1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. diplomatia

USA:n varaulkoministeri lähetti Sauli Niinistölle terveiset Donald Trumpilta – Venäjän ja USA:n keskusteluista ei tihku tietoa edes ajankohdasta

Venäjän ja Yhdysvaltain kiistakysymyksiä voi olla helpompi edistää varaministerien kesken, arvioi Ulkopoliittisen instituutin Charly Salonius-Pasternak.

Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkov ja Yhdysvaltain apulaisulkoministeri Thomas Shannon. Kuva: Youssef Badawi / EPA, Wael Hamzeh / EPA

Presidentti Sauli Niinistö tapasi tänään Yhdysvaltain apulaisulkoministerin Thomas Shannonin Mäntyniemessä.

Shannon kiitti presidentin kanslian mukaan Niinistöä Suomen roolista yhteyksien rakentajana, ja lähetti tälle USA:n presidentin Donald Trumpin terveiset. Trump kiitti Niinistöä onnistuneesta tapaamisesta Washingtonissa.

Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan Shannonin ja presidentti Niinistön Suomessa käytävät keskustelut ovat jatkumoa Niinistön vierailulle Valkoiseen taloon.

Huomenna Niinistö tapaa Venäjän varaulkoministerin Sergei Rjabkovin kanssa Presidentinlinnassa.

Salonius-Pasternak: "Menetettävää ei ole"

Shannonin ja Rjabkovin on määrä neuvotella Suomessa Yhdysvaltain ja Venäjän suhteista. Kummankaan maan suurlähetystö ei toistaiseksi vahvista tapaamisen tarkkaa aikaa tai paikkaa. On myös epävarmaa, tiedotetaanko keskustelujen sisällöstä mitään julkisuuteen.

Uutistoimisto AP:n mukaan varaulkoministerit keskustelevat Suomessa muun muassa maiden strategisista suhteista ja asevalvonnasta.

Asialistalla on todennäköisesti Syyrian tilanne ja Pohjois-Korean ydinaseet ja myös Zapad-sotaharjoituksia sivuttaneen, arvioi Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak.

– Venäjän ja USA:n välillä ei ole kuitenkaan yhtä asiaa joka pitäisi ratkaista. Neuvottelut ovat osa ketjua, yrityksiä päästä eteenpäin, Salonius-Pasternak sanoo.

Varamiesten tapaaminen voi Salonius-Pasternakin mukaan avata hankalaa tilannetta, Yhdysvalloilla ja Venäjällä on useita kiistakysymyksiä. Päämiestapaamisia alustetaan yleensä hyvin pitkään, mutta varaministerien kesken vaikeista kysymyksistä voi olla luontevampaa keskustella.

– Näin se toimii. Yhteisiä intressejä on, ja vaikeat asiat voi olla helpompi ottaa esille varaministerien kesken tunnustelemalla. Voi ajatella, että asiat esiin ottamalla menetettävää ei ole.

Suomi toimijana idän ja lännen välissä

Suomi on vuosia toivottanut kansainvälisten johtajien neuvottelut tervetulleiksi. Salonius-Pasternakin mukaan on mielenkiintoista, haluavatko muut valtiot ja niiden tiedotusvälineet nähdä Suomella tässä tapaamisessa roolin, vai tuodaanko tapaamispaikka esille käytännön ratkaisuna.

– Halutaanko Suomi nähdä tässä idän ja lännen välisenä toimijana, vai pelkkänä pragmaattisena valintana.

Hän ei ota kantaa siihen, mikä Suomen rooli neuvottelupaikan valinnassa on.

– Joka tapauksesssa Suomi antaa neuvotteluihin kontribuution [vaikutuksensa], vaikka ei osallistu neuvotteluiden sisältöön, Salonius-Pasternak sanoo.

Varaulkoministerit Shannon ja Rjabkov ovat tavanneet toisena myös aiemmin, mutta ilmeisesti keskustelut ovat päättyneet tuloksettomina.