Asiantuntijan vinkki plastiikkakirurgiaa harkitsevalle nuorelle: "Usein selvitään puhumalla"

Plastiikkakirurgi Ira Saarisen mukaan alaikäiset hakeutuvat leikkauksiin jopa ulkomaille ja ilman vanhempien lupaa. Taustalla ovat usein itsetunto-ongelmat.

plastiikkakirurgia
Botoxia silmäkulmaan.
Yle Kioski

Ulkonäköpaineet ja tietoisuuden lisääntyminen - siinä pääsyyt, jotka porilainen plastiikkakirurgi Ira Saarinen luettelee kauneusleikkausten yleistymiseen nuorison keskuudessa.

Satakunnan keskussairaalassa ja Terveystalossa työskentelevä Saarinen on havainnut, että vastaanotolle hakeutuu yhä useammin nuoria, jotka metsästävät ihannevartaloa ja ovat valmiita maksamaan siitä.

Varsinkin naisilla on tähtäimessä muodokkaampi vartalo.

– Silikonirinnat ja täyteaineet huuliin yleistyvät koko ajan. 1960-luvulla naiset ihailivat huippumalli Twiggyä ja tavoittelivat äärimmäisen laihaa vartaloa. Nyt on muodissa muodokas naisvartalo.

Ulkonäköpaineet eivät Saarisen mukaan ole aiempaa suurempi ilmiö. Asenteet leikkauksia kohtaan ovat muuttuneet.

– Nuoret tietävät kauneusleikkausten mahdollisuudesta. He hakeutuvat vastaanotolle, vaikka kyseessä olisi täysin normaali keho. Varsinkin murrosiässä monella vääristyy kehonkuva.

Leikkauspöydälle Tallinnaan tai Riikaan

Plastiikkakirurgi Ira Saarisen mukaan alaikäiset hakeutuvat leikkauksiin jopa ulkomaille ja ilman vanhempien lupaa. Kyseessä on iso trendi, jota Saarinen ei suosittele kenellekään.

– Leikkaukset ovat kirurgisia toimenpiteitä, joihin liittyy aina riski komplikaatioista. On hyvin tärkeää, että on jälkikäteen yhteys leikkaavaan kirurgiin.

Varsinkin nuorilla naisilla on ajatus siitä, että kyseessä on pieni temppu.

plastiikkakirurgi Ira Saarinen

Rintaimplantit ja Botox-huulet tulevat usein halvemmaksi ulkomailla. Saarisen mielestä suomalaisesta terveydenhuollosta kannattaa kuitenkin leikkaustilanteissa maksaa.

– Toimenpiteiden jälkeen on kipeä ja voi ilmetä vuotoja. Leikkaustilanteissa saattaa tulla nukutuksen kanssa ongelmia. Varsinkin nuorilla naisilla on ajatus siitä, että kyseessä on pieni temppu, Saarinen sanoo.

Puhumallakin voi selvitä

Satakunnan keskussairaalan lastenkirurgi Sari Malmi huomaa usein, että leikkauksesta unelmoiva lapsi tai nuori kaipaa enemmän muuta apua.

– Kun asiaa ryhdytään käymään henkilön kanssa läpi, niin aika usein käy ilmi, että taustalla on itsetunto-ongelmia.

Lääkärit pyrkivätkin Malmen mukaan varmistumaan siitä, että leikkaus on varmasti se, mitä nuori haluaa. Silloin tärkeintä on ottaa rauhassa.

– Kun jätetään nuori miettimään asiaa ja palataan siihen myöhemmin, hän on päässyt asian yli. Näin on toimittu monta kertaa ja vältytty koko hommalta, Malmi toteaa.