Kaksi brittiarmeijan sotilasta syytteessä uusnatsijärjestöön kuulumisesta – Toinen Suomen ja Britannian kaksoiskansalainen

Syyte koskee terrorismilakien rikkomista.

äärioikeisto
sotilaan saappaat
AOP

Britanniassa kolme miestä on syytteessä terrorismia koskevien lakien rikkomisesta.

Syytetyistä kaksi on Britannian armeijan sotilaita, ja heistä toinen on Ylen saamien tietojen mukaan Suomen ja Britannian kaksoiskansalainen.

Miehet kuuluvat syytteiden mukaan kiellettyyn äärioikeistolaiseen National Action -järjestöön.

Suomen ulkoministeriö on tietoinen miehen tapauksesta mutta ei vahvista, onko hän yhä Suomen kansalainen. Asiasta on kirjoittanut muun muassa BBC (siirryt toiseen palveluun).

Brittimedioiden mukaan suomalaismies on 32-vuotias ja palvellut Sennybridgen tukikohdassa Walesin eteläosassa.

Miestä syytetään terrorismirikoksen lisäksi mahdollisesti terroriteossa hyödyllisen dokumentin hallussapidosta sekä uhkaavien tai loukkaavien rasististen kommenttien esittämisestä internetissä.

Lisäksi häntä syytetään pippurisumutteen hallussapidosta.

National Actionin toiminta kiellettiin viime vuonna

Viikko sitten pidätetyt miehet vastaavat syytteisiin tänään oikeuden edessä Lontoossa.

National Action -järjestö kiellettiin viime vuonna sisäministeriön määräyksellä.

Lain mukaan järjestöön kuulumisesta voidaan tuomita enimmillään kymmeneksi vuodeksi vankeuteen.

Nelisen vuotta sitten perustettu National Action on ensimmäinen äärioikeistolainen järjestö, jonka toiminta on kielletty Britanniassa toisen maailmansodan jälkeen.

"Enimmillään vajaat sata jäsentä"

Enimmilläänkin järjestössä on Huffington Postin (siirryt toiseen palveluun) tietojen mukaan ollut alle sata jäsentä. Suurin osa heistä on ollut nuoria, hieman yli 20-vuotiaita.

National Action on useita kertoja tehnyt natsiviittauksia.

Kaksi vuotta sitten jäsenet järjestivät Liverpoolissa marssin, mutta joutuivat pakenemaan vastamielenosoittajia rautatieaseman tiloihin. Poliisi keskeytti tuolloin tapahtumat.

Äärijärjestöjä vastustavan Hope not Hate -järjestön mukaan National Action olisi värvännyt toimintaansa lisää jäseniä ja kouluttanut heitä.

Hope not Haten mukaan toiminta on jatkunut aktiivisena National Actionin toiminnan kieltämisen jälkeenkin. Järjestö on tiettävästi toiminut uusien nimien alla.

Hope not Haten edustaja kertoo Independentille (siirryt toiseen palveluun), että National Actionin jäseniä olisi nähty harjoittelemassa muun muassa taistelulajeja Warringtonissa sijaitsevassa varastorakennuksessa.

Juttua päivitetty : Tarkennettu tietoja toisen syytetyn kansalaisuudesta.

Lue lisää: Rasististia julkaisuja, jäsenenä uusnatsijärjestössä – Näistä suomalais-brittiläistä miestä syytetään Britanniassa