Kylpyhuoneremontteja tehdään nykyään jopa viikossa – asukkaan ei edes tarvitse muuttaa pois

HOAS:in opiskelija-asunnon remontti Helsingin Kivikossa valmistuu seitsemässä päivässä. Uusi tekemisen malli on painanut myös remontin hinnan murto-osaan entisestä.

remontti
Kylpyhuoneremontti Hoasin opiskelija-asunnossa Kivikossa.
Kylpyhuoneremontti valmistuu HOAS:in opiskelija-asunnossa Kivikossa. Kari Ahotupa / Yle

Tietotekniikan opiskelija Valtteri Huotari ja ympäristötekniikan opiskelija Di Tang ovat molemmat yhtä hymyä. He ovat HOAS:in 1990-luvun alussa Helsingin Kivikkoon rakennettujen opiskelija-asuntojen asukkaita.

– Olen niin iloinen uudesta kylppäristä, että en enää muista sitä vanhaa tarkalleen. Paitsi että siellä oli se vanha muovimatto, Huotari nauraa.

– Minä olen tosi tyytyväinen. Oli jännä nähdä asunto, joka oli kuin uusi, pinnat ja kaikki. Täällä näyttää nyt aivan erilaiselta kuin ennen, niin nykyaikaiselta, kiinalaisopiskelija säestää.

Helsingin opiskelija-asuntosäätiö HOAS on kehittänyt korjausrakennusyhtiö Constin kanssa yhteistyössä opiskelija-asuntojen remontointiin mallin, jossa kylpyhuone, keittiö ja lattia laitetaan kuntoon seitsemässä päivässä.

Tällainen pikaremontti on parhaillaan menossa Kivikossa. Kohteeseen kuuluu viisi asuinrakennusta, 184 asuntoa ja 10 000 neliötä huoneistopinta-alaa.

Opiskelija uudessa keittiössään.
Opiskelija Di Tang uudessa keittiössään.Kari Ahotupa / Yle

Remontteihin kaivataan lisää ketteriä malleja

Vanhoja taloyhtiöitä ja asukkaita kuormittaviin, usein pitkiksi venyviin ja kalliisiin remontteihin etsitään jatkuvasti vaihtoehtoja.

Tästä esimerkkinä kotimaisen rakennusalan yrityksen Firan kehittämä ja palkittu putkiremontin Ketterä-malli. (siirryt toiseen palveluun)

Helsingin Roihuvuoressa sijaitseva taloyhtiö remontoitiin vuosi sitten pilottihankkeena niin, että asukkaille koitui remontista haittaa tyypillisen kolmen kuukauden sijaan vain kaksi viikkoa.

Valtteri Huotari
Valtteri Huotari asuu vaimonsa kanssa Kivikossa HOAS:in kaksiossa, ja iloitsee juuri remontoidusta uudesta kylppäristään.Kari Ahotupa / Yle

Asumismenot 2017 -selvityksen mukaan asumismenot kasvavat kerrostalossa omistusasunnossa asuvilla eniten, keskimäärin 2,9 prosenttia.

Asuminen on selvästi kalleinta ja asumismenojen kasvu nopeinta pääkaupunkiseudulla. Kerrostaloasujilla menoja nostavat hoitokulut ja varsinkin korjauskustannukset.

Helsingin Sanomat kertoi puolestaan syyskuun alussa, kuinka rakennusalalla työn tuottavuus ei ole kasvanut 40 vuodessa. (siirryt toiseen palveluun)

Valttina nopeus ja ennen kaikkea hinta

HOASille mallissa on tärkeää nopeuden lisäksi taloudellisuus. Näin opiskelija-asuminen voidaan turvata myös tulevaisuudessa.

– Kun remontti tehdään nopeasti, se on myös opiskelijan etu. Eli ei tarvitse muuttaa pois. Remontti maksaa nyt muutaman sata euroa neliöltä, kun vanhalla tavalla me liikuttiin jopa lähempänä tuhatta euroa neliölle, muistuttaa HOASin kiinteistöjohtaja Kim Lindholm.

Hoasin kiinteistöjohtaja Kim Lindholm.
HOAS:in kiinteistöjohtaja Kim Lindholm.Kari Ahotupa / Yle

Myös asukkaat säästävät siinä, ettei heidän tarvitse hankkia väistöasuntoa pidemmän remontin ajaksi.

– Olin iloinen siitä, että piti vain pakata muutama laatikko ja viedä ne parvekkeelle. Pystyin koko ajan asumaan täällä. He pysyivät hyvin aikataulussa ja toteutuksessa, toteaa Di Tang.

Remontin työvaiheet on hiottu minuuttitasolle saakka, jolloin ajankäyttö kohteessa on mahdollisimman tehokasta.

Tehokas malli sopii varsinkin isompiin kylpyhuoneisiin

Remontoitava HOAS:in kohde on rakennettu vuonna 1993. Kaikissa asunnoissa on peltirakenteiset kylpyhuoneet.

Kylpyhuoneissa lattiat ja seinät kaakeloidaan sekä vesijohdot ja wc-kalusteet uusitaan.

– Keskeistä on hoitaa logistiikka oikealla tavalla ja ennen kaikkea työnjohto. Meille on valikoitunut motivoituneita kavereita. Näissä hankkeissa kaikki tietää mitä pitää tehdä, kertoo Consti Oy:n aluejohtaja Pirkka Lähteinen.

Kyseessä on väljiin kylpyhuoneisiin sopiva, säästävä remonttimalli. Siinä vanhojen rakenteiden päälle tehdään uudet pinnat nykyvaatimusten mukaisesti. Tällaisessa remontissa säästytään purkamisen vaivalta. Tosin kylpyhuoneen koko pienenee hieman.

Kylpyhuoneremontti Hoasin opiskelija-asunnossa Kivikossa.
Kylpyhuoneremontti HOAS:in opiskelija-asunnossa Kivikossa. Kari Ahotupa / Yle

Constilla on aiempaa kokemusta vastaavasta muun muassa hotellihuoneiden remontoinnista. Taloudellisesta remontoinnin tavasta voisi olla malliksi moneen muuhunkin remonttikohteeseen.

– Vuokrataloyhtiöihin sopii erinomaisesti. As Oy-maailmassa tulee ehkä päätöksenteon kautta tiettyjä haasteita, koska siellä korostetaan enemmän yksilöllisyyttä eri huoneistojen välillä. Mutta mikä ettei, Lähteinen pohtii.

Vaimonsa kanssa Oulusta Helsinkiin muuttanut Valtteri Huotari ei muuttaisi enää muualle. Kivikon opiskelija-asunnot sijaitsevat luonnonläheisessä ympäristössä. Ainoa miinus on palveluiden puute. Kauppaan on lähdettävä Kontulaan tai Itikseen.

– Ennen remonttia me mietimme, että kyllähän täällä asuu, on mukavaa kun meillä on asunto Helsingin alueelta. Mutta eipä meillä nyt ole mikään kiire muuttaa pois. Ihan hyvin koko opiskeluaika ollaan täällä, Huotari toteaa.

Consti Oy:n aluejohtaja Pirkka Lähteinen.
Consti Oy:n aluejohtaja Pirkka Lähteinen.Kari Ahotupa / Yle