Ammattisotilasta epäillään palvelusrikoksesta – Varusmiehen toimintaa saatettu rajoittaa Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisuuden takia

Palvelusrikoksesta epäillyn sotilaan epäillään rikkoneen Yleisen palvelusohjesäännön määräyksiä henkilöiden tasa-arvoisesta ja yhdenvertaisesta kohtelusta.

kaksoiskansalaisuus
pääesikunta
Lehtikuva

Esitutkinta puolustusvoimien kaksoiskansalaisuusjutussa on valmistunut, puolustusvoimat kertoo (siirryt toiseen palveluun).

Kyse on rikosepäilystä, jossa puolustusvoimien henkilökuntaan kuuluva sotilas olisi lähettänyt alaisilleen sähköpostiviestin ja käskenyt tai ohjeistanut heitä toimimaan varusmiestä kohtaan syrjivällä tavalla lainvastaisesti.

Kyseinen varusmies on työskennellyt erikoistehtävässä, jossa hänellä on ollut tehtävänsä takia pääsy tiettyyn puolustusvoimien henkilöstön tietoja sisältävään rekisteriin, sanoo valtionsyyttäjä Jukka Rappe.

Rappen mukaan puolustusvoimissa alettiin epäillä, että varusmiehellä olisi Suomen kansalaisuuden lisäksi jonkun toisen maan kansalaisuus ja pohtia, liittyykö mahdolliseen kaksoiskansalaisuuteen jokin riski siksi, että varusmiehellä on pääsy henkilöstön tietoja sisältävään rekisteriin.

– Tästä syystä siellä ryhdyttiin selvittemään ja toimimaan tässä asiassa ja epäillään, että tämän varusmiehen toimintamahdollisuuksia olisi rajoitettu kaksoiskansalaisuuden vuoksi, Rappe sanoo.

Puolustusvoimat tai valtakunnansyyttäjänvirasto eivät kommentoi asiaa tarkemmin, mutta Ylen tietojen mukaan kyseisellä varusmiehellä olisi Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisuus.

Syrjintärikosta ei enää tutkita

Esitutkinnan suorittivat Keskusrikospoliisi ja Pääesikunnan rikostutkinta. Esitutkinnassa on selvitetty, onko sähköpostin perusteella toimittu niin, että sähköpostissa mainittu varusmies tai joku muu olisi asetettu eriarvoiseen asemaan kansalaisuuden tai etnisen alkuperän perusteella.

Esitutkinnassa on kuulusteltu lukuisia henkilöitä, mukaan lukien sähköpostissa mainittu varusmies. Alun perin epäiltynä rikosnimikkeinä olivat syrjintä ja palvelusrikos.

Syrjintärikoksen osalta Keskusrikospoliisin tutkinnanjohtaja on päättänyt esitutkinnan, koska tutkinnassa on selvinnyt, ettei syrjintärikosta ole tehty.

Palvelusrikoksesta epäillyn sotilaan epäillään rikkoneen Yleisen palvelusohjesäännön määräyksiä henkilöiden tasa-arvoisesta ja yhdenvertaisesta kohtelusta.

– Puolustusvoimien omien määräysten perusteella syrjintäkielto on selkeästi tiukempi kuin yleisessä rikoslaissa. Tästä syystä on edelleen syytä epäillä, että puolustusvoimien säännöksiin perustuva palvelusrikosepäily olisi olemassa, valtionsyyttäjä sanoo.

Rikoksesta epäilty on kiistänyt teon. Asia on siirretty syyteharkintaa varten valtakunnansyyttäjänvirastoon.

Poliisi epäilee rikosta Puolustusvoimissa – kaksi tutkintaa kaksoiskansalaisten kohtelusta

Suomen ja Venäjän kaksoiskansalainen ei päässyt töihin varuskunnan keittiöön – "Yhtäkkiä minä olinkin turvallisuusuhka"

Puolustusvoimat laittoi Venäjän kaksoiskansalaiset erityistarkkailuun – myös varusmiesten toimintaa on alettu rajoittaa