Kuopio ja Shanghai Pudong syventävät yhteistyötään – harkinnassa muun muassa oppilasvaihto ja ystävyyspäiväkoti

Molemmat osapuolet ovat tyytyväisiä ystävyyskaupunkitoimintaan.

Kuopio
Korotettu tuoli Puijonlaakson päiväkodissa Kuopiossa.
Kuopio ja Shanghai Pudong kaavailevat yhteistyötä myös lasten varhaiskasvatuksessa.Antti Karhunen / Yle

Kuopio ja kiinalainen Shanghai Pudong haluavat tiivistää edelleen yhteistyötään. Kuopiossa vierailee tällä viikolla kuusihenkinen delegaatio Kiinasta.

Kuopio ja Shanghai Pudong ovat olleet ystävyyskaupunkeja nyt viisi vuotta ja molemmat ovat tyytyväisiä yhteistyöhönsä kulttuurissa, matkailussa, koulutuksessa ja yritystoiminnassa.

Delegaation johtaja Tian Chunhua sanoo, että yhteistyötahti voi nopeutua. Toiveissa on myös löytää terveysalan ja kulttuurialan yrityksiä ja kehittää yhteistyötä niiden kanssa.

Kuopion suunnitelmissa on myös hankkia ystävyyspäiväkoti Kiinasta. Keskusteluissa on ollut esillä myös urheilu- ja taidepainotteisten koulujen oppilasvaihto. Palvelualuejohtaja Pekka Vähäkankaan mukaan keskusteluissa on noussut esille myös mahdollinen yhteistyö ikääntyvien yliopistotoiminnassa.

Vierailudelegaation mukaan kiinalaisia matkailijoita kiinnostavat Kuopiossa omatoimimatkailu ja etenkin luonto, veteen liittyvät aktiviteetit sekä myös talvilajit.

Yhteistyötä jo 17 vuotta

Kuopion kaupungin ja Shanghai Pudongin yhteistyö alkoi jo vuonna 2000. Tuolloin selvitettiin teknologiakeskusten yhteistyömahdollisuuksia. Vuosien aikana yhteistyö on syventynyt vahvasti. Kaksi vuotta sitten 11 kuopiolaisyritystä osallistui yritysdelegaatioon Shanghaissa.

Kaupungit tekevät laajaa yhteistyötä myös koulumaailmassa perusopetuksessa ja lukiokoulutuksessa. Mukana on kahdeksan koulua molemmista kaupungeista.

Myös Itä-Suomen yliopistolla ja Savonia-ammattikorkeakoululla on ollut jo vuosia monipuolista yhteistyötä Shanghain alueelle.

Kuopiosta vierailee delegaatio Kiinassa lokakuussa. Tuolloin Shangai Pudongissa avautuu Suomi100-näyttely. Kuopiota esitellään kiinalaisille Capital of lakeland -teemalla. Samalla painotetaan Kuopiota hyvinvointi-, terveys- ja koulutusosaajana.