksia (siirryt toiseen palveluun), joita annetaan lehmille poikimisen jälkeen.

Rissaselle on tullut tavaksi päivittää omistamansa Ala-Korholan maatilan Facebook-sivulle tilan kuulumisia ja lisätä tietoisuutta siitä, mitä maatilan arki on. Tämänkertainen idea lähti vanhasta muistosta: tilalla oli ollut lähes musta lehmä, jolle alkoi kasvaa valkoisia karvoja. Kun eläinlääkäriltä kysyttiin asiasta, oli tämä virkkanut, että "lehmässä on värikasetti lopussa".

Maidonvärjäysvideota oli katsottu maanantaina päivällä yli 300 000 kertaa ja sitä on jaettu ja kommentoitu tuhansia kertoja. Palaute on ollut pääosin positiivista.

– Kollegat pitivät siitä ja kuluttajilta on tullut semmoista kommenttia, että hauska pläjäys. Vaikka nyt on somejulkkis, niin ihan joka aamu on pitänyt töihin lähteä, Rissanen kertoo.

"Turhautuminen ja ärsyyntyminen oli se mielentila"

Vaikka maidonvärjäysvideo on tehty pilke silmäkulmassa, lähtökohta sille ei ollut vain somekansan ilahduttaminen. Verkon keskustelupalstoilla kiertävät sitkeät huhut eivät ole jääneet maidontuottajilta huomaamatta. Jotkut nettikeskustelijat ovat vakuuttuneita siitä, että maito värjätään valkoiseksi (siirryt toiseen palveluun).

Väitteet ja uskomukset maitotilojen elämästä ja lehmien kohtelusta ovat verkossa kirjavia. Järkevää keskustelua vastapuolen kanssa on Rissasen mukaan netissä hankala käydä. Siksi turhautunut emäntä sai päähänpiston videon kuvaamisesta.

– Turhautuminen ja ärsyyntyminen oli se mielentila. Meidän tekemisistä tai tekemättä jättämisistä voi kirjoitella ihan mitä vaan netissä. Minulla oli sitten vastaveto, että pistetään vähän överiksi, Rissanen kertoo ajatuksistaan videon taustalla.

Hän kertoo tämän takia naamankin pysyneen videolla peruslukemilla.

Myös Maito ja terveys -yhdistys on hiljattain puuttunut huhuihin maidon värjäämisestä.

Toiveissa työrauha maidontuottajille

Maidonvärjäämisen lisäksi keskustelua käydään Rissasen mukaan eläinten olosuhteista tiloilla, eettisestä tuotannosta ja viljelytekijöistä. Hänestä väärän tiedon levittäminen maitotilojen oloista on koko alan mustamaalaamista. Huhut tuntuvat epäoikeudenmukaiselta.

– Harjoitamme laillista elinkeinoa Suomessa, mutta joskus tuntuu, että on samassa kastissa kuin joku pahantekijä tai huumediileri, Rissanen sanoo painokkaasti. Hän toivoisikin maidontuottajille työrauhaa.

Joskus tuntuu, että on samassa kastissa kuin joku pahantekijä tai huumediileri.

Raija Rissanen

Asiallisiin kysymyksiin maitotuotannosta hän kuitenkin vastaa mielellään.

– En ole yhtään pahoillani siitä, jos asioista kysytään. Meilläkin käy vierailijoita ja joskus tulee hölmöjä kysymyksiä. Mutta tietämättömyys on ihan eri asia kuin se, että tieten tahtoen mustamaalataan.