KHO tuomitsi eduskunnan vieraslistat julkisiksi – nyt tiedot hävitetään päivittäin

Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio kiistää, että eduskunta haluaisi salailla tietoja siitä, keitä talossa vierailee.

eduskunta
Eduskuntatalo.
Seppo Suvela / Yle

Eduskunta on siirtynyt keväällä käytäntöön, jossa se tuhoaa tiedot talon ulkopuolisista vierailijoista päivittäin. Aiemmin kävijätietoja säilytettiin vuoden päivät. Asiasta kertoo Svenska Yle.

Hävittäminen näyttää alkaneen sen jälkeen, kun korkein hallinto-oikeus (KHO) linjasi joulukuussa 2016, että eduskunnan vieraslistat tulee luovuttaa, jos niitä pyydetään. Eduskunnan hallinto ei halunnut niitä luovuttaa, koska se tulkitsi, että ne eivät kuulu julkisuuslain piiriin. Asiasta valittivat oikeuteen Svenska Yle ja Avoin ministeriö -yhdistys.

Avoin ministeriö ja Svenska Yle ovat halunneet tietopyyntöjen avulla selvittää, ketkä käyvät tapaamassa kansanedustajia. He halusivat selvittää, mitkä järjestöt ja yritykset käyvät ajamassa omaa asiaansa kansanedustajille eli lobbaamassa heitä.

"Tarpeettomia henkilörekistereitä"

Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio kertoo Yle Uutisille, että vieraslistat säilytetään vain vuorokauden ajan, koska ne ovat "tarpeettomia henkilörekistereitä".

– Niitä ei pidä luoda eikä säilyttää. Henkilörekisteri pitää aina sitoa johonkin tarkoitukseen, toteaa Rauhio.

Rauhio kiistää, että eduskunta haluaisi salailla tietoja siitä, keitä talossa vierailee. Hän huomauttaa, että eduskunnan käytäntö on nyt sama kuin valtioneuvostollakin.

– Ainahan sitä voi kritisoida, mutta silti tämä käytäntö on henkilörekisterilain mukainen. En tunnista enkä tunnusta minkäänlaista kikkailua meidän virkaportaassamme.

Vieraslistoja eduskunta tarvitsee Rauhion mukaan vain käytännössä siksi, että se voisi paremmin hallinnoida talon ihmisliikennettä.

– Turvallisuusosastomme kerää tietoja vierailijoista, jotta voidaan varmistua siitä, että sama määrä ihmisiä on poistunut talosta iltaan mennessä kuin mitä on päivän mittaan tullut. Jos tässä on erotusta, niin sitten selvitämme, kuka ei ole poistunut ja kuka on vieralijan tai vierailijoiden isäntä.

Tiedot vain paperisesti

Eduskunnan uusi käytäntö tarkoittaa sitä, että tämän päivän vierailijatietoja haluavan toimittajan tulee tehdä asiasta tietopyyntö jo samana päivänä. Tietoja ei kuitenkaan toimiteta sähköisesti, vaan niihin voi tutustua ainoastaan paikan päällä paperisesti.

Rauhion mielestä tietojen antaminen paperisessa muodossa riittää.

– Tätä on vaikea nähdä enää yhteiskunnallisena kysymyksenä, että annetaanko tiedot paperilla vai lähetetäänkö ne sähköisesti. Emme ole ajatelleet, että se olisi avoimuuden kynnyskysymys, että millä tavalla ja miten päin tiedot annetaan, Rauhio sanoo.

Svenska Yle ja Avoin ministeriö ovat valittaneet Helsingin hallinto-oikeuteen tietojen toimittamistavasta, koska ne haluaisivat kävijätiedot sähköisesti.