Jyväskylä on onnistunut vähentämään päästöjä reilusti – vaikka kaupunki kasvaa 1500 asukkaalla vuodessa

Jyväskylä on onnistunut laskemaan ilmastopäästönsä vuoden 2010 huippuluvuista 2000-luvun alhaisimmalle tasolle.

ilmastonsuojelu
Aurinkopaneeleja Palokan yhtenäiskoulun katolla.
Matti Myller / Yle

Jyväskylän tuoreen energiatasolaskelman mukaan päästöjen määrä asukasta kohti on myös pienentynyt vaikka kaupunki on kasvanut.

– Huolimatta siitä, että Jyväskylä kasvaa vuosittain noin 1500 henkeä. 2010 oltiin korkeimmissa luvuissa. Siitä on tultu noin 40 prosenttia alaspäin, kertoo Jyväskylän kaupungin tutkimus- ja kehittämispäällikkö Pirkko Melville.

Päästöjen hillitsemiseen on Jyväskylässä tartuttu useilla tavoilla. Öljynkulutusta on hillitty ja kivihiilen käyttö on romahtanut ja päästöluvut laskivat pienimmäksi koko 2000-luvulla.

– Energiantuotannossa öljy ja kivihiili valitettavasti ovat vielä mukana ja niiden rahallinen arvo on iso verrattuna kokonaisenergiantuotantoon. Ilokseni niissäkin on käyttö vähentynyt huikeasti viime vuosien aikana, iloitsee Melville.

Kivihiili pudonnut puoleen prosenttiin

Jyväskylän kaupungin alueella kulutetusta energiasta 32 prosenttia saatiin puupolttoaineista, 26 prosenttia öljystä, 24 prosenttia turpeesta ja 13 prosenttia tuontisähköstä. Kivihiilellä tuotettiin enää vain puoli prosenttia kulutetusta energiasta.

Myös kiistellyn turpeen käyttö on Jyväskylässä huippuvuosia alemmalla tasolla. Osasyynä on teollisuuden väheneminen.

Fossiilisista polttoaineista irrottautumisessa on kuitenkin vielä paljon tekemistä. Edelleenkin asuminen ja liikenne ovat kaupungin suurimpia päästölähteitä.

Energiankulutuksesta yli puolet eli 52 prosenttia hupeni rakennusten lämmitykseen. Tieliikenne kulutti 21 prosenttia ja teollisuus yhdeksän prosenttia.

Matti Myller / Yle
Jyväskylän kaupungin tutkimus- ja kehittämispäällikkö Pirkko Melville.

Asukkaat jo 2020 vuoden tavoitteissa

Asukaskohtaisessa päästöjen vähentämisessä Jyväskylä on saavuttanut jo vuodelle 2020 asetetut tavoitteet.

– Jyväskyläläisen hiilidioksidipäästöt olivat viime vuonna keskimääräistä suomalaista pienemmät, sanoo Pirkko Melville.

Ensimmäiset biokaasukäyttöiset jäteautot aloittivat huhtikuussa.

Pirkko Melville

Tulevina vuosina Jyväskylässä lisätään yhä enemmän uusiutuvan energian käyttöä. Esimerkiksi liikenteessä kaupunki haluaa kannustaa sähkön ja biokaasun käyttöön.

– Kaikki kaupungin leasing-autot ja ostopalvelut, joihin liittyy kuljetuksia, pyritään jatkossa hoitamaan biokaasulla. Ensimmäiset biokaasukäyttöiset jäteautot aloittivat huhtikuussa, joten siinä on hyvä alku, kertoo Melville.

Palokan ja Vaajakosken yhtenäiskouluilla ilmastotalkoisiin on lähdetty ottamalla keväällä käyttöön aurinkosähköjärjestelmät (siirryt toiseen palveluun). Niillä korvataan osa kiinteistöjen energiankulutuksesta.

Vaikka järjestelmät ovat vielä pilotointivaiheessa ja sadepäiviä on ollut runsaasti, kokemukset ovat olleet rohkaisevia.

– Näiden tavoite on ollut sadan megawattitunnin vuosituotto ja nyt on 84 megawattituntia saavutettu. Jos vain mahdollista niin kaikkiin uusiin kohteisiin rakennetaan aurinkoenergiajärjestelmä, lupaa energia-asiantuntija Tero Hirvelä Jyväskylän Tilapalvelusta.