1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pakolaiskiintiö

Hallituskumppanilta täystyrmäys Sipilän pakolaiskiintiöpuheille – "Turvapaikkahakemusten käsittely EU:n ulkopuolella suurempi apu"

Sekä keskusta että kokoomus ovat ehdottaneet pakolaiskiintiön nostamista.

Pakolaiskiintiö
Sampo Terho hallituksen budjettiriihessä Kesärannassa Helsingissä 30. elokuuta.
Sampo Terho hallituksen budjettiriihessä Kesärannassa Helsingissä 30. elokuuta.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Perussuomalaisista kesäkuussa lohjennut Sininen eduskuntaryhmä tyrmää ehdotuksen Suomen pakolaiskiintiön nostosta. Siniset kertoo tiedotteessa, että se ei nykytilanteessa kannata ajatusta.

– Pakolaiskiintiön maltillisesta nostamisesta voidaan keskustella sitten, kun maahanmuuttojärjestelmän kustannukset on saatu paremmin hallintaan, toteaa eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho.

Terhon mukaan on maahanmuuttojärjestelmän kestävyyden kannalta keskeistä, että turvapaikkahakemukset aletaan käsitellä jo EU-alueen ulkopuolella.

Hakemusten käsittely Euroopan ulkopuolella olisi Sinisten mielestä järkevää ja vapauttaisi myös resursseja kriisien uhrien tehokkaampaan auttamiseen.

– Turvapaikkahakemusten käsittely Euroopan ulkopuolella tulisi vastaanottaville yhteiskunnille edullisemmaksi, jolloin resursseja voitaisiin uudelleen kohdentaa esimerkiksi lähtöalueiden humanitaarisiin tarpeisiin. Tämä olisi suuressa kuvassa paljon suurempi apu kuin pakolaiskiintiön nostaminen, sanoo Terho.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan Suomen pakolaiskiintiötä voisi väliaikaisesti nostaa esimerkiksi 2 000 pakolaiseen. Myös sisäministeri Paula Risikko (kok.) on ehdottanut pakolaiskiintiön nostamista 1 050:een vuonna 2018. Nykyinen pakolaiskiintiö on 750.

Lue seuraavaksi