Herätys: Poliisi tuskailee palautuskähinöitä, Floridassa korjataan myrskytuhoja, Suomessa sateet jatkuvat

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Poliisi ja mielenosoittajat joutuivat vastakkain Jyväskylässä toimivassa vastaanottokeskuksessa maanantaina 4. syyskuuta
Poliisi ja mielenosoittajat joutuivat vastakkain Jyväskylässä toimivassa vastaanottokeskuksessa maanantaina 4. syyskuuta.Juha Sorri / Lehtikuva

Raamatun vai lakikirjan mukaan?

Pakkopalautettavien kohtelu jakaa seurakuntalaisten näkemyksiä ympäri maata. Toisten mielestä lakia tulee noudattaa ja palautukset panna toimeen oikeuden päätösten mukaisesti. Toiset taas julistavat vastuutaan kristittynä. Jutussamme kerrotaan myös, että yksittäistapauksissa tämä on johtanut kahnauksiin palautuspäätöksiä toteuttavan poliisin kanssa.

Työllistämisaikeet korkeammat kuin aikoihin

Naisen kädet näppäimistöllä.
Henrietta Hassinen / Yle

Työnantajien halut työllistää ovat korkeimmillaan moneen vuoteen, selviää tuoreesta kyselystä. Erityisesti Itä- ja Länsi-Suomessa tarvitaan uusia tekijöitä loppuvuonna. Suomessa työantajien halut työllistää ovat jopa korkeammalla kuin Ruotsissa.

Tuhoaako kilpailutus lähituottajat?

Kouluruokailua.
Hanna Othman / Yle

Kilpailutus on kunnille edelleen vaikeaa. Esimerkiksi lähiruoan saaminen koululaisille vaatii kunnalta aikamoista taktikointia. Pieleen mennyt kilpailutus vei lapsilta oman kylän perunat.

Norjan nykyinen hallituspohja vaalivoittoon

Norjan nykyinen vähemmistöhallitus sai parlamenttivaaleissa enemmistön suurkäräjille eli parlamenttiin. Pääministeri Erna Solbergin konservatiivipuolue tukipuolueineen oli saamassa 89 edustajaa, kun äänistä oli laskettu 95 prosenttia. Työväenpuolue menetti kannatustaan, vaikka se pysyikin suurimpana puolueena.

Floridassa palautellaan sähköjä miljoonille

kuollut kala rannalla
Erik S. Lesser / EPA

Floridassa viranomaiset ovat aloittaneet myrskytuhojen korjaamisen. Osavaltiossa arvioidaan olevan noin kuusi miljoonaa kotitaloutta ilman sähköä. Tuhannet sähköyhtiöiden työntekijät yrittävät korjata tuhoja, mutta monissa paikoissa sähköjen palauttaminen kestää päiviä tai jopa viikkoja. Myös Georgian ja Etelä-Carolinan osavaltioissa yhteensä miljoona taloutta on ilman sähköä.

Pihlajanmarja on superfoodia, ja sitä on nyt paljon

lintu syö pihlajanmarjoja
AOP

Pihlajat notkuvat marjojen painosta, mutta ne eivät kelpaa juuri muille kuin linnuille. Siihen, että pihlajanmarjaa hyödynnetään kovin vähän, on syynä marjan hapokkuus ja karvaus. Muodikas markkinointitermi "superfood" sopii kuitenkin mainiosti pihlajanmarjan yhteyteen, sillä marjassa on esimerkiksi C-vitamiinia kolme kertaa enemmän kuin appelsiinissa.

Sateet pyyhkivät yli Suomen

tiistain sääkartta
Yle

Aamu on poutainen maan keskivaiheilla ja pohjoisessa, mutta etelässä on sateista. Päivän aikana sateet siirtyvät pohjoiseen ja etelässä poutaantuu, kertoo meteorologi Joonas Koskela. Lämpötila kohoaa etelässä ylimmillään 17 asteen tienoille. Torstaiksi lounaasta saapuu lisää sateita. Lue lisää säästä: yle.fi/saa