Kiuruvesi kääntymässä kuituverkkoyhtiön osuuden ostamisen kannalle

Kiuruveden kaupunginhallitus esittää kuituverkon ostamista ja vuokraamista takaisin kuituverkkoyhtiölle. Hinta olisi 1,5 miljoonaa euroa.

Kiuruvesi
Tietoliikennejohtoja.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Kiuruveden kaupunki on kääntymässä kaupungin alueella sijaitsevan Savon kuidun verkon ostamiseen. Kaupunginhallitus päätti maanantaina kaupunginvaltuustolle, että kaupunki ei sijoita yrityssaneerauksessa olevaan tietoverkkoyhtiöön lisää pääomaa. Päätös syntyi äänestyksen jälkeen äänin 6–4.

Sen sijaan kaupunki aikoo nyt ostaa verkon ja vuokrata sen takaisin Savon kuidulle. Kauppahinta olisi verkon tasearvo, noin 1,5 miljoonaa euroa. Vuokratuloja verkosta tulisi noin 74 000 euroa vuodessa eli vajaat viisi prosenttia tasearvosta. Savon Kuituverkko on rakentanut Kiuruveden alueelle valokuiturunkoverkkoa noin 330 kilometriä sekä tilaajakuituverkkoa 60 kilometrin matkalle.

Verkon ostosta esityksen kaupunginhallituksessa teki keskustaryhmä, joka perusteli esitystä muun muassa sillä, että kaupungille tulisi tällä järjestelyllä pienemmät menetykset. Kaupunginjohtaja esitti kokouksessa pääomittamista ja jätti hallituksen päätöksestä eriävän mielipiteen.

Kiuruvesi on maksanut saneerauksessa olevasta yhtiöstä Pohjois-Savon Osuuspankille oman takausvastuun mukaisen osuutensa 687 000 euroa, minkä seurauksena kaupungista on tullut Savon Kuituverkon velkoja.

Viime vuonna päätettiin toisin

Kiuruveden kaupunginvaltuusto päätti viime marraskuussa, että kaupunki ei osta Savon kuidun verkkoa. Perusteena oli, että verkon omistus olisi kaupungille riski verkkoon liittyvine velvoitteineen.

Nyt kaupunginhallituksessa tehty päätös liittyy saneerausmenettelyyn, jossa etsitään vaihtoehtoja kuituverkkoyhtiön liiketoiminnan turvaamiseksi. Verkkoyhtiön omistajakunnille annetut vaihtoehdot ovat yhtiön pääomittaminen tai kuituverkon ostaminen tasearvolla kunnalle ja verkon takaisinvuokraus yhtiölle.

Savon Kuituverkkoyhtiön omistajia ovat kaikki muut Pohjois-Savon kunnat paitsi Rautavaara.