Tässä he ovat – joku heistä on Kotkan uusi kaupunginjohtaja

Kotkan kaupunginjohtajan paikasta kilpailee tukku kunta-alan osaajia.

kaupunginjohtajat
Kotkansaari ylhäältä kuvattuna, kerrostaloja ja merikeskus Vellamo
Petri Lassheikki / Yle

KotkaKotkan kaupunginjohtajaksi haastatellaan seitsemän ehdokasta. Mukana ovat Antti Karjalainen, Ari Korhonen, Kalle Larsson, Terhi Lindholm, Riku Rönnholm, Ilkka Salminen ja Esa Sirviö.

Kaikilla ehdokkailla on kunta työnantajana. Pyysimme kuvauksia ehdokkaista heidän nykyisiltä paikkakunniltaan kunnanhallitusten puheenjohtajilta. Ainoastaan Kotkassa työskentelevistä Antti Karjalaisesta ja Terhi Lindholmista luonnehdinnat puuttuvat, koska Kotkan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Nina Brask jääväsi itsensä sillä perusteella, että hän on vastuussa kaupunginjohtajavalinnan valmisteluista.

Antti Karjalainen
Kotkan kaupunki

Antti Karjalainen

Ikä: 45 vuotta

Koulutus: Filosofian tohtori

Antti Karjalainen valittiin Kotkan kulttuurijohtajaksi vuonna 2015. Tullessaan Kotkaan hän piti kunniana päästä jatkamaan kaupungin kulttuuriperinteitä. Hän näki, että Kotkalla on erinomaisia mahdollisuuksia kehittää kaupunkia ja rakentaa sen tulevaisuutta kulttuurin avulla.

Ennen kulttuurijohtajan tehtävää Karjalainen asui Berliinissä, jossa hän työskenteli British Councilin Euroopan-partnerisuhteista vastaavana johtajana. Hän on myös toiminut British Councilissa Suomen-toimiston johtajana.

Aikaisemmin Karjalainen on työskennellyt muun muassa pääomasijoittajien omistaman yhteiskunnallisen yrityksen Tiederahoitus Oy:n toimitusjohtajana ja Suomen Lontoon Instituutin ohjelmajohtajana.

Hän on opiskellut filosofian tohtoriksi Bristolin yliopistossa Isossa-Britanniassa.

Antti Karjalainen kuvailee itseään maailmanparantajaksi. Hänellä on kolme poikaa.

Ari Korhonen.
Ari Korhonen.Esko Keski-Oja

Ari Korhonen

*Ikä: *45 vuotta

*Koulutus: *Filosofian maisteri

Ari Korhonen on Raision kaupunginjohtaja. Hän aloitti Raision johdossa vuoden 2011 alusta. Ennen valintaansa kaupunginjohtajaksi hän ehti työskennellä Turun apulaiskaupunginjohtajana muutaman kuukauden vuonna 2010. Sitä ennen hän toimi SDP:n puoluesihteerinä 2008-2010. Puoluesihteeriksi hän nousi SDP:n Varsinais-Suomen piirin puheenjohtajan paikalta.

Korhonen on isä. Harrastuksikseen hän mainitsee lukemisen, musiikin ja liikunnan. Lisäksi hän on moottoriurheilun ystävä, ja hän on harrastanut motocrossia muutaman vuoden.

Häntä kuvaillaan huumorimieheksi ja positiiviseksi ihmiseksi. Hänet onkin valittu Raision positiivisimmaksi ihmiseksi vuonna 2012.

– Minun kanssani hän on ainakin neuvotteleva, kuunteleva ja vastaanottava. Häneltä saatuihin tietoihin on voinut luottaa. Yhteistyökykyiseksi ja luottamuksen arvoiseksi häntä voi kuvailla. Korhonen on vahva johtaja, joka pitää palikat käsissään. En tiedä pitäisikö olla ehkä enemmänkin osallistava? Kaupunginjohtaja on sosiaalinen ja supliikkityyppi, joka on vapaa-ajallaan monissa tapahtumissa mukana, joko bändeineen tai muuten, kuvailee Raisio kaupunginhallituksen puheenjohtaja Elisa Vuorinen (kok.).

Kunnanjohtaja Kalle Larsson
Eeva Hannula / Yle

Kalle Larsson

*Ikä: *42 vuotta

*Koulutus: *Filosofian maisteri

Kalle Larsson valittiin Tammelan kunnanjohtajaksi vuonna 2014 viiden vuoden määräajaksi. Tammela on Forssan kainalossa oleva reilun 6 000 asukkaan kunta. Larsson siirtyi Kanta-Hämeeseen Keski-Suomesta Toivakan johdosta, jossa hän ehti olla vuoden 2013 alusta. Sitä ennen hän työskenteli erikoissuunnittelijana Varsinais-Suomen liitossa.

Viime vuonna Salosta kotoisin oleva Larsson haki kotikaupunkinsa kaupunginjohtajaksi. Tänä keväänä hän tavoitteli myös Raaseporin kaupunginjohtajan paikkaa.

– Kalle on nuori, innovatiivinen ja uudistushaluinen. Hän on kiinnostunut johtamismenetelmistä ja kokeilee erilaisia tapoja johtaa. Hänen tapansa on haastaa luottamushenkilöiden omaa toimintaa ja odottaa meiltä vahvaa otetta kunnan päätöksentekoon. Luottamushenkilöt näyttävät suunnan ja hän vie sitä eteenpäin. Olen pitänyt Kallen otteesta. Hän on helposti lähestyttävä, kuunteleva ja haluaa keskustella. Minulla on luottamus häneen, sanoo Tammelan kunnanhallituksen puheenjohtaja Simo Pärssinen (kesk.).

Kalle Larsson kertoo olevansa isä ja intohimoinen lintuharrastaja. Hänen linnuista ottamiaan valokuvia on ollut taannoin esillä Varsinais-Suomen liiton aulagalleriassa.

Kotkan kaupungin kehitysjohtaja Terhi Lindholm
Juulia Tillaeus / Yle

Terhi Lindholm

Ikä: 43 vuotta

Koulutus: Diplomi-insinööri

Paljasjalkainen kotkalainen Terhi Lindholm on työskennellyt Kotkan kehitysjohtajana vuodesta 2012. Sitä ennen hän työskenteli Kalifornian yliopistossa yhden lukuvuoden. Aiemmin Lindholm on ollut muun muassa tutkimuskeskus Merikotkan toiminnanjohtajana vuosina 2006-2011. Lindholm valmistui diplomi-insinööriksi Helsingin Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2001.

Terhi Lindholm istuu kaupungin nimeämänä jäsenenä Sunilan Kantolan ja kehittämisyhtiö Cursorin hallituksissa. Lisäksi hän on Kotkan klubi ry:n hallituksen jäsen.

Kehitysjohtaja Terhi Lindholm listaa kiinnostuksen kohteikseen muun muassa kaupungit, kansainvälisyyden, kuntoilun, kirjat ja koripallon. Lindholmilla on kolme tytärtä.

Aloittaessaan Kotkan kehitysjohtajana Lindholm halusi kasvattaa Kotkan turismia. Hän toivoi kaupunkiin myös kylpylää ja kasinoa.

Iitin kunnanjohtajana aloittaa varatuomari Riku Rönnholm.
Mika Moksu / Yle

Riku Rönnholm

Ikä: 47 vuotta

Koulutus: Varatuomari

Riku Rönnholm on Iitin kunnanjohtaja. Hänet valittiin virkaan vuonna 2013. Viime vuonna Rönnholm oli mukana kilpailussa Maskun kunnanjohtajan paikasta, mutta veti pois suostumuksensa tehtävään ennen kuin kunnanvaltuusto päätti uudesta johtajasta.

Rönnholm on varatuomari, joka toimi ennen Iitin kunnanjohtajaksi valitsemistaan yhtiölakimiehenä Turun Seudun Kuntatekniikka Oy:ssä.

Alunperin Varsinais-Suomesta kotoisin olevan suurperheen isän kiinnostuksen kohteisiin kuuluu muun muassa jääkiekko.

Riku Rönnholm oli aiemmin tänä vuonna ehdolla Kouvolan kaupunginjohtajaksi. Iitin silloinen kunnanhallituksen puheenjohtaja Jarkko Salonen (kesk.) kuvaili häntä tuolloin seuraavasti:

– Minusta Riku on hyvä, harkitseva ja hyvin yhteistyökykyinen johtaja. Hänellä on selvästi kehittävä ote ja näkemys siihen, että elinkeinotoiminnan ja yrittäjyyden kautta saadaan elinvoimaa. Tämä näkyy siinä, että Riku on ollut vahvasti mukana Kymi Ring -hankkeessa. Voisin sanoa, että hän on suunniltelmallinen kehittäjä. Tehtävien hoidon osalta minulla ei ole hänestä kritisoitavaa.

Jämsän kaupunginjohtaja Ilkka Salminen
Jämsän kaupunginjohtaja Ilkka SalminenJämsän kaupunki

Ilkka Salminen

*Ikä: *50 vuotta

*Koulutus: *Hallintotieteiden maisteri

Ilkka Salminen on ollut Jämsän kaupunginjohtaja vuodesta 2010. Sitä ennen hän oli kunnanjohtajana Lopella. Jämsässä ollessaan hän on pyrkinyt kaupunginjohtajaksi myös Lohjalle (siirryt toiseen palveluun) ja Riihimäelle. Keski-Suomen maakuntaan kuuluvassa Jämsässä asukkaita on reilut 20 000. Jämsä on myös havitellut maakunnanvaihdosta Keski-Suomesta Pirkanmaalle.

– Ilkka on helpostilähestyttävä, avoin, suurien linjojen mies ja visionääri. Hän jakaa vastuuta toimialajohtajille ja odottaa, että he ottavat tehtävänkuvan mukaisen roolin. Roolit ovat sillä tavalla selkeitä. Sitten jos tukea tarvitsee ja pyytää, sitä kyllä Ilkalta saa, Jämsän kaupunginhallituksen puheenjohtaja Piritta Rantanen (sd.) sanoo.

Vuosi sitten syksyllä kolmannes Jämsän valtuustosta allekirjoitti aloitteen Salmisen irtisanomiseksi. Neljätoista valtuutettua perusteli tilannetta luottamuspulalla. Allekirjoittajien joukossa olivat Jämsän valtuuston ja hallituksen puheenjohtajat, myös Rantanen.

Erottamisaikeet kuitenkin tyssäsivät viime vuoden marraskuussa, kun Jämsän valtuusto ei päättänyt perustaa tilapäistä valiokuntaa irtisanomista selvittämään.

– Asian taustalla oli monia syitä. Voin vain todeta juuri käydyn kehityskeskustelunkin pohjalta, että ne asiat ovat korjaantuneet. Palaute on ollut kautta linjan samanlaista sekä poliitikoilta että virkamiehiltä, että petrausta on tapahtunut aimoharppaus. Rantanen sanoo nyt.

Omalla Twitter-tilillään Salminen kuvaa itseään innokkaaksi mopoilijaksi ja poseeraa kuvassa moottoripyörän kanssa. Oman kuvauksensa mukaan hän on Saipan kannattaja, golffari ja osa-aikametsuri.

YLE

Esa Sirviö

*Ikä: *48 vuotta

*Koulutus: *Yhteiskuntatieteiden maisteri

Esa Sirviö on johtanut taidekaupunki Mänttä-Vilppulaa vuodesta 2010. Reilun 10 000 asukkaan kaupungin historia juontaa juurensa metsäteollisuuteen, mutta nykyisin pirkanmaalaiskaupunki tunnetaan muun muassa Serlachius-taidemuseoistaan. Mäntän kaupunki ja Vilppulan kunta liittyivät yhteen vuoden 2009 alussa.

Aikaisemmin Sirviö on ollut kunnanjohtajana niin ikään pirkanmaalaiskunnissa Mouhijärvellä ja Punkalaitumella. Hän on kuntaliitosten asiantuntija. Punkalaitumen kunnanjohtajana hän toimi kunnan vaihtaessa maakuntaa Satakunnasta Pirkanmaalle. Mouhijärven kunnanjohtajana hän luotsasi kunnan osaksi Sastamalan kaupunkia.

Hän on opiskellut kansantaloustiedettä Joensuun yliopistossa ja valmistunut yhteiskuntatieteiden maisteriksi.

– Hän on niin sanotusti nykyaikainen johtaja, jota on helppo lähestyä. Ei niin kuin ennen vanhaan johtajilta piti varata aika ja kaikki. Hän tulee toimeen kaikenlaisten ihmisten kanssa. Emme häntä haluaisi pois päästää, mutta ymmärrämme, että tuossa iässä haetaan uusia haasteita. Vaikea on parempaa löytää, Mänttä-Vilppulan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Timo Tukia (ps.) sanoo.