Vanhemmat vaativat Iisalmen kaupungilta selvitystä esikoululaisten koulukyydeistä – kaupunki odottaa asiassa hallinto-oikeuden päätöstä

Iisalmen kaupunki ei myönnä koulukyytiä sellaisille esikoululaisille, jotka ovat päivähoidossa.

varhaiskasvatus
Koulukyyti-kyltti bussin takana
Pyry Sarkiola / Yle

Joukko iisalmelaisia huoltajia perää kaupungilta selvitystä siitä, miksi kaupunki ei myönnä esikoululaisille lainmukaista koulukyytiä. Asiasta on tehty myös valitus Itä-Suomen hallinto-oikeuteen.

Iisalmen kaupunki on tänä syksynä evännyt koulukyydin sellaisilta esikoululaisilta, jotka ovat edes osittain iltapäivähoidossa.

Kaupunki perustelee päätöstä koulutuslautakunnan jo vuonna 2015 tekemällä linjauksella. Sen mukaan esiopetuksessa olevilla oppilailla on oikeus saada kuljetus kotoa suoraan esiopetukseen ja esiopetuksesta suoraan kotiin, mutta ei hoitopaikan ja kodin väliseen matkaan. Tapauksissa, joissa lapsi osallistuu ennen esiopetusta tai sen jälkeen päivähoitoon, kuljetusetuutta ei siis ole.

Yksi hoitopäivä vie kuljetusetuuden koko vuodelta

Perusopetuksesta vastaavan toimialajohtajan Tiina-Kirsi Ikosen mukaan jo muutaman päivän varhaiskasvatustarve kuukaudessa on este saada koulukyyti.

– Päivähoitopäätös joko on tai sitä ei ole. Jos perhe on hakenut lapselleen päivähoitopaikan, niin silloin lapsi on päivähoidossa, johon esiopetus sisältyy. Silloin tätä kuljetusetuutta ei ole.

Ikosen mukaan huoltajien kannattaakin miettiä, miten he muutaman päivän hoidontarpeen järjestävät, jos siitä on seurauksena kuljetusetuuden menettäminen koko esikouluajalta.

Kaupunki perui jo myönnettyjä koulukyytejä

Kaupungin päätöksenteko asiassa on herättänyt vanhempien keskuudessa ihmetystä, sillä osa perheistä ehti juuri ennen koulujen alkamista saada koulukyydistä myönteisen päätöksen, jonka kaupunki pian sen jälkeen kuitenkin perui. Kaupungin virkamiesten mukaan kyse oli virheellisesti tehtyjen kuljetuspäätösten oikaisemisesta.

– Asiassa on henkilöstövaihdoksien vuoksi ollut sekaannusta ja asioista on tiedotettu vanhemmille liian myöhään. Ymmärrän, että vanhemmat ovat olleet pahoillaan, Ikonen sanoo.

Iisalmen hallintojohtaja Esa Laukkanen puolestaan myöntää, että asia on kaupungin kannalta kiusallinen. Hänen mukaansa tällainen soutaminen ja huopaaminen on ymmärrettävästi herättänyt pahaa verta kuntalaisissa.

– Asiasta on tehty valitus Itä-Suomen hallinto-oikeuteen. Olemme toivoneet, että hallinto-oikeus antaisi päätöksen asiassa mahdollisimman nopeasti.

Selvityspyynnöllä selvyyttä?

Koulukyydeistä on jätetty maanantaina myös selvityspyyntö Iisalmen kaupungille. Asia noussee keskusteluun keskiviikkona kokoontuvassa koulutuslautakunnassa, vaikka se ei olekaan esityslistalla.

Esikoulussa olevan Neon äiti Mervi Hakkarainen on valmis menemään asiassa hallinto-oikeuteen saakka.

– Päätös ei varmaan tule voimaan minun lapseni esikouluaikana, mutta se tulee hyödyntämään esikoululaisia myöhemmin. Laki on laki, ja sen mukaan pitää toimia.