Hyppää sisältöön

YK: Myanmarissa käynnissä etninen puhdistus

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu keskiviikkona Myanmarin tilanteen takia.

Rohingyat yrittävät päästä Bangladeshin puolelle Gumdhumin kylän lähistöllä. Kuva: Rehman Asad / AOP

– Myanmarin tilanne on oppikirjan mukainen esimerkki etnisestä puhdistuksesta, varoitti YK:n ihmisoikeuskomissaari Zeid Ra'ad Al Hussein maanantaina. Hän syytti Myanmaria järjestelmällisestä hyökkäyksestä rohingya-muslimivähemmistöä vastaan.

– Koska Myanmar ei päästä ihmisoikeustarkkailijoita maahan, ei tilannetta voida vielä täysin arvioida, mutta etninen puhdistus näyttää olevan käynnissä, ihmisoikeuskomissaari Zeid Ra'ad Al Hussein arvioi.

Vain muutama tunti näiden arvioiden jälkeen YK:n turvallisuusneuvosto ilmoitti kokoontuvansa keskiviikkona. Kokousta olivat ehtineet vaatia Ruotsi ja Britannia.

Myös Yhdysvallat ilmaisi huolensa tilanteesta. Valkoisen talon tiedottaja Sarah Huckabee Sanders sanoi, että Yhdysvallat on huolestunut molempien osapuolien hyökkäyksistä. Hän ei suoranaisesti syyttänyt Myanmarin armeijaa iskuista. Valkoisen talon mukaan rohingyojen väkivaltainen pakottaminen pois Rakhinen osavaltiosta osoittaa, että maan turvallisuusviranomaiset eivät huolehdi siviileistä.

Saksa ilmoitti keskeyttäneensä useita avustusohjelmia Myanmarissa väkivallan takia. Saksan hallituksen tiedottaja kehotti erityisesti Myanmarin johtajaa Aung San Suu Kyita ryhtymään toimiin väkivaltaisuuksien lopettamiseksi.

YK:n mukaan Myanmarista on paennut Bangladeshiin jo 313 000 rohingya-vähemmistöön kuuluvaa.

.
.