Oriola myöntää: Olisi pitänyt valmistautua paremmin – lääketukussa tehtiin pitkiä päiviä viikonloppuna

Toimitusjohtajan mukaan puuttuvat toimitukset on saatu perille tänään, ja tilauksia on otettu jo normaalisti vastaan.

apteekit
Oriolan toimitilat ulkokuva.
Mikko Stig / Lehtikuva

Lääketukkuyhtiö Oriola kertoo tänään saaneensa lähetettyä aiemmin toimituksista puuttuneet lääkkeet. Yhtiön toimitusjohtajan Kimmo Virtasen mukaan toimitukset kauemmas Suomeen lähtivät matkaan jo eilen, ja tänään osittain pääkaupunkiseudulle.

– Kaikki on saatu perille tänään, tosin edelleen on mahdollista, että on puutteita, Virtanen kertoo.

Apteekkariliiton kyselyyn tänään iltapäivällä vastanneista apteekeista kolme neljästä vastasi saaneensa kaikki tai vähintään 75 prosenttia tilaamistaan lääkkeistä.

Virtasen mukaan yhtiössä on tänään otettu normaalisti vastaan tilauksia ja toimitettu lääkkeitä normaaliaikataulun mukaisesti ja tilanne paranee koko ajan.

– Teimme viikonloppuna todella pitkät päivät, asiakkaille on toimitettu ylimääräisiä toimituksia, että on saatu tilanne normaaliksi, Virtanen kertoo.

Ongelmat ovat johtuneet Oriolan uuden tietojärjestelmän käyttöönotosta. Virtanen myöntää, että käyttöönottoon olisi pitänyt valmistautua paremmin, mitä nyt tehtiin.

– Järjestelmää suunniteltiin ja testattiin huolella. Käyttöönotto on ollut iso hanke ja siinä on tullut odottamattomia asioita vastaan. Käyttöönottoon valmistauduttiin, mutta jälkikäteen ajatellen on selvää, että olisi pitänyt valmistautua paremmin, Virtanen sanoo.

Maantieteellinen tilanne tasaantunut

Virtasen mukaan heillä ei ole tiedossa, että lääkkeiden puute olisi aiheuttanut vakavia vaaratilanteita. Samaa sanoi maanantaina aamulla johtaja Eija Pelkonen Fimeasta. Pelkosen mukaan läheltä piti -tilanteita on kuitenkin ollut.

– Meiltä on tehty hätätoimituksia aina, kun on ollut tietoa tai tullut viestejä, että lääkkeitä tarvitaan. Olemme tehneet kaikkemme, että on voitu siinä tapauksessa toimittaa lääkkeet asiakkaille, Virtanen kertoo.

Hänen mukaansa lääkkeet on tällaisissa tapauksissa saatu asiakkaille erittäin nopeasti, ja niitä on viety suoraan perille. Myös maantieteellisesti tilanne on nyt hänen mukaansa yhtä hyvä eri puolilla Suomea. Alkuvaiheessa ongelmia oli eniten Turun ja Pohjois-Suomen alueella.

Käyttöönottoon valmistauduttiin, mutta jälkikäteen ajatellen on selvää, että olisi pitänyt valmistautua paremmin.

Oriolan toimitusjohtaja Kimmo Virtanen

– Tänään on mennyt joka puolelle toimituksia, ja niitä varmaan puretaan asiakkaiden toimipaikoissa koko ajan.

Virtanen myöntää, että heillä on edelleen paljon työtä edessä, vaikka lääkejakelun tilanne onkin parantunut.

Tamron jakeluun lisää Orionin lääkkeitä

Apteekkariliiton kyselyn mukaan apteekkien hyllyistä puuttui tänään yhä muun muassa Spiriva- ja Respimat-lääkkeitä, joita käytetään keuhkoahtaumataudin hoitoon, kertoo STT.

Listan kärjestä puuttuu siellä aiemmin ollut verenohennuslääke Marevan, joka on STT:n mukaan tänään siirtynyt toisen jakelijan eli Tamron toimitettavien listalle. Samaten tehtiin kilpirauhaslääke Thyroxinin osalta. Tamro kertoi maanantaina ottavansa hoitaakseen kaikkiaan viidentoista uuden lääkeyhtiö Orionin kriittisen lääkkeen jakelun.

Tamro on toimittanut perjantaista lähtien 29:ää kriittistä Orionin tuotetta apteekeille, joten nyt määrä nousi 44:ään. Aloitteen yhteistyöstä teki Orion.