Itämeren lohikiintiön nostaminen ei saa kannatusta pohjoisessa – salakalastukseen on puututtava

EU:ssa kaavaillaan ensi vuoden lohikiintiön kasvattamista. Tämä tarkoittaisi sitä, että avomerellä saisi pyytää lohta nykyistä enemmän. Esitys ei saa kannatusta Lapissa.

kalastus
Kalastajat lohirysällä.
Ammattikalastaja lohirysää kokemassa Perämerellä Kemin edustalla.Riikka Rautiainen / Yle

Tornion-Muonionjokivarressa vastustetaan Itämeren ensi vuoden lohikiintiön nostamista. Sekä Tornionjoen kalastusalue että Tornio-Muoniojokiseura tuomitsevat yksituumaisesti EU:n kaavailut.

– Vastustamme jyrkästi lohen pyyntikiintiön nostamista ja esitämme kiintiön pitämistä toistaiseksi ennallaan, luonnehtii Tornionjoen kalastusalueen puheenjohtaja Pekka Pelttari.

Tornio-Muoniojokiseura on ottanut omassa lausunnossaan lohikiintiiöön tiukemman linjan kuin Tornionjoen kalastusalue tai Kansainvälinen merentutkimusneuvosto. Jokiseuran mielestä lohikiintiötä tulisi leikata ensi vuodeksi 20 prosenttia nykyisestä huonon lohikesän perusteella.

– Kesä on ohi ja fakta tiedossa. Tornionjoella jäätiin biologisesta vähimmäistasosta kolmannes, Simojoella päästiin tuskin kolmannekseen, suomii jokiseuran puheenjohtaja Kalervo Aska.

Maa- ja metsätalousvaliokunta: Joustaminen on mahdollista

EU:n komissio on nostamassa Itämeren lohen pyyntikiintiön 116 099 kalaan, kun nykyinen kiintiö on 106 500 kalaa.

Tornion-Muonionjokivarressa esitystä lohen avomeripyynnin lisäämisestä pidetään pöyristyttävänä eikä sitä katsota hyvällä. Hallitusohjelmassa on päätetty vaelluskalakantojen vahvistamisesta ja Suomi on sitoutunut noudattamaan Kansainvälisen merentutkimusneuvoston suositusta.

– Tornionjoen lohenpyyntiajat ovat pysyneet lähes muuttumattomina kannan vahvistumisesta huolimatta. Perusteena on ollut vuosittaiset kannan vaihtelut. Nyt, kun jokialueen poikastuotanto on useiden vuosien ajan vahvistanut luonnonkantaa merellä, halutaan kannan vahvistuminen ulosmitata meripyynnissä, ihmettelee Tornionjoen kalastusalueen puheenjohtaja Pekka Pelttari.

Jos EU:n komission esitys lohikiintiön nostamisesta menee läpi, se ei noudata Kansainvälisen merentutkimusneuvoston ICES:n suositusta. ICES on suositellut, että kaupallisen lohenkalastuksen kokonaissaalis merellä olisi ensi vuonna vajaat 80 000 kalaa eikä ylittäisi ainakaan 116 000:ta lohta.

Suomessa valtioneuvosto ja maa- ja metsätalousvaliokunta pitäivät tärkeänä tieteellisen neuvon noudattamista, mutta myös kannan joustoa kokonaisratkaisun saavuttamiseksi. Maa- ja metsätalousministeriö on pyytänyt lausuntoja EU:n komission ehdotuksesta.

Laiton kalastus pitää saada kuriin

Tornion-Muonionjokivarressa ollaan huolissaan myös merialueella tapahtuvasta lohen salakalastuksesta.

Tähän on kiinnittänyt huomiota myös maa- ja metsätalousvaliokunta, jonka mukaan komission pitää puuttua välittömästi väärinraportoidun lohisaaliiin määrän kasvun syihin.

Kansainvälisen merentutkimusneuvoston arvio vuoden 2016 väärinraportoidun lohisaaliin suuruudesta kasvoi moninkertaisesti edellisen vuoden raportoituun verrattuna.

– Tämä harmaa kalastus tulee ensin saada osaksi Itämeren alueen kokonaiskiintiötä ja saaliskalojen merkintä pakolliseksi. Puolan harjoittama salakalastus on jatkuvasti kasvava ongelma, toteaa Pekka Pelttari.