Trooppinen myrsky Irma poistuu Floridasta – vaarana yhä voimakkaat sateet ja tulvat

Floridassa lähes kuusi miljoonaa kotitaloutta on ilman sähköä myrskytuhojen takia.

Hurrikaani Irma
Hurrikaani Irma Florida.
Erik S. Lesser / EPA

Floridassa viranomaiset ovat aloittaneet myrskytuhojen korjaamisen. Osavaltiossa arvioidaan olevan noin kuusi miljoonaa kotitaloutta ilman sähköä.

Tuhannet sähköyhtiöiden työntekijät yrittävät korjata tuhoja, mutta monissa paikoissa sähköjen palauttaminen kestää päiviä tai jopa viikkoja. Myös Georgian ja Etelä-Carolinan osavaltioissa on satojatuhansia talouksia ilman sähköä.

Irma iski Floridaan neljännen kategorian hirmumyrskynä sunnuntaina. Nyt se on heikentynyt trooppiseksi myrskyksi.

Se piiskaa nyt Floridan pohjoisosia ja on siirtymässä kohti Georgian osavaltiota. Sen tuulennopeus on heikentynyt noin 30 metriin sekunnissa.

Tulvat yhä vaarana

Yhdysvaltain kansallinen sääpalvelu NOAA kuitenkin varoittaa voimakkaan sateen ja tulvien vaarasta. Lisäksi vaarana ovat paikalliset tornadot ja myrskytulvat rannikkoalueilla.

Esimerkiksi Floridan itärannikolla Jacksonvillessä ihmisiä on kehotettu lähtemään St. Johns-joen läheltä, koska tulvavedet uhkaavat nousta nopeasti. Erittäin korkealla olevan joen pinta uhkaa nousta vielä lisää.

Niitä, jotka eivät pysty lähtemään kodeistaan pois, on kehotettu siirtymään toiseen kerrokseen. Lisäksi apua tarvitsevia ihmisiä on pyydetty laittamaan kotinsa ikkunaan valkoinen lakana tai pukeutumaan valkoiseen, jotta pelastustyöntekijät löytävät heidät.

Miamissa autojonoja keskustaan

Miamin alueella on muodostunut autojonoja, kun ihmiset pyrkivät kaupungin keskustaan. Viranomaiset ovat kuitenkin kieltäneet autojen paluun alueelle tiistaihin puoleenpäivään asti, koska tiet eivät ole turvallisia rojun ja katkenneiden sähkölinjojen takia.

Pelkästään Miamin alueella 80 prosenttia sähkölinjoista on kärsinyt myrskytuhoja. Kaupungin keskustassa oli myös paljon tulvavettä, vaikka tuhot jäivätkin odotettua pienemmiksi.

Pahaa jälkeä Irma teki kuitenkin Florida Keysin alueella, jonne hirmumyrsky iski voimakkaana. Siellä olevien tuhojen laajuutta ei vielä tiedetä, sillä poliisi on sulkenut ainoan alueelle johtavan maantien turvallisuussyistä.

Alueelle päässyt National Geographic-lehden valokuvaaja on tviitannut vaikuttavan videon siitä, kuinka Irma hirmumyrsky iski Key Westiin.