1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomen ainoa bussipäiväkoti törmäsi heti käytännön pulmaan: "Lasten vessassakäynti voi kestää"

Bussipäiväkodissa toimii kahden päiväkodin esikoululaisista muodostettu ryhmä.

Kotimaan uutiset
Suomen ainoa päiväkotibussi toimii Kouvolassa
Päiväkotibussi on tuonut esikouluryhmän Tornionmäen entisen koulun pihalle. Juha Korhonen / Yle

Suomen ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa bussipäiväkoti on aloittanut toimintansa Kouvolassa. Kahden päiväkodin esikoululaisista on koottu bussiin yhteensä 20 lapsen metsäeskariryhmä.

– Olen leikkinyt metsässä ja tehnyt tehtäviä bussissa. Olemme tutkineet eläimiä ja piirtäneet, kertoo Eeva ensimmäisistä viikoistaan esikoulussa.

Bussi hakee aamuisin lapset lähipäiväkotien pihalta. Sitten ajetaan muutama kilometri tuttuun lähimetsään tai muuhun lähellä sijaitsevaan kohteeseen.

– Kotimetsässä olemme olleet eniten. Metsä on tuttu minulle jo viime vuoden metsäeskarista. Osa lapsista voi kuitenkin olla peloissaan metsässä, joten turvallisuus ei synny hetkessä, sanoo lastentarhanopettaja Tiina Ihaksi Kouvolan kaupungilta.

Lapset eivät jämähdä bussiin

Bussi helpottaa tällä hetkellä esikoulupaikkapulaa. Bussissa työskentelevä varhaiskasvattaja Ihaksi on kuitenkin joutunut miettimään monia eri kysymyksiä.

– Miten aikataulut pitävät ja miten yhdistetään kahden päiväkodin lapset, jotka eivät tunne toisiaan? Istutammeko me lapsia bussissa, kun heidän pitäisi liikkua?

Ihaksin mukaan bussissa ei ole kuitenkaan istuttu yhtää liikaa.

– Lapset istuvat matkan ajan, mutta kysyvät sitten heti, että minne mennään.

Kun toinen pienryhmistä on ollut metsässä tutkimassa esimerkiksi eläimiä tai kasveja, niin toinen ryhmä on tehnyt bussissa esimerkiksi väritys- tai kirjoitustehtäviä.

Aikataulujakin on pystytty enimmäkseen noudattamaan. Bussi on joskus saattanut olla 5-15 minuuttia myöhässä aikataulusta, kun esikoululaisia on päivän päätyttyä lounaan jälkeen viety takaisin aamun noutopaikkaan.

– Tästä on tullut vanhemmiltakin arvostelua, mutta olemme petranneet toimintaamme. Esimerkiksi lasten vessassa käynti voi kestää, emmekä voi laittaa lasta liikkuvaan bussiin ja käyttää siellä vessassa.

Ryhmä oli myös pari ensimmäistä viikkoa yhdessä, jotta lapset tutustuvat toisiinsa. Parin viikon jälkeen ryhmä jaettiin puoliksi ja pienryhmiin.

Metsäeskarilaiset eivät vietä bussissa pitkiä aikoja, vaan pääpaino on ulkoilussa.
Metsäeskarilaiset eivät vietä bussissa pitkiä aikoja, vaan pääpaino on ulkoilussa. Petri Niemi/Yle

Aika näyttää toimivuuden

Bussipäiväkoti toimii tukikohtana ulkoilua painottavassa esikoulussa. Esimerkiksi lounasruokailu hoituu kotimetsän lähellä keskuskeittiön ruokasalissa.

Esiopetuksessa olevat lapset viedään ruokailun jälkeen bussilla samaan paikkaan, josta aamulla tulivat kyytiin. Ne, jotka jäävät vielä hoitoon, menevät työntekijöiden kanssa esimerkiksi metsään.

Bussiin pystyy virittelemään penkeistä myös sänkyjä, mutta esikoululaiset eivät ole niitä tarvinneet.

– Voi nukkua, jos tarvetta. Pari lasta on joskus torkahtanut penkeillä, mutta ryhmä vetää yleensä mukaan touhumaan, sanoo lastentarhanopettaja Tiina Ihaksi.

Vanhemmille on laitettu tiedoksi viikon tai kahden ohjelma, josta näkee, miten esiopetus käytännössä toimii.

– Lapset eivät paljon kotona kerro toiminnasta. Toiminta on usein leikkiä ja touhuamista, mutta opetettavat asiat ovat niissä sisällä, vaikka lapsesta tuntuisi, ettei ole mitään opeteltu.

Kouvolan bussipäiväkodissa työskentelee kaksi lastentarhanopettajaa, yksi lastenhoitaja ja kuljettaja, jolla on myös sosionomin pätevyys.

– Kuljettajan työnkuva on mietittävä tarkkaan. Jos pitää kasvattaa, kuljettaa ja hoitaa bussin huoltohommat, niin onhan se aika paketti kenelle tahansa, sanoo Ihaksi.

Päiväkotibussissa voi esimerkiksi askarrella, syödä välipalaa ja tarvittaessa myös levätä.
Päiväkotibussissa voi esimerkiksi askarrella, syödä välipalaa ja tarvittaessa myös levätä. Petri Niemi / Yle

Suomessa uusi bussipäiväkoti on herättänyt kiinnostusta ja sitä on esitelty muun muassa opetusministeri Sanni Grahn-Laasoselle (kok.).

Bussiin töihin hakeutuneen varhaiskasvattajan ensikokemukset ovat myönteisiä, mutta kokonaisarvioon tarvitaan lisää aikaa.

Sen, että onko päiväkoti- tai eskaribussi toimiva, voi sanoa oikeastaan koko toimintavuoden jälkeen.

Tiina Ihaksi.

– Sen, että onko bussi toimiva, voi sanoa oikeastaan koko toimintavuoden jälkeen. En nyt kauheasti kaupunkia kannusta, että ostakaa kolme bussia lisää, sanoo lastentarhanopettaja Tiina Ihaksi.

Kouvola ei ainakaan tällä hetkellä suunnittele lisäbussien hankintaa.

Busseja valmistavasta Kiitokori-yhtiöstä kerrotaan, että tiedusteluja on tullut muistakin suomalaiskunnista, mutta mikään hanke ei ole edennyt tarjouskilpailuun asti.

Muokattu 12.9. klo 9.13: Bussi ei ole ollut aamuisin myöhässä aikataulustaan, vaan viivästyksiä on ollut joskus päivällä, kun esikoululaisia on viety päivän päätteeksi takaisin aamuiseen noutopaikkaan lounaan jälkeen.

Lue seuraavaksi