Hyppää sisältöön

Analyysi: Äänestäjät eivät tunnistaneet työväenpuolueen kuvaa Norjasta

Ylen Pohjoismaiden-kirjeenvaihtaja Riikka Uosukainen pohtii syitä Norjan työväenpuolueen heikkoon vaalitulokseen.

Kuva: Jonas Gahr Støre

TUKHOLMA TUKHOLMA Pääministeri Erna Solbergin jatkokautta osattiin Norjassa odottaa vaalikampanjoinnin loppukuukausina. Hänen haastajansa, työväenpuolueen puheenjohtaja Jonas Gahr Støre näytti vielä keväällä voittajalta, mutta menetti kannatustaan pitkin kesää. Siihen on useita syitä.

Norjan talous on osin analyytikkojen ihmeeksi toipunut nopeasti öljyn hinnan notkahduksesta. Oikeistohallitus on voimistanut toipumista ja käyttänyt elvytykseen maan massiivista, satojen miljardien öljyrahastoa. Nyt talous kasvaa, työllisyys kohentuu ja ihmiset tuntevat sen arjessaan.

Talouden käänteestä huolimatta työväenpuolueen johto ei muuttanut kampanjan aikana vaalisanomaansa huonosti johdetusta taloudesta ja työllisyysongelmista, mikä on osoittautunut taktiseksi virheeksi.

Tarjolla oli ikään kuin kaksi kuvaa Norjasta, ja kuten aina, ihmisten tuntuma omasta kukkarosta ja työpaikkojen tarjonnasta vie voiton. Työväenpuolue teki Støren johdolla huonoimman tuloksen sitten vuoden 2001 vaalien.

Toinenkin tarjolla ollut kuva nakersi työväenpuolueen kampanjointia. Puheenjohtaja Støre vaati verotuksen, muun muassa varallisuusveron kiristystä. Samaan aikaan lehtiotsikot kertoivat hänen omistuksistaan ja varallisuudestaan.

Kyse on myös pääministeriehdokkaiden persoonista. Størella ei ole samanlaista karismaa kuin edeltäjällään Jens Stoltenbergilla, eikä vastaavanlaista taitoa kansanomaisuuteen kuin konservatiivijohtaja Erna Solbergilla. Tämä on näkynyt tv-väittelyissä.

Pettymyksestään huolimatta Støre sanoi vaali-iltana aikovansa jatkaa kohti neljän vuoden päässä olevia vaaleja, mutta tappio käynnisti jo tulosstudioissa spekuloinnit puheenjohtajan asemasta. Voiko hän jatkaa johdettuaan puolueensa historiallisen huonoon vaalitulokseen?

Pääministeri Erna Solbergille jatkomandaatti on herkkua, mutta vaikka ministeripaikat säilyivät, vaaleissa oikeistohallitus ei saanut lisäpaikkoja vaan torjuntavoiton.

Kumpikin hallituspuolueista, konservatiivinen Høyre ja oikeistopopulistinen Edistyspuolue, pysyi suunnilleen omillaan, muutaman prosenttiyksikön kannatuksestaan menettäneenä.

Edistyspuolue on avoimen maahanmuuttovastainen, mutta teema ei ole hallinnut vaalitaistelua.

Suomalaisnäkökulmasta populistipuolueen politiikan teossa on tuttuja elementtejä.

Puheenjohtaja Siv Jensen on pehmeämpi hahmo, joka tasoittelee räväkämmän maahanmuuttoministerin Sylvi Listhaugin kannanottoja. He toimivat siis samaan malliin kuin aikoinaan perussuomalaisten Soini ja Halla-aho.

Norjan vaaleja on pidetty myös pienpuolueiden vaaleina. Suurin menestyjä oli puna-vihreän blokin keskustapuolue. Se on puolustanut kiivaasti aluehallintoa ja paikallisdemokratiaa. Myös kommunistinen pienpuolue Rødt, punaiset, nousi parlamenttiin.

Pienillä puolueilla on kokoaan suurempaa valtaa vaa´ankielinä, joiden tukea haetaan sekä oikealla että vasemmalla.

Pääministeri Erna Solberg palaa arkeen tulevina päivinä, kun hän käy neuvotteluja oikeistohallituksen jatkokaudesta. Hallituspohja näyttää jatkuvan kahden kauppana.

Oikeistopopulistien edistyspuolue ei ole vaalituloksesta huolimatta mieluinen tai houkutteleva yhteistyökymppani muille puolueille oikealla tai vasemmalla.

.
.