Led-valonheitinten valvonnalla karut tulokset – Lähes puolet testatuista vedettiin markkinoilta, Suomestakin viisi

Monen led-valonheittimen katsottiin vaarantavan käyttäjän turvallisuuden.

valonheittimet
Valo- ja videokuvauskäyttöön tarkoitettu led-paneeli.
Valo- ja videokuvauskäyttöön tarkoitettu led-paneeli.AOP

Led-valonheittimistä on löytynyt paljon puutteita, selviää eurooppalaisesta valvontaprojektista (siirryt toiseen palveluun).

90:stä valaisimesta tarkastettiin sähköturvallisuus, sähkömagneettinen yhteensopivuus ja se, täyttävätkö ne hallinnolliset vaatimukset.

Testatuista tuotteista lähes puolet (47%) vedettiin pois EU-markkinoilta. Vain 10 prosenttia selvisi tarkastuksista ilman toimenpiteitä.

Suomesta valvontaan osallistui Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes. Suomessa tarkastettiin 10 myynnissä olevaa led-valonheitintä. Niistä viisi poistettiin markkinoilta, yhdelle annettiin myyntikielto ja loput neljä saivat huomautuksen teknisistä merkintä- ja asiakirjapuutteista.

Viranomaiset testasivat kaikkiaan 87 valonheittimen sähköturvallisuutta. Näistä lähes kolme neljästä osoittautui vaarallisiksi, eivätkä täyttäneet vaatimuksia. 71 prosentissa tuotteista oli puutteita, joiden katsottiin vaarantavan käyttäjän turvallisuuden.

– Ainahan sähköturvallisuuspuutteet ovat huolestuttavia. Puutteet olivat eri tasoisia. Pieniä puutteita löytyi iso määrä, mutta tässä kampanjassa löydettiin myös vakavia puutteita, summaa Tukesin johtava asiantuntija Hanna Mustonen tutkinnan tuloksia.

Vakavalla puutteella hän tarkoittaa tuotetta, jossa on kasvanut riski, että ihminen saa siitä sähköiskun.

Yli puolella tutkituista valonheittimistä oli puutteita dokumentoinnissa. Tuotteista tarkastettiin tekniset tiedot, EU-vaatimustenmukaisuusvakuutukset, jäljitettävyysvaatimukset ja CE-merkintä.

Suurin osa testatuista tuotteista oli valmistettu Kiinassa. Projektiin osallistui 20 viranomaista 17 maasta. Kaikkiaan 90 led-valonheitintä testattiin.