1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Helsinki

Helsinki perustaa "rakkauden metsän" Vuosaareen – siltojen rakkauslukot voisi korvata QR-koodilla ja riistakameralla

Siltoihin kiinnitetyt lemmenlukot voisi korvata istuttamalla puun rakkauden symboliksi. Helsinki lämpeni ajatukselle ja perustaa maailman ensimmäisen rakkauden metsän Vuosaareen.

Helsinki
Lemmenlukkoja Tammerkosken Patosillan verkkokaiteessa.
Rakkauden metsästä kaavaillaan lemmenlukkojen korvaajaa. Nämä lukot roikkuvat Tammerkosken Patosillan verkkokaiteessa. YLE / Mauri Tikkamäki

Helsingin Vuosaareen perustetaan tiettävästi maailman ensimmäinen rakkauden metsä. Tarkoituksena on, että pariskunnat, rakastavaiset ja ketkä tahansa voivat istuttaa metsään oman puun rakkautensa symboliksi.

Periaate on samankaltainen kuin lemmenlukoissa, joita löytyy silloista eri puolilta maailmaa. Lukkoihin kaiverretaan tavallisesti rakastavaisten nimikirjaimet.

Metsässä oman puun merkitsemiseen kaavaillaan toisenlaista tapaa, kertoo vastuullisen matkailun ammattilainen Anu Nylund, jonka alkuperäinen idea rakkauden metsä on.

– Meillä on työryhmässä ollut ajatus, että puihin liittyisi digilukko. Se olisi sähköinen lukko, joka laitetaan puuhun vähän QR-koodin tapaan. Siihen liittyisi tiedot siitä, kenen puu on, ja puun laittanut ihminen tai pariskunta voisi sitä kautta seurata puun kasvua ja metsän elämää.

Tarkkaa päätöstä puiden merkitsemistavasta ei ole vielä tehty.

Suuri istutustapahtuma keväällä

Metsään ei voi mennä omin päin puita istuttamaan, vaan kaupunki järjestää erillisen tapahtuman rakkauden metsän istuttamiseksi loppukeväällä 2018. Tapahtumasta tiedotetaan etukäteen, ja puiden istuttajat voivat ilmoittautua hankkeesta vastaaville.

Istuttaminen tapahtuu kaupungin asiantuntijoiden opastamina tarkoitukseen soveltuvilla puu- ja pensaslajeilla, jotka kaupunki erikseen tilaa.

Alkuperäisen ajatuksen mukaan kuka tahansa olisi voinut istuttaa haluamansa puun metsään koska tahansa. Nylund ei kuitenkaan pidä kaupungin määrittelemiä rajoitteita huonona suuntana.

– Pääasia on, että asia etenee. Ja tietysti toivotaan, että rajoitteita ei tule ainakaan enempää. Ehkä tämä on hyvä alku jollekin isommalle. Ja kun tulee jotain isompaa, ehkä se voi viedä ajatusta vähän vapaampaankin suuntaan.

Matkailuvaltti Helsingille?

Helsingin kaupunginhallitus käsitteli rakkauden metsä -ehdotusta maanantaisessa kokouksessaan valtuustoaloitteen pohjalta. Valtuustoaloitteeksi asia eteni, kun Anu Nylund kertoi ajatuksestaan Leo Straniukselle, joka on helsinkiläinen vihreiden kaupunginvaltuutettu ja Luonto-Liiton toiminnanjohtaja.

Stranius inspiroitui ideasta välittömästi ja aloitteen allekirjoitti myös 32 muuta valtuutettua yli puoluerajojen. Nylundin mukaan rakkauden metsästä voisi kehkeytyä Helsingille ainutlaatuinen matkailuvaltti.

Nylundin kanssa Helsingin luontobrändäysajatusta on pitänyt esillä Suomen luontokeskus Haltian johtaja Tom Selänniemi, joka kertoi näkemyksiään Yle uutisille pari vuotta sitten.

– Tämä on yksi mahdollisuus siihen: voisimme näyttää, että tämä on maailman ensimmäinen rakkauden metsä. Ainakaan meidän tietojen mukaan tällaista ei ole missään muualla. Todennäköisesti tällainen voisi ylittää mediakynnyksen ihan globaalilla tasolla, Nylund sanoo.

Nylundin visioissa Helsinkiin voitaisiin myydä rakkausmatkoja esimerkiksi aasialaisille turisteille. He voisivat istuttaa metsään oman puun, seurata sen vaiheita riistakameran avulla ja parhaassa tapauksessa tulla vielä myöhemmin uudestaan puuta katsomaan.

– Tietysti matkailussa tavoitellaan sitä, että matkailijat myös palaavat sinne, missä ovat kerran jo käyneet.

Espoon Suurpellossa avattiin viime keväänä vastaavalla ajatuksella toimiva rakkauden puutarha. Anu Nylundin mukaan Espoon puutarha on eräänlainen kevytversio Helsingin rakkauden metsästä, eikä siihen liity esimerkiksi puiden merkitsemiseen liittyvää teknologiaa.

Juttua muokattu 13.9. klo 8.58: Lisätty loppuun maininta Espoon rakkauden puutarhasta.

Lue seuraavaksi