Tässäkö Suomen komeimmat? – Ilkan viikset ovat kuin ne maailman kuuluisimmat

Ilkka Parviaisella karvat ovat aina kasvaneet voimakkaasti. Viiksillään hän nappasi hopeaa maailman suurimmissa viiksikilpailuissa Texasissa.

viikset
Ilkka Parviainen
Ilkka Parviainen ja Dali-viiksetPetri Kivimäki/Yle

Ilkka Parviainen on viiksimies. Hän ei muotoile viiksiään vain yhtä tilaisuutta varten, vaan ne ovat aina timmissä kunnossa.

– Jos niitä ei huolla, niin ne valahtavat leuan tasalle. Syöminen muuttuu hankalaksi, sanoo Ilkka.

Viiksien laittamiseen kuluu aamuisin 10–30 minuuttia. Lisäksi viiksiä pitää tietysti huoltaa pitkin päivää.

– Viiksien pitää olla nätisti ja symmetrisesti, sanoo tuore MM-hopeamitalisti.

MM-hopeaa

Syyskuun alussa Ilkka osallistui viiksillään maailman suurimpiin parta- ja viiksikisoihin Yhdysvaltain Austinissa Texasissa. Hän osallistui Dali-sarjaan, jossa ei kuitenkaan haeta Dali-kaksoisolentoa.

– Vaihtoehtoja on kaksi. Viiksien täytyy joko kasvaa suoraan ylös tai niin, että viikset alkavat aluksi kaareutua ja nousevat sitten ylös.

Dali-sarjassa viiksien pituus on rajattu. Ne eivät saa kasvaa kulmakarvojen yli.

– Omat viikseni ovat parhaimmillaan olleet pituudeltaan 27 senttimetriä. Kisoja varten niitä täytyi kuitenkin lyhentää, kertoo Ilkka Parviainen.

Parviainen on osallistunut MM- kisoihin jo kolme kertaa. Vuonna 2013 kisat olivat Saksassa ja vuonna 2015 Itävallassa, jossa Parviainen tuli viidenneksi.

Tänä vuonna Parviainen päätti erottua muista kilpailijoista. Siksi Ilkka Parviainen liitti esiintymiseensä muovihummereita.

– Salvador Dali on tehnyt taideteoksia hummereista, niin minä laitoin hummereita kiinni henkseleihini. Kun kävelin juontajan luokse, otin päästäni silinterihatun, josta tipahti hummereita lattialle. Samalla huusin: "I'am so surreal".

Ilkka Parviainen
Vakava Dali-ilme on olennainen osa esiintymistä. Petri Kivimäki/Yle

Dali-ilme

Koska kyseessä oli Dali-kilpailu, niin MM-kilpailussa nähtiin useita viittauksia Salvador Daliin (1904–89). Dali oli kuuluisa espanjalainen taidemaalari, surrealismin huomattavin edustaja. Maalausten lisäksi Dali työskenteli elokuvan, mainosten ja installaatioiden parissa.

Kuuluisimmat kuvat Dalista ovat ne, joissa hän poseeraa viiksineen naamallaan erityinen vakava ilme. Tämän Dali-ilmeen Ilkka Parviainen otti esille tuomariston edessä.

– Tuijotin tuomaristoa vihaisesti silmiin Dali-tuijotuksella, ja sisälläni riemuitsin, että nyt on ammattituomaristo, joka kiinnittää huomiota yksityiskohtiin.

Tuomarit olivat Parviaisen naamasta 20 senttimetrin päässä, ja he tutkivat viikset hyvin tarkkaan. Viikset muun muassa mitattiin, sillä viiksien pituudessa sai olla eroa korkeintaan yksi millimetri.

Ilkka Parviainen
Viiksien asetteluun kuluu 10–30 minuuttia päivässä.Petri Kivimäki/Yle

Kova parraskasvu

Lappeenrantalainen Ilkka Parviainen on viittä vaille diplomi-insinööri ja kauppatieteiden maisteri. Opinnot ovat käynnissä Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa.

Ilkalla parta on aina kasvanut voimakkaasti. Jos naaman haluaisi pitää siistinä, parta pitäisi ajaa kaksi kertaa päivässä. Viiksien kasvatus lähti liikkeelle lupauksessa vuoden 2011 jääkiekon MM-kisojen aikaan.

– Lupasin, että jos Suomi noin huonolla joukkueella voittaa jääkiekon maailmanmestaruuden, niin kasvatan viiksiä niin kauan, kunnes Suomi seuraavan kerran voittaa MM-kullan.

Toista kultaa ei ole vielä tullut. Niinpä kavereiden kanssa sovittiin ulospääsy.

– Sovittiin, että jos voitan kaksi kertaa viiksienkasvatuksen MM-kullan, niin sitten voin tehdä viiksilläni mitä haluan.

Rahaa ja aikaa viiksiharrastukseen kuluu Ilkalla sen verran paljon, että ei voi puhua enää harrastuksesta vaan elämäntavasta.

– Kylpyhuoneessa on yli kahtakymmentä erilaista viiksivahaa. Jos meille tulisi kotiin murtovaras, niin ei hänen kannattaisi varastaa tietokonetta. Arvokkain omaisuus on kylpyhuoneessa, kertoo Ilkka Parviainen.

Salvador Dalí
Salvador Dali (1904–89) ja kuuluisat viikset. AFP

Kohti voittoa

Tänä vuonna Yhdysvalloissa järjestetyissä MM-kisoissa oli mukana 738 kilpailijaa 33 eri maasta. Sarjoja oli 27 erikseen viiksille ja parroille.

– Osa kilpailijoista on äärimmäisen tosissaan ja vakavissaan, mutta kaikkiaan meininki kisoissa oli tosi hyvä. Kilpailijat auttoivat toisiaan, ja lavalle mennessä korjailimme toistemme viiksiä, jos symmetria ei ollut kunnossa.

Ilkka itse tunnustautuu kilpailijaksi, joka ei ota menestymistään ihan niin vakavasti kuin ehkä jotkut muut. MM-kisoissa hän sai epävirallisen tittelin kisojen iloisin kaveri.

– En kilpaile hampaat irvessä. Mutta täytyy sanoa, että pari vuotta sitten en ihan ollut tyytyväinen tuomarointiin, toteaa Ilkka.

Vuonna 2011 suomalainen Juhana Helmenkalastaja voitti Norjan Trondheimissa järjestetyt MM-kisat Dali-sarjassa.

– Vuonna 2013 oltiin yhdessä Juhanan kanssa Saksassa kisailemassa. Tänä vuonna MM-kisoissa olin vain minä, kertoo Ilkka Parviainen.

Ilkka Parviainen
"Minä rakastan viiksiäni", kertoo Ilkka Parviaisen paita.Petri Kivimäki/Yle