1. yle.fi
  2. Uutiset

Analyysi: Steve Jobsin ihmeestä kymmenen vuotta – uudessa iPhonessa on suurinta sen hinta

Voi olla liikaa vaadittu, että yhdellä toimialalla tapahtuisi käänteentekeviä murroksia useammin kuin kerran kymmenessä vuodessa, kirjoittaa taloustoimittaja Juha-Matti Mäntylä.

Matkapuhelimet ja mobiililaitteet
Steve Jobs esittelee uutta iPhonea Macworld Expo -messuilla San Franciscossa.
Steve Jobs esitteli uutta iPhonea Macworld Expo -messuilla San Franciscossa tammikuussa 2007.John G. Mabanglo / EPA

Tiistai-iltana kello kahdeksan teknologiajätti Apple aloittaa tuotejulkistusten kimaran Kalifornian Cupertinossa. Yhtiön upouusi auditorio on nimetty teknologiamaailman ylistetyimmän visionäärin, vuonna 2011 edesmenneen Stebe Jobsin, mukaan.

On kulunut vuosikymmen siitä, kun Jobs esitteli maailmalle ensimmäisen iPhone-puhelimensa. Se julkistus mullisti koko teknologia-alan ja samalla miljardien ihmisten arjen. Kosketusnäyttö teki ihmisen ja tietoteknisen laitteen suhteesta intiimin ja erilaisten appien kautta internet tuli aidosti jokaiseen taskuun. Esimerkiksi Facebookin käyttäjistä yli puolet kirjautuu tänään palveluun mobiililaitteella. Tämä ei olisi mahdollista ellei ihmisillä olisi laitteita, joilla se helposti onnistuu.

Apple näytti kymmenen vuotta sitten, miten sellainen laite tehdään. Vaikka Googlen käyttöjärjestelmää käyttäviä Android-laitteita on tänään lukumääräisesti moninkertaisesti enemmän, nekin ovat velkaa Applelle.

Jotain edes aavistuksen jobsmaista odotetaan nyt Applen nykyiseltä toimitusjohtajalta Tim Cookilta. Odotukset kohdistuvat ennen kaikkea puhelinjulkistukseen. Useat (siirryt toiseen palveluun) eri uutislähteet (siirryt toiseen palveluun) ovat yhtä mieltä siitä, että tästä tulee yksi Applen tärkeimmistä julkistuksista vuosiin. Samaa mieltä ovat monet analyytikot.

"Odotamme seuraavan iPhonen sisältävän innovaatioita jotka ovat selkeästi näkyviä, markkinoitavia ja käyttökelpoisia globaaleilla markkinoilla", Macquarie Researchin Benjamin Schachter kirjoitti asiakkailleen CNBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Apple on 700 miljardin euron markkina-arvollaan maailman arvokkain julkisesti noteerattu yhtiö. Yhtiön liikevaihdosta yli puolet syntyy iPhone-puhelinten myynnillä. Siksi tämä ilta, Cupertinossa aamu, on yhtiölle tärkeä.

Eroon innovaatioapatiasta

Suurin julkistus vuosiin? Se ei itse asiassa ole kovin paljon sanottu. Kymmenen vuoden ikään ehtinyt iPhone ei ole nimittäin vuosiin ottanut suuria kehitysaskeleita.

Saman voi toki todeta kännykkämarkkinoista yleisemminkin. Valmistajat kilpailevat kuluttajien sieluista julkaisemalla yhä tehokkaampia puhelimia, joissa on yhä parempia näyttöjä ja kameroita, mutta ei sensaatiomaisia kehitysharppauksia. Ei lähellekään sellaisia kuin Steve Jobsin kymmenen vuotta sitten esittelemä laite.

Voi olla liikaa vaadittu, että yhdellä toimialalla tapahtuisi käänteentekeviä murroksia useammin kuin kerran kymmenessä vuodessa. Tai edes kymmenen vuoden välein. Mobiilitoimialaa näytää kuitenkin vaivaavan suoranainen innovaation puute. Puhelimet ovat kuin identtisiä kopioita toisistaan. Tällaisessa ympäristössä Huawein, Oppon, Vivon ja Xiaomin kaltaisten kiinalaisten Android-puhelinten valmistajien on ollut helppo työntää perinteisemmät puhelinbrändit markkinoilta.

Muista poiketen Apple hallitsee yhä omaa käyttöjärjestelmäänsä, sovelluskauppaansa ja tuotekehitystään. Samalla se on pitänyt tiukasti kiinni omista asiakkaistaan ja tehnyt kymmenien miljardien eurojen vuosittaista liikevoiittoa alalla, jolla useimmat muut tekevät tappiota.

Tämän me jo arvaamme

Teknologia-alalle tyypillisten tietovuotojen perusteella tiedämme Applen tulevasta julkistuksesta melko paljon.

Uudessa iPhone X -huippumallissa on tiettävästi reunasta reunaan ulottuva oled-näyttö. Tämä tarkoittaa, ettei puhelimessa ole enää fyysistä koti-näppäintä, jollaiseen Apple on kymmenen vuoden ajan luottanut. Tällainen koko laitteen etusivun täyttävä näyttö on toki ollut monissa Android-puhelimissa jo pitkään.

Toisaalta Applen odotetaan helpottavan laitteen lukituksen avausta kasvojentunnistuksella.

Sellainenkin on jo monissa Android-puhelimissa.

Moni odottaa Applelta myös langatonta latausta. Sekään ei ole sensaatio. Langaton lataus löytyy monista Android-puhelimista, eräistä vanhoista Nokia-luureista ja jopa Applen omista älykelloista.

On mahdollista, että toimitusjohtaja Tim Cookilla on vielä ässiä hihassaan. Ilman niitä iPhonen kymmenvuotisjulkistus uhkaa lässähtää.

Suurinta kohua julkaisun alla onkin nostattanut niinkin tylsä asia kuin puhelimen korkea hinta. Uuden iPhone X:n odotetaan maksavan jopa tuhat dollaria. Tämä on uutta, mutta ei ehkä sellaista, mitä kuluttajat toivovat.

Tuhannen dollarin iPhone maksaisi todennäköisesti tonnin verran myös euroissa, sillä Suomessa iPhonet ovat aina maksaneet Yhdysvaltoja enemmän (siirryt toiseen palveluun) muun muassa verojen vuoksi.

Tonnin hintalappu

Jos puhelimella on tuhannen euron tai dollarin hintalappu, moni vanha iPhonen omistaja jättää sen ostamatta. Toisaalta tuhannen dollarin rajaa lähestyy tällä hetkellä myös esimerkiksi Samsung (siirryt toiseen palveluun) uusilla lanseerauksillaan.

Applen brändistrategiaan ei kuulu olla "se halvempi vaihtoehto".

On myös syytä huomata, että Apple ei ole enää vuosiin yrittänyt myydä uusinta ja kalleinta laitettaan jokaiselle asiakkaalleen.

Todennäköisesti Apple tälläkin kertaa tekee maltilliset päivitykset nykyisiin iPhone 7 -sarjan puhelimiinsa ja ne jatkavat elämäänsä. Niitä ostavat yritykset työntekijöilleen, ja niillä Apple houkuttelee myös kehittyvien markkinoiden keskiluokkaa.

Juuri tämän strategian vuoksi Applen puhelinten keskimääräinen myyntihinta ei ole noussut – vaikka jokainen uusi iPhone-julkistus tuntuu olevan edellistä kallliimpi.

Inc.-uutispalvelu huomauttaa (siirryt toiseen palveluun), että tässä on myös ongelma, koska myyntimäärien kasvu näyttää tasaantuvan. Tämä tarkoittaa, että myös liikevaihdon kasvu uhkaa hyytyä. Tämä on Applelle hyvä syy nostaa uuden puhelimen hinta tuhanteen dollariin.

Jos maltilliset uudistukset on paketoitu riittävän houkuttelevaan pakettiin, maailmasta löytyy riittävästi niitä, jotka sen tonnin maksavat.

Korjaus 13.9. klo 8.13

Korjattu langatonta latausta käsittelevä kohta . Ennen: "Kasvojentunnistus löytyy monista Android-puhelimista, eräistä vanhoista Nokia-luureista ja jopa Applen omissa älykelloissa". Jälkeen: "Kasvojentunnistus löytyy monista Android-puhelimista, eräistä vanhoista Nokia-luureista ja jopa Applen omissa älykelloista".

Lue seuraavaksi