Analyysi: Nurkkaan ajettu Marine Le Pen palasi parrasvaloihin

Ranskan oikeistopopulistinen Kansallinen rintama -puolue on pahassa hajaannuksessa. Etenkin puheenjohtaja Marine Le Penin ja tämän lähipiirin on arvioitu epäonnistuneen. Julkisuuteen palannut Le Pen lupasikin uudistaa koko puolueen.

Marine Le Pen
Marine Le Pen
Kansallisen rintaman puheenjohtaja Marine Le Pen Ranskan parlamentissa kesäkuun lopussa.

PARIISI Äärioikeistolaisen Kansallisen rintaman ja sen puheenjohtajan Marine Le Penin tilanne näytti vielä viime keväänä suorastaan loistavalta. Ranskan suuret puolueet kompuroivat. Kansalaisten tyytymättömyys kasvoi ja oikeistopopulistiset liikkeet kautta Euroopan saivat nostetta Donald Trumpin valinnasta Yhdysvaltain presidentiksi ja Britannian EU-erosta.

Le Pen eteni presidentinvaalien toiselle kierrokselle ja yhtäkkiä häntä seurasi koko maailma. Tässäkö Ranskan seuraava presidentti ja maan tulevan suurimman puolueen johtaja? Hyvin mahdollista, hymisteltiin kuorossa.

Sitten se tapahtui. Romahdus. Tarkalleen toukokuun kolmas päivä, kun Marine Le Pen ja Emmanuel Macron kohtasivat presidentinvaalien ratkaisevassa vaaliväittelyssä.

Väittely meni Le Peniltä täysin penkin alle: Hyökkäävä ja hermostunut presidenttiehdokas suki hiuksiaan, pyöritteli paniikinomaisesti papereitaan, oli tarpeettoman aggressiivinen, eikä pystynyt selventämään vaalilupauksiaan oikein millään tavalla.

”Le Pen paljasti todelliset kasvonsa”, kirjoittivat ranskalaislehdet seuraavana päivänä. Sekavaa esiintymistä pidettiin myöhemmin vaalikamppailun ratkaisevana tekijänä, joka käänsi pelin lopullisesti Emmanuel Macronille.

Macronin tukijat seurasivat vaaliväittelyä 3. toukokuuta
Macronin tukijat seurasivat vaaliväittelyä 3. toukokuuta Ian Langsdon / Epa

Presidentinvaalien jälkeen Kansallisen rintaman kannatus lähti luisumaan, ja myös parlamenttivaalien tulos jäi pettymykseksi.

Eduskunnan johtavan oppositioänkyrän roolin on sittemmin ottanut laitavasemmiston Jean-Luc Mélenchon, Le Penin pysyteltyä koko kesän hipihiljaa, muutamia tviittejä lukuunottamatta.

Ranskalaisten politiikan toimittajien mukaan vaalirutistus vaati veronsa ja Le Pen uupui, kenties jopa masentui.

Samalla kritiikki puolueen sisällä on käynyt yhä kuumempana. Le Penin suorituksiin ja hänen edustamaansa maltillisempaan linjaan ollaan avoimen pettyneitä.

Tänä viikonloppuna Le Pen katkaisi vihdoin pitkän hiljaisuuden ja avasi puolueen syyskauden Brachay-nimisessä pikkukylässä Pohjois-Ranskassa.

Kaatosateessa pidetyssä puheessa kuulsi paluu puolueen juurille: Marine Le Pen pauhasi kilpaa taivaan kanssa turvallisuudesta, radikaali-islamin uhasta ja ranskalaisen identiteetin puolustamisesta.

Samalla Le Pen lupasi uudistaa koko puolueen perustuksiaan myöten. Hänen mukaansa Kansallisen rintaman nimi aiotaan vaihtaa ja organisaatio myllätä ensi kevään puoluekokouksen yhteydessä.

Se, mihin suuntaan Kansallista rintamaa aiotaan nyt viedä, on kuitenkin vielä auki. Linjaristiriidat ovat osin sovittamattomia ja epäluottamus syvää. Kovin kritiikki on kohdistunut Le Penin luottomieheen, puolueen varapuheenjohtajaan Florian Philippot’hon.

Eliittikoulu ENA:sta valmistunut Philippot on vastannut Kansallisen rintaman viime vuosien aiempaa salonkikelpoisemmasta ja EU:n vastustamiseen keskittyneestä linjasta – ja on siis monen mielestä suurin syyllinen vaalitappioihin.

Osa puolueaktiiveista haluaisi palata isäpappa Jean-Marie Le Penin tielle eli ottaa askeleen takaisin äärioikealle. Heidän mielestään puolueen pitäisi palata tiukan konservatiiviselle ja äärinationalistiselle linjalle sekä lopettaa vasemmistoäänestäjien kosiskeleminen.

Kansallinen rintama on toki ollut kriiseissä aikaisemminkin ja löytänee siis tiensä myös tästä risteyksestä. Loputtomalta tuntuva riitely ja puolueen linjaa koskeva epäselvyys voi tosin karkottaa epävarmoja äänestäjiä.

Puheenjohtaja Le Pen vaikuttaa sen sijaan koonneen itsensä. Le Pen on ilmoittanut lähtevänsä kiertämään Ranskaa, tarkoituksenaan kartoittaa jäsenten näkemyksiä puolueen tulevasta suunnasta.

Jos tuo linja todella löytyy, voi paluu politiikan keskiöön olla nopea.

Oikeistopopulistien potentiaalinen äänestäjäkunta kun ei ole kadonnut Ranskassa mihinkään, siitä pitää huolen korkeana jatkuva työttömyys, identiteettikysymyksiin liittyvä hämmennys sekä Ranskan eri alueiden ja sosiaaliluokkien eriarvoistuminen.

Eikä Le Peniä toki haittaa, että presidentti Emmanuel Macron hallituksineen samalla ajaa liberaalia politiikkaa ja isoja muutoksia muun muassa Ranskan työmarkkinoille. Tulevien kuukausien uudistukset saattavat ruokkia kansalaisten tyytymättömyyttä, etenkin lyhyellä aikavälillä.