1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. puolustusvoimat

Inarilaistyttö lähti välivuodeksi armeijaan – "Naisetkin osaavat ne asiat"

Inarilainen Saara Seipiharju on yksi niistä tytöistä, jotka aloittivat armeijan heinäkuussa. Hänen mukaan naisia kohdellaan armeijassa tasavertaisesti.

Kuva: Priváhtta

Nuori inarinsaamelainen Saara Seipiharju päätti lähteä välivuotta viettämään armeijaan, kun valmistui lukiosta tänä keväänä. Seipiharju tiesi, että armeija saattaa olla haastava kokemus, mutta päätti kuitenkin lähteä. Nyt hän iloitseekin päätöksestä.

– Minulla ei ollut sillälailla mitään odotuksia, mietin vain, että saattaa olla rankkaa ja väsyttävää, mutta sitten kun menin sinne, niin huomasin että siellä on hauskaa. Sain heti kavereita ja meidän tuvassa on hieno porukka, kertoo Seipiharju.

Saara Seipiharju mietti armeijaa ensimmäisen kerran yläasteen aikana. Lukion jälkeen oli sopivasti aikaa, ja kutsunnat vahvistivat hänen päätöksensä.

– Kun pääsin lukiosta, niin aloin tosissani miettimään, että nyt minun pitäsi hakea sinne. Kävin naisten kutsunnoissa, ja sen jälkeen olinkin täysin varma päätöksestä lähteä armeijaan.

Naisia kohdellaan armeijassa tasavertaisesti

Seipiharju suorittaa asepalvelusta Sodankylän jääkäriprikaatissa yhdessä 30 muun nuoren naisen kanssa. Kaiken kaikkiaan yli tuhat naista suorittaa vapaaehtoista asepalvelusta tänä vuonna.

Kuva: Priváhtta

Saara Seipiharjun mukaan armeijassa kohdellaan sukupuolia tasavertaisesti.

– Naisia on kuitenkin ollut jo kauan armeijassa, niin se tiedetään jo, että naiset myös osaavat ne asiat. Jotkut ovatkin sanoneet, että naisilla on tietyllä tavalla enemmän intoa tehdä niitä juttuja, että naiset haluavat olla hyviä siellä.

– Jotkut miehet tietenkin ensin olivat vähän varovaisia tyttöjen kanssa esimerkiksi kovemmin pelatessa, mutta nyt kun olemme olleet siellä jo jonkin aikaa, niin kaikki ovat tottuneet, sanoo Seipiharju.

Saara Seipiharjun suunnitelmana on ollut mennä yliopistoon lukemaan hänen äidinkieltään, inarinsaamea, mutta armeija on kuitenkin herättänyt mielenkiinnon sotilasuralle.

– Minulla olisi mahollisuus lähteä YK:n rauhanturvaajajoukkoihin, jos olen terve ja niin edelleen. Se ehkä tällä hetkellä kiinnostaa.

Päivitetty 13.9.2017 klo 9.26: Otsikkoa stilisoitu