Trump-tempoilusta tuttu propagandasivusto päätyi yo-kokeen lähteeksi

Lähdepoiminnan voi tulkita avaramieliseksi tavaksi kerätä kielinäytteitä, kertoo HS:n haastattelema ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteerin sijainen.

Kotimaa
Ylioppilas kokeet vuosilta 2011 ja 2017
Breitbart-sivustoa on käytetty ylioppilaskokeen lähteenä sekä 2011 että 2017.Yle Uutisgrafiikka

Osa ylioppilaskokelaista hätkähti eilen maanantaina, kun englannin kuullunymmärtämisen kokeen lähteiden joukossa komeili yhdysvaltalainen Breitbart.com. Sitä oli käytetty lähteenä pitkän oppimäärän kokeen äänitteessä.

Itse asiassa maanantai ei ollut ensimmäinen kerta: kiistanalaiseen Breitbartiin viitattiin jo keväällä 2011 englannin lyhyen oppimäärän kuullunymmärtämiskokeessa.

Helsingin Sanomien (siirryt toiseen palveluun) haastatteleman tutkintosihteerin mukaan ylioppilastutkintolautakunnassa ei ole tunnettu sivuston mainetta hyvin. Pääsihteerin sijainen, erityisasiantuntija Robin Lundell puolestaan kertoo, että asian voi käsittää monella tavalla.

– Ehkä ainejaoksessa on etsitty kielellistä tasoa tai haluttu herättää ajatuksia. Kieltähän on joka paikassa ympärillämme, ja tämän voi katsoa olevan avaramielinen tapa kerätä erilaisia kielinäytteitä, Lundell sanoo HS:lle.

Breitbart tunnetaan (siirryt toiseen palveluun) konservatiivisena ja kansallismielisenä vaihtoehtomediana. Sitä johtava Steve Bannon toimi Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin päästrategina. Breitbart on aiemmin myötäillyt Trumpia, mutta Bannonin erottamisen jälkeen sivusto on myös arvostellut presidentin toimia.

Vuonna 2007 perustettua Breitbartia on syytetty salaliittoteorioiden levittämisestä, rasistisesta kirjoittelusta ja populismista. Nettihuhujen alasampumiseen ja faktantarkistukseen keskittyvät sivustot ovat useaan (siirryt toiseen palveluun) otteeseen (siirryt toiseen palveluun) kumonneet Breitbartin väitteitä.

Breitbartin käyttämisestä yo-kokeessa uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

Englanninopettajat Breitbart-sivuston käytöstä ylioppilaskokeessa: "Kyseessä neutraalit, ei poliittiset aiheet"