1. yle.fi
  2. Uutiset

Lasten limavillitys tukkii viemäriputkia – Putkimiestä huolettaa: ”Aika harva osaa purkaa hajulukon”

Lapset tekevät itse nettivideoiden innostamana limaa, johon tarvitaan mm. liimaa ja tärkkelystä. Liman oikea loppusijoituspaikka on sekajäteastia.

ilmiöt
Limantekoa
Limantekoa

Sormin hypisteltävä leikkilima villitsee lapsia ja nuoria. Limaa tehdään netistä saatavilla ohjeilla, ja limasta tehdään taas nettiin videoita ja jaetaan kavereiden kanssa.

Vanhemmat ovat huokailleet liman teon sivuvaikutuksilla: kaapista katoaa niin partavaahto kuin perunajauhokin ja pikku kemistien aikaansaama sotku leviää joka paikkaan.

Se leviää joka paikkaan: seiniin, oviin, ovenkahvoihin ja totta kai ympäri lavuaaria.

Matti Muli

Viemärihuoltaja toivoo leikin jälkeen liman päätyvän sekajätteisiin. Limavillitys näkyy jo joillakin työmailla.

– Suurin ongelma tässä limassa on se, että se tukkii hajulukon, pienet putket ja lattiakaivot, sanoo viemärihuoltaja Matti Muli. Mulin mukaan näin käy varsinkin, jos vessan hajulukossa tai lattiakaivossa on jo valmiiksi hiuksia ja pesuainejäämiä.

Pelkkä hajulukon putsaus ei välttämättä riitä, kun tärkkelystä ja yleisliimaa sisältävä mönjän tunkee putkistoon.

– Hajulukko pitää usein purkaa kokonaan, jolloin se menee ammattimiehen hommiksi. Varsinkin sen uudelleen kasaaminen on hankalaa. Jos ei osaa kasata oikein, tulee herkästi piileviä vuotoja ja sitten menee allaskaapit ynnä muut pilalle, Muli jatkaa.

Liman valmistusta kemian tunnilla
Hämeenkyrön yhteiskoulun kemiantunnilla kokeiltiin liman valmistusta opettajan valvovan silmän alla.Jani Aarnio / Yle

Tamperelainen viemärihuoltaja on törmännyt ongelmaan usealla työmaalla, mutta myös kotonaan, missä jälkikasvu on muiden lailla innostunut värkkäämään limaa itse. Siivous lima-askartelun jälkeen on työlästä, sen on Mulikin vanhempana huomannut.

– Se leviää joka paikkaan: seiniin, oviin, ovenkahvoihin ja totta kai ympäri lavuaaria.

– Lima pitäisi saada suurimmaksi osaksi sekajätteisiin ja mahdollisimman suuri osa käsistä pois vaikka talouspaperiin. Sitten vasta pitkä huolellinen käsien pesu kuumalla vedellä, jottei liima jumita pienten putkien seinämiin kiinni, Muli neuvoo.

Netistä ohjeet ja sormet mönjään

Useimmiten epämääräistä mönjää vellotaan sormissa ja lisäillään ainesosia näppituntumalla. Hämeenkyrön yhteiskoulun kemianluokassa on valmisteilla leikkilimaa.

Jani Aarnio / Yle
Hämeenkyröläisestä Pirita Vesasta on mukavaa työntää kädet limaan.

– Sitä on kiva tehdä, se on kivan tuntuista, kommentoi kahdeksasluokkalainen Nelli Rajala, joka on tehnyt limaa myös kotonaan.

– Parasta on, että saa laittaa kädet tonne, sanoo Pirita Vesa limakulhon ääreltä.

Tällä kertaa limakokeilussa on mukana kemianopettaja Tiina Tervo. Opettaja seuraa mielenkiinnolla nuorten innostusta kemiallisiin reaktioihin.

– Tässä tulee rohkeutta kokeilla ja tehdä erilaisia seoksia. Aina ei voi toki antaa kaikkia aineita sekoitettavaksi, mutta kun ei suuhun laita niin nämä ovat turvallisia, Tervo toteaa.

Netin ohjeissa liman valmistukseen saatetaan käyttää myös hintavaa piilolinssinestettä ja myrkylliseksi luokiteltua boorihappoa, mutta kiinnostavaa mönjää syntyi myös turvallisista markettiaineistakin. Hämeenkyrössä muovailuvahamaista limaa hämmennettiin perunajauhoista, liimasta, partavaahdosta ja astianpesuaineesta.

Lue myös: Lasten limavillityksessä voi piillä vaara terveydelle – "Booraksi on lisääntymiselle vaarallinen aine"

Liman valmistusta kemian tunnilla
Hämeenkyrön yhteiskoulun kemiantunnilla kokeiltiin liman valmistusta.Jani Aarnio / Yle
Lue seuraavaksi